Hepatita alcoolica

Efectele alcoolului asupra organismului uman in special cele asupra  ficatul sunt cunoscute, dar alcoolul afecteaza si alte organe.

Alcoolul este o substanta chimica toxica, si in functie de rezistenta fiecarui organism, consumul de alcool poate produce afectarea ficatului- printre alte efecte secundare (boli psihice, cancere, etc).

Sigur ca alcoolul aduce energie, sigur ca nu este o otrava atat de puternica incat sa te omoare pe  loc (cum este cianura sau cucuta sau matraguna), sigur ca exista numerosi consumatori de alcool care nu mor din cauza lui, dar consecintele finale ale consumului de alcool la multe persoane arata toxicitatea sa indiscutabila.

In practica mea de hepatolog vin de obicei in contact cu persoane care au probleme mari din cauza consumului de alcool, in special hepatice, deci vad partea .. urata a acestui obicei, partea neagra a relatiei dintre om si alcool.

De ce te simti rau cand consumi alcool?

Alcoolul este o substanta chimica ce este  este metabolizata de o enzima numit alcool-dehidrogenaza. Din aceasta metabolizare rezulta o alta substanta chimica numita acetaldehida. Aceasta acetaldehida da modificarile caracteristice betiei, si ea la randul ei fiind metabolizata de o enzima numita aldehidehidrogenaza.

Acetaldehida creste in sange prin doua mecanisme- atunci cand ai o alcooldehidrogenaza puternica (metabolizeaza alcoolul repede deci creste acetaldehida repede) sau atunci cand ai o aldehiddehrogenaza slaba (metabolizeaza acetaldehida greu, deci ea persista mai mult timp in sange)

Rezistenta organismului la alcool difera intre cele doua sexe, barbatii eliminandu-l mai usor si mai rapid decat femeile, fiind mai rezistenti la consumul de alcool, in anumite limite.

Poti sa bei „sanatos„  alcool sanatos?

Aud de la pacientii mei ca beau doar alcool sanatos, facut din strugurii din curte, sau tuica facuta de ei, si nu in cantitati mari.

Am pacienti care produc cca 1000l de vin si 200l tuica anual, nu o vand, spun ca nu o beau , dar „se consuma”….., nu inteleg cum sa se consume singura..

Nu exista bautura alcoolica “sanatoasa”, care sa nu poata afecta ficatul!

Tuica “facuta in casa”, whisky de firma, palinca , berea sau alte bauturi “fine” sau “pure”, nu afecteaza ficatul pentru ca sunt pure sau nu au mult alcool?

Aceasta idee este gresita!

Orice fel de alcool (inclusiv alcoolul din tincturile facute cu plante medicinale ) trece prin ficat si il poate afecta; este adevarat ca daca bautura alcoolica contine si alte toxice de pe parcursul productiei, stocarii sau manipularii, riscul imbolnavirii ficatului creste.

Ce boli da consumul de alcool?

Alcoolul poate sa cauzeze urmatoarele probleme:alcool-si-ficat

  • Ciroza hepatica alcoolica
  • Cancer: la persoanele care consuma excesiv alcool au fost constate mult mai frecvent tumori in urmatoarele organe
    1. Cancer de esofag
    2. Cancer de stomac
    3. Cancer de san
    4. Cancer de ficat
    5. Cancer de pancreas
  • Diabet zaharat
  • Osteoporoza
  • Pancreatita acuta si cronica
  • Accident vascular cerebral
  • Infarct miocardic
  • Insuficienta cardiaca
  • Tulburari ale ritmului cardiac
  • Hipertensiune arteriala
  • Accidente de munca si rutiere
  • Malformatii ale fatului, in special ale sistemului nervos
  • Sinucideri
  • Pierderea locului de munca
  • Violenta familiala si sociala

Aceste riscuri sunt valabile pentru orice consumator de alcool peste anumite limite.

Cand ar trebui sa nu pui alcool pe limba?

Datorita riscurilor crescute de imbolnavire,este absolut contraindicat consumul de alcool in urmatoarele situatii:

  1. Sarcina
  2. Cei care provin din familie de alcoolici (parinti, bunici, frati, etc alcoolici)
  3. Cei cu accidente vasculare cerebrale in familie
  4. Persoanele cu boli de ficat in familie sau boala de ficat a consumatorului de alcool, indiferent de cauza
  5. Boala de pancreas a consumatorului de alcool
  6. Cei cu cancere in familie cu orice localizare
  7. Cei care iau medicamente

Ce trebuie sa faci cand ai impresia ca bei prea mult?

De obicei bautorul crede ca bea.. normal, desi familia nu este de acord cu acest lucru. In cazul in care ai impresia ca bei prea mult, sau familia insista asupra acestui lucru, trebuie sa procedezi in felul urmator:

  1. Te prezinti la medic (de familie, boli interne)
  2. Medicul faca o anamneza (istoric) al bolilor anterioare si a situatiei actuale
  3. Medicul te examineaza
  4. Pe baza datelor obtinute prin anamneza si examenul obiectiv, medicul emite un diagnostic probabil, pe baza caruia iti recomanda unele analize pentru a determina efectele alcoolului asupra organismului (mentionate mai sus)
  5. Pe baza rezultatelor analizelor, medicul pune un diagnostic
  6. Pe baza diagnosticului medicul iti recomanda
  • Regim alimentar
  • Regim de munca si viata
  • Tratament cu medicamente
  • Altfel de tratament (chirurgical, endoscopic, radiologic)
  • Indrumarea catre alt medic, daca lucrurile nu au putut fi lamurite pana atunci

Dupa o perioada de regim si tratament, trebuie sa mergi la control la medic, pentru a evalua rezultatele tratamentului si a lua masurile ce se impun:

  • Pastrarea sau modificarea regimului alimentar si de viata
  • Pastrarea sau modificarea tratamentului
  • Intreruperea tratamentului si regimului
  • Indrumarea catre alt specialist, deoarece
    • Diagnosticul nu a fost corect
    • Diagnosticul a fost bun, dar rezultatele tratamentului nu au fost cele corespunzatoare
    • Au aparut complicatii
    • S-a supraadaugat alta afectiune
    • Medicul a rezolvat problema din punctul de vedere al specialitatii sale, dar este nevoie de facut si consult cu alta specialitate (chirurgicala, oncologica, etc)

Exista o doza zilnica de alcool care nu te imbolnaveste?

Orice fel de bautura alcoolica poate imbolnavi ficatul, daca este consumata in doza necesara si pe o durata de timp suficienta.
Se considera ca doza maxima zilnica de alcool sub care riscul de imbolnavire a ficatului este redus, este de 8g la femei si 12g la barbati . In functie de sensibilitatea fiecarui om, aceasta doza poate fi mai mica- exista multi oameni nebautori care fac ciroza alcoolica- sau mai mare- exista betivi notorii, care nu fac ciroza-.
Calcularea dozei de alcool a unei bauturi se face inmultind taria alcoolica (4,5 grade la bere, 10 la vin, 40 la whisky, 80 la palinca, etc), cu numarul de mililitri bauti. De exemplu 500ml de bere obisnuita x4,5grade= 22,5 grame alcool pur.

Cat timp poti sa bei pana te imbolnavesti de ficat?

Durata de timp necesara pentru aparitia bolii de ficat de cauza alcolica, variaza intre 5 si 20 de ani de consum. Daca ficatul este afectat prin alta cauza (virusuri, substante toxice, medicamente, droguri etc), orice doza de alcool poate agrava boala hepatica!! De aceea , medicii recomanda excluderea alcoolului din alimentatia unui bolnav de ficat, indiferent de cauza bolii hepatice.

Cum se ajunge la ciroza hepatica in cazul consumului de alcool?

Din fiecare gram de alcool rezulta 8 calorii prin metabolizare in ficat.

Daca energia produsa nu este consumata prin efort fizic, ea se transforma in grasime si se stocheaza in primul rand in ficat, intre celulele ficatului.

cum-aratra-ficatul-cu-cirozaCelulele ficatului sunt inghesuite de grasimea dintre ele si sufocate, unele dintre ele ajungand sa moara, astfel ca in ficat exista unele „insule” de celule moarte.

Regenerarea tesutului hepatic mort din zonele distruse se face tot sub forma de insule, tesutul aparand la microscop sun forma de noduli, care desi au celule hepatice, nu functioneaza cum trebuie, deoarece nu sunt legate corespunzator la sistemul de detoxifiere al ficatului (vase de sange si  canale biliare). In plus, procesul de regenerare – care inseamna inmultirea celulelor pentru a repara o zona distrusa- poate foarte usor sa evolueza catre degenerare– adica aparitia de celule anormale (productia rapida de celule poate fi insotita de erori . .de productie). Astfel poate sa apara cancerul de ficat la consumatorii de alcool.ciroza=alcoolica

Alcoolul are si efecte bune?

Se pare ca un consum redus de alcool ar avea si unele efecte bune, scazand riscul de diabet,accidente vasculare cerebrale si cardiace, si creste densitatea osoasa. De asemenea, cei care consuma cantitati mici de alcool au un risc mai mic de a face litiaza biliara sau renala.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *