Hepatita toxica

Unul dintre rolurile ficatului este de a face netoxice majoritatea substantelor toxice care ajung in organism.

Desi majoritatea oamenilor accepta ca unele substante pot fi toxice pentru organism (alcoolul, tutunul, medicamentele, grasimile, etc), nu accepta ca altele pot avea acelasi efect (ceaiurile, argila, petrolul si produsele petroliere, prafurile de gandaci, etc. Efectele favorabile si fara toxicitate al ultimelor preparate ar fie xplicat de simplul fapt ca sunt .. naturale sau „naturiste”

De unde provin substantele toxice pentru ficat?

Provenienta substantelor toxice in organismul uman: 

  • alimentatia obisnuita (prin prajire, fermentare, afumare, ciuperci, contaminare cu microbi, etc)
  • alcool – orice fel de bautura alcoolice este toxica pentru ficat, dar in cantitati mici acest efect nu este evident,ficatul fiind capabil sa detoxifice dozele mici de alcool, fara urmari majore asupra sa (fara a se imbolnavi) vezi schema
  • medicamente –  majoritatea medicamentelor sunt transformate la nivelul ficatului, devenind active sau netoxice;de aceea, in bolile de ficat  se recomanda administrarea a cat mai putine medicamente, doar cele absolut necesare.
  • Alte substante (ceaiuri, ciuperci, droguri, etc)

Efectul toxic hepatic al medicamentelor.

Exista numeroase medicamente care sunt recunoscute pentru potentialul lor de a imbolnavi ficatul,afectarea ficatului fiind oarecum previzibila.

Cele mai cunoscute medicamente ce pot afecta ficatul sunt;

  • paracetamol
  • isoniazida
  • troglitazona
  • bromfenac
  • nitrofurantoin
  • metildopa
  • diclofenac
  • minociclina
  • dantrolen
  • amoxicilina
  • eritromicina
  • sulindac
  • clorpromazina
  • fenitoina
  • amiodaronatamoxifen
  • metotrexat
  • rifampicina
  • glibenclamida
  • biseptol
  • tolbutamida
  • peritol
  • antidepresive
  • anticonceptionalele

Ciuperci – de obicei moartea unui intoxicat cuciuperci apare datorita afectarii ficatului!!

Ceaiurile imbolnavesc sau vindeca ficatul?

Ceaiuri / produse etnobotanice – desi multa lume crede ca a bea un ceai este un fapt normal si benefic organismului, de zeci de ani exista capitole in literatura medicala dedicata imbolnavirii ficatului datorita ceaiurilor – vezi aici.

Exista capitole intregi referitoare la toxicitatea ceaiurilor, mai ales cand ficatul este bolnav, dar chiar si la persoane sanatoase (cum este cazul gravidelor – vezi tabel)

Ceaiurile pot imbolnavi ficatul in mai multe moduri:

  • Pot da boli generale hepatice manifestate prin discomfort abdominal si modificarea analizelor hepatice- cele incriminate fiind ginger Banxia, Puhuang, Loranthaceae, mountain Arrowhead
  • Pot cauza hepatita toxica, cele mai cunoscute ceaiuri cu acest rol fiind cele  de Toosendan melia, Dioscorea bulbifera (cartoful aerian), castor bean (ricin comun, obisnuit), Tripterygium wilfordii.
  • Pot cauza icter – prin dereglarea metabolismului bilirubinei – rubarba
  • Pot da tumori de ficat – cum este cazul  ceaiurilor de Chenopodium ambrosioides (tamaita), Shi chang pu, star anise (anason stelat), pepper (piere), bee head ,  Senecio – peste 1000 de variante

Ce trebuie sa faci cand ai hepatita toxica?

Daca aveti modificari de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orica amanare putand avea cconsecinte neplacute, uneori ireversibile.

NU mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor.

Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca ave bani, nu avem piese de schimb. Cu bani, nu poti cumpara doar  trei lucruri – sentimentele, sanatatea si timpul.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *