Urmarirea pacientului cu virus B

Dupa cum am mai scris,  un pacient cu virusul hepatitei B care nu face nici un fel de tratament antiviral, si are o infectia cronica, evoltua infectiei are 4 faze:

 1. Faza de toleranta imuna, cand AgHBs este prezent, transaminazele sunt normale, antigenul HBe este  crescut si viremia este crescuta. Daca s-ar face biopsie s-ar gasi inflamatie hepatica si fibroza  mica sau absenta. In aceasta faza AgHBe nu prea dispare, iar pacientii pot transmite virusul datorita nivelului ridicat al viremiei. Aceasta faza poate dura cativa ani
 2. Faza de epurare imuna a virusului, cand AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti, transaminazele sunt crescute dar fluctuante, apare antigenul HBe dar viremia este mica (sau nedectabila) sau nedetectabila. Exista cazuri care au o varianta de virus B fara AgHBe de la inceput (nu pierd acest antigen pe parcursul evolutiei bolii datorita distrugerii lui de sistemul imun). Marimea transaminazelor nu este aceeasi la determinari repetate (poate fluctua), iar daca se face biopsia, se constata o inflamatie si fibroza mai mari decat in faza precedenta. Faza de epurare imuna poate dura luni sau ani, acum disparand AgHBe (in cazul variantei de virus care are acest antigen), si apare mai ales la pacientii care au luat virusul ca adulti .
 3. Faza de purtator inactiv de virus, cand  AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti, atat transaminazele cat si viremia sunt scazute. Pacientul care este in aceasta situatie evolueaza mult timp favorabil avand risc mic de a face ciroza sau cancer de ficat. In aceasta faza pacientii au sansa de 1-3% pe an de a pierde AgHBs, cu aparitia de AcHBs
 4. Faza de reactivare a virusului, cand AgHBs este prezent, AgHBe este absent AcHBe sunt prezenti si atat transaminazele cat si viremia sunt fluctuante.Pacientii pot avea AgHBe negativ prin imunitate (situatie in care au AcHBe iar evolutia bolii lor este de obicei buna) sau  pentru ca au o varianta de virus fara AgHBe (situatie in care AcHBe nu sunt prezenti iar evolutia bolii lor poate fi mai putin buna, cu risc de evolutie catre ciroza sau cancer hepatic)
 5. Sunt situatii in care apar AcHBs iar AgHBs dispare.  In aceasta situatie desi viremia poate fi nedetectabila, virusul poate persista doar in ficat, iar in unele situatii isi poate relua inmultirea.

De ce trebuie urmarit medical  o persoana cu virus B care nu face tratament si nu are simptome iar analizele sunt normale?

Stiu ca exista medici preocupati doar de persoana bolnava, de altfel este si explicabil – mecanicul nu este interesat de masina defecta?

In facultatea de medicina se pune accentul mai ales pe diagnosicul bolilor si tratamentul pacientilor, partea de prevenire ocupand foarte putin din programa de studii.

Importanta este insa si prefvenirea aparitiei sau agravarii bolilor, lucru neglijat si de mult imedici si de majoritatea pacientilor.

Desi partea de prevenire a aparitiei unei boli sau complicatii nu este deloc spectaculoassa (este evident ca pacientul considera ca este mai bun un medic care l-a vindecat de o boala, decat unul care a prevenit aparitia unei boli – care de altfel putea sa nu apara si fara nici o masura de prevenire..), eu consider ca un pacient cu virusul hepatitei B care nu face tratament antiviral trebuie supravegheat mai abitir decat unul care a facut tratament antiviral, pentru a surprinde eventualele modificari care pot impune un tratament prompt.

Scopul monitorizarii pacientilor cu virus B inactiv fara tratament este:

 • Sa se vada daca boala este stationara sau progreseazaOrice boala de ficat poate ajunge la ciroza hepatica
 • Sa se depisteze rapid momentul  reactivarii virale pentur a se putea lua masurile necesare
 • Stabilirea momentului optim de initiere a tratamentului antiviral
 • Urmarirea periodica datorita riscului aparitiei carcinomului hepatocelular (cancerului hepatic)

Desi  purtatorul inactiv de virus B  pare o persoana aparent sanatoasa, fara probvleme medicale, e lare risc oricand sa-si reactiveze infectia virala, de aceea trebuie monitorizat atent de catre medicul gastroenterolog sau hepatolog; nefiind vorba de o boala transmisibila usor – aer, maini murdare, etc- nu este necesara monitorizarea de catre un medic de boli infectioase si transmisibile, un bolnav cu virusul B nu moare din cauza unei infectii ci a unei boli de ficat.

Cum se face urmarirea pacientilor in faza de toleranta imuna?

Aceasta urmarire se face de catre medicul avizat in supravegherea hepatitelor cronice hepatolog sau gastroenterolog prin:

 • Determinarea transaminazelor la fiecare 3 luni (sau chiar lunar daca sunt in crestere) sau 6 luni (daca se mentin normale). Daca rezultatele sunt normale, pacientul nu are neaparata nevoie e consult medical
 • Fibrotest sau biopsie hepatica daca transaminazele se mentin la valori duble fata de normal timp de 3-6 luni
 • Viremie daca fibrotestul arata valori crescute
 • Alfafetoproteina la 6 luni
 • Ecografie hepatica anual pentru depistarea eventualilor noduli din ficat

Eu de exemplu vad pacientii cu  viremie mica o data pe an, dar ei fac analizele uzuale de doua ori pe an

Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru virusul B?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.

Tratamentul bolii poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai virusul hepatitei B?

Dupa cum ati vazut, virusul hepatitei B poate sa dea probleme hepatice simple, banale dar si in unele grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi, daca ai acest virus cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *