Bilirubina creste in bolile de ficat

Bilibina este o substanta provenind din sange dar produsa de ficat ,iar modificarea ei poate arata existenta sau gravitatea unei boli de ficat.

Ce este bilirubina?

Bilirubina se produce la nivelul ficatului, reprezentand produsul de degradare a hemoglobinei care se afla in globulele rosii din sange.
Sunt doua forme de bilirubina, conjugata si neconjugata (sau directa si indirecta), prin sumarea lor rezultand bilirubina totala.

Care este bilirubina normala

Valoarea normala a bilirubinei totale este de maximum 1,2mg/dl.

Cresterea bilirubinei in sange, poate sa se insoteasca de icter (daca valorile bilirubinei sunt mai mari de 2mg/dl) sau nu.

Cand creste bilirubina?

  • Bilirubina poate sa creasca in situatia in care o etapa din metabolismul sau (din schema de mai sus) este anormala.

   Este grav sa au bilirubina mare?

   Sigur ca nu este bine sa ai bilirubina mare, dar nu toate bolile cu bilirubina mare sunt grave.

   De ce poate sa creasca bilirubina?

   Cele mai frecvente cauze de crestere a bilirubinei sunt:

   1. Distrugerea accentuata a globulelor rosii (hemoliza) – cresterea bilirubinei se asociaza cu anemie
   2. Boli ale ficatului – cresterea bilirubinei se asociaza cu modificari ale AST,ALT, fosfatazei alcaline, GGT-
    • Medicamente care cresc bilirubina prin impiedicarea eliminarii ei -acid aminosalicilic, hormoni androgeni, diazepam, carbamazepina, penicilina, hormoni estrogeni – iclusiv din anticonceptionale-, saruri de aur, antideprin, meprobamat, acid nicotinic, sulfamide, eritromicina, etc(dr Ditoiu)
    • Medicamente care cresc bilirubina prin imbolnavirea ficatului -paracetamol, alopurinol antideprin, hormoni androgeni si estrogeni, aspirina, azatioprina, carbamazepina, clorambucil, cloramfenicol, antidiabetice, ibuprofen, indometacin, saruri de fier, izoniazida, metotrexat, nitrofurantoin, anticonceptionale, papaverina, penicilina, fenobarbital, fenilbutazona, tetraciclina, fenitoina, etc, etc
   • consum de alcool sau  alte substante toxice

3. Boli ale cailor biliare – cresterea bilirubinei se insoteste de scaun decolorat si urini colorate spre portocaliu

    • icter mecanic – pietre, tumori, paraziti, cheaguri de sange, infectii, pancreatita
    • colangita, colecistita

4. Ictere congenitale, se datoresc unor tulburari mostenite in metabolismul bilirubinei (“erori inascute de metabolism”), cele mai frecvente fiind urmatoarele doua (dr Ditoiu):

a. Sindromul Gilbert

    • se intalneste la 5% din populatie
    • creste bilirubina neconjugata datorita defectului din nastere a unei enzime (glucoroniltransferaza)
    • se insoteste de icter moderat
    • nu prezinta gravitate
    • nu necesita tratament

       b. Sindromul Dubin Johnson

    • creste bilirubina conjugata
    • cauza este la nivelul celulelor ficatului
    • nu prezinta gravitate
    • nu necesita tratament

De ce bilirubina poate fi mai mica decat normalul?

Exsita si posibilitatea ca  bilirubina sa fie mai mica decat valorile considerate normale

Cele  mai frecvente situatii in care bilirubina scade sunt datorate medicamentelor

   • Antibiotice care scad bilirubina -amikacina,penicilina
   • Antiinflamatorii care scad bilirubina – prednison antiinflamatorii nesteroidiene (salicilati)
   • Alte medicamente care scad bilirubina – barbituricele, teofilina, tioridazida, acidul ursodeoxicolic

In afara de medicamentele mentionate, se pare ca si consumul de cafeina  (cafea) poate scadea bilirubina serica.

Ce probleme da bilirubina mica?

O valoare a bilirubine serice mai mica decat normalul nu are semnificatia unei boli, si nu da simptome.

Cum se depisteaza de ce  creste bilirubina?

Pentru depistarea cauzei cresterii bilirubinei pot fi necesare unele explorari.

Aceste explorari trebuie sa caute daca sunt probleme in una dintre etapele metabolizarii bilirubinei (distrugerea globulelor rosii, metabolizarea in ficat sau eliminarea bilirubinei in intestin sau rinichi)

Coreland elementele obtinute din anamneza, examinara bolnavului si modalitatea de crestere a bilirubinei, medicul poate recomanda unele din urmatoarele analize (dr Ditoiu):

   • Analize de sange: bilirubina fractionata (totala si directa), AST, ALT, GGT, Colesterolul, Fosfataza alcalina, Hemograma, Reticulocite, markeri pentru virusurile hepatitei, etc
   • Ecografie abdominala – in orice cauza de crestere a bilirubinei
   • Examen CT abdominal sau RMN -in unele situatii
   • ColangioRMN – in icterele mecanice
   • Biopsie hepatica – in unele situatii
   • Endoscopie digestiva superioara – in ciroza hepatica
   • Colangiografie endoscopica retrograda – in icterele mecanice

Bilirubina crescuta forum:

Am bilirubina totala 1.82 mg\dl ,ce este cu valoarea asta mare, am vreo incepere de hepatita ceva,sau problema cu colecistul ,sau vreo infectie ,vreau sa precizez ca merg si foarte des la wc sa urinez si de multe ori cu usturimi,si dureri de rinichi.

Dupa cum vedeti in articol sunt numeroase cauze de crestere a bilirubinei – dvs puteti avea oricare dintre ele-, iar la alt post veti vedea alte numeroase cauze de urinare frecventa (polakiurie), usturimi la mictiune si dureri renale. Cel mai corect este sa va vada mai intai medicul dvs

Capsulele chinezesti pot creste bilirubina?

Nu orice capsula creste bilirubina, dar exista hepatita toxica cu bilirubina crescuta dupa asa numitele “ierburi chinezesti”

Exista un regim alimentar pentru bilirubina?

Probabil ca nu ati citit ce scrie mai sus, de aceea sintetizez: bilirubina este o substanta normala din organism care se produce in anumite cantitati la orice om. Deci, intrebarea dvs are cam acelasi raspuns la intrebarea “exista un regim alimentar pentru un roman”?.

Ce este bilirubina la ficat

Am mentionat mai sus
Ce scade bilirubina
Cititi articolul
Scaderea bilirubinei din sange este grava?
Nu
Exista alimente care scad bilirubina?
Se pare ca consumul de cafea ar scadea bilirubina
Vitamina c scade bilirubina
Dozele moderate sau mari de vitamina C nu sunt asociate cu leziuni hepatice sau anomalii ale testelor hepatice.
Desi se stie ca vitamina C protejeaza împotriva substanțelor hepatotoxice și are activitate antioxidantă și citoprotectoare hepatocitelor, dozele mari unice de vitamina C pot provoca greață, dureri abdominale și diaree, iar dozele mai mari pe termene lung au dus la creșteri ale ALT serice, dar nu la leziuni hepatice clinice cu icter
Silimarina scade bilirubina
Depinde de cauza cresterii bilirubinei.
Bilirubina mare are un  tratament?
Bilirubina mare are un tratament , ca orice boala se trateaza in functie de cauza sa
Cand apare icterul daca ai bilirubina mare?
Daca bilirubina creste pete 2- 2,5 mg / dl, se  produce icter
Bilirubina creste la fel in toate bolile?
În general, bilirubina creste mai putin in bolile de celulei ficatului decat in  icterul mecanic, iar in ​​obstrucțiile neoplazice  cresterea poate fi foarte mare la 30 până la 40 mg / dl , dar  poate depăși si 50 mg / dl  daca se asociaza si o problema renala
Bilirubina creste la fel in orice icter mecanic?
Cresterea bilirubinei este  în general mai mare în icteruo mecanic cauzat de cancer decât in cel litiazic ( din cauza pietrelor pe caile biliare principale)

Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru bilirubina marita?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.

Tratamentul bilirubinei crescute poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai bilirubina mare?

Dupa cum ati vazut bilirubina marita  poate sa fie cauzata de probleme hepatice simple, dar si de alte grave sau de boli din afara ficatului, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi, daca ai acest virus cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces.

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are- , pun un diagnostic, recomand regim si tratament si – daca este nevoie – explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *