Evolutia hepatitei cu virus B

Hepatita B este o boala grava din urmatoarele motive

  • Doua miliarde de oameni din lume au virusul B al hepatitei
  • 350 de milioane de persoane au infectie cronica cu virus B
  • Anual mor in lume 600.000 de persoane datorita diferitelor complicatii date de virusul hepatitei B
  • Aproximativ 25% din cei care iau virusul B in copilarie, mor datorita complicatiilor (hepatita cronica, ciroza, cancer de ficat)
  • Virusul hepatitei B este de 50-100 de ori mai infectios decat HIV
  • Riscul cel mai mare sa ia virusul B il au lucratorii in domeniul sanatatii
  • Tratamentul hep[atitei B nu este multumitor in acest moment
  • Infectia cu virusul B se poate preveni prin vaccinare
  • De multe ori, pornesc la cercetarea existentei unei hepatite cronice cu virus B de la descoperirea intamplatoare a cresterii transaminazelor; la un pacient care vine la consult fara simptome.

Evolutia hepatitei B catre ciroza este constanta si progresiva?

Infectia cu virusul hepatitei B sperie de multe ori pentru ca evolutia finala a acestei infectii poate fi catre ciroza sau cancer de ficat.

Aceasta evolutie nu apare la toti bolnavii cu numai la o mica parte dintre ei, si  daca apare nu este lineara. Adica nu inseamna ca daca acum ai hepatita B intr=un anumit stadiu, peste o perioada vei fi in stadiul urmator si in fical mori de ciroza

Evolutia infectie cu virusul hepatitei B catre ciroza nu este obligatorie, nu este constanta in toate cazurile. Sunt cazuri care evolueaza mai repede, altele mai lent sau deloc.

Din punct de vedere imunologic se descriu trei faze in evolutia infectiei cu virusul B al hepatitei:

  • Faza de toleranta imuna, tine 10- 20 de ani daca virusul a fost luat in copilarie, si mult mai patin daca virusul a fost luat in periada adulta; sistemul imunitar al pacientului nu reactioneaza impotriva virusului, ii tolereaza prezenta, fiind caracterizata prin:
    • inmultire (replicarea) virala mare
    • viremie mare
    • prezenta AgHBs si AgHBe
    • absenta simptomelor
    • transaminaze normale
    • ficat foarte putin afectat – daca se face biopsia hepatica, ficatul este aproape normal
  • Faza de clearence imun in care sistemul imun al pacientului reactioneaza impotriva virusului atacand celulele hepatice cu virus si distrugandu-le, fiind este caracterizata prin:
    • inmultire (replicarea) virala redusa
    • viremie mica – virusul este distrus de sistemul imun
    • transaminaze mari – datorita atacarii si distrugerii celulelor hepatice cu virus de sistemul imun
    • prezenta AgHbs si AgHBe
    • la biopsia hepatica ficatul este mai bolnav decat in faza precedenta (fiind atacat si distrus de sistemul imun)
  • Faza de infectie nonreplicativa (starea de purtator sanatos de virus B), in care materialul genetic al virusului este integrat in genomul celulei hepatice si ramane aici indefinit, virusul nu se inmulteste dar nici sistemul imun nu reactioneaza impotriva lui, faza fiind caracterizata prin:
    • Oprirea inmultirii virusului
    • Cresterea scurta a transaminazelor la inceputul fazei
    • Viremie mica<10.0000 copii/ml sau nedetectabila
    • Prezenta AgHBs, AgHbe in unele cazuri
    • Aparitia AcHBeOrice boala de ficat poate ajunge la ciroza hepatica
    • La biopsie afectarea ficatului este mai mica, iar daca s-a ajuns la ciroza aceasta este inactiva
    • Exista riscul de aparitie a cancerului de ficat

Dupa cum se vede in schema alaturata evolutia catre ciroza se face in mai multe decenii, si doar 20% dintre bolnavii care au virus B ajung la ciroza.

Ce trebuie sa faci cand ai infectie cu virus B, cat poti sa astepti pana mergi la gastroenterolog sau hepatolog?

Specialitatea medicala careia trebuie sa va adresati in cazul situatiilor mentionate mai sus  este gastroenterologie sau hepatologie. 

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apare boala pana cand apar simptomele sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Problema cea mai importanta este ca imbolnavirea ficatului da simptome doar in stadii foarte avansate de boala, uneori chiar in stadiul de ciroza hepatica. Acest risc face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect si monitorizare in fiecare caz  in parte, deoarece fiecare evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru hepatita B?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea diagnosticului, stabilirea stadiului bolii si gasirea cauzei bolii, in functie de acesti parametri tratamentul fiind diferit

Apoi exista  mai multe scheme de tratament corecte , dar fiecare bolnav avand anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati , o schema de tratament corecta poate sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare seminficativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai virusul B?

Deoarece nu puteti sti in care dintre categoriile evolutive va incadrati atunci daca aveti virusul hepatitei B, cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *