In ultima perioada se discuta despre o hepatita noua, numita frecvent “hepatita de origine necunoscuta” sau neobisnuita
Ce este hepatita … obisnuita??
In mod obisnuit cele mai frecvente cauze de hepatita cronica sunt
- Virusurile hepatitei B,C,D
- Alte virusuri in afara de virusurile hepatitei (virusul Ebstein Barr, virusul citomegalus)
- Raspunsurile imune anormale ale organismului (hepatita autoimuna, colangita primitiva, ciroza biliara primitiva)
- Substantele toxice de provenienta diferita, in aceasta categorie intrand si hepatita medicamentoasa
- Alcoolul
- Depozitarea de diferite substante in ficat, de obicei de cauza genetica sau metabolica (hemocromatoza, boala Wilson, glicogenozele, diferite deficiente enzimatice, toate acestea fiind relativ rar intalnite)
- Steatoza hepatica non-alcoolica
Aceste tipuri de hepatita cronica pot evolua spre ciroză, sau in unele cazuri poate sa apara carcinom hepatocelular (cancer hepatic) și poate fi nevoie de transplant hepatic.
Ce inseamna hepatita neobisnuita (de origine necunoscuta)
Termentul de hepatita cronică de origine necunoscuta (numita si hepatita criptogenică) este cunoscut de mult timp.
Aceasta denumire este folosita atunci cand la o persoana este descoperita o hepatita cronica a carei cauza nu este depistata de evaluarile clinice, de laborator și histologice obisnuite, deci nu este o hepatita … obisnuita.
Sigur ca nu este bine sa nu stii cauza unei hepatite cronice, pentru ca nu poti sa tratezi cauza (asa cum este normal in cazul oricarei boli), si in cazul acestor forme de hepatita, evolutia poate fi catre ciroza hepatica sau chiar cancer de ficat
Asa cum la defectarea unui … motor, cauza initiala poate fi necunoscuta, iar pe parcursul reparatiei cauza este descoperita de obicei, si in cazul hepatitei de origine necunoscuta, uneori cauzele sunt depistate dupa explorari mai aprofundate.
Intr-un articol publicat aici se constata ca hepatitei criptogenica sa ude origine necunoscuta este estimată la 5,4% din toate tipurile de hepatita cronica, iar in cazul cirozei hepatice, cauza este necunoscuta in 5-30% dintre cazuri
Cautand mai insistent cauza acestor tipuri de hepatita cronica, s-a constatat ca boala ficatului gras nonalcoolic (steatoza hepatica) a fost cauza reala a hepatitei la 21-63% dintre pacienți, iar hepatita autoimună a fost cauza probabila la 10-54% dintre pacienti.
Alte cauze de hepatita cronica, considerate initial de origine necunoscuta au fost infecțiile cu alte virusuri decat cele de hepatita, dar si bolile hepatice ereditare sau boala celiacă.
O alta categorie de cauze de hepatita cronica, care nu au fost luate in calcul in momentul diagnosticului au fot consumul de alcool sau droguri (nerecunoscute de pacienti)
Noua forma de hepetita acuta care apare la copii
In ultimele luni se descrie o noua forma de hepatita cu evolutie acuta, care apare la copii si pare sa fie cauzata de un virus care nu se stia pana acum sa dea astfel de manifestari, un adenovirus care ar avea calea respiratorie de intrare in organism.
Copii cu aceasta boala au simptome gastro-intestinale ca dureri abdominale, diaree si varsaturi, uneori icter, care apar chiar inainte de debutul hepatitei acute severe si se insotesc de cresterea marcata a transaminazelor (AST ALT).
Unele cazuri evolueaza din pacate cate insuficienta hepatica adesea severa, care poate necesita chiar transplant de ficat.
Si in aceste cazuri de hepatita etichetate initial ca avand origine necunoscuta, cercetarea mai insistenta poate descoperi cauza, cum a fost cazul recent din Romania, o fetita care a si facut transplant de ficat, si la care boala de ficat – considerata a fi data de noul adenovirus- s-a dovedit a fi genetica, boala Wilson (stocarea de cupru in ficat)
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Tinand cont de situatia descrisa anterior la adult (nu sunt medic pediatru, deci nu fac recomandari pentru copii), si de faptul ca se stie ca de multe ori bolile hepatice nu dau simptome, daca sunteti in astfel de situatie eu va recomand sa faceti din cand in cand analize de rutina – care includ si unele probe hepatice – si un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care sa vada cum stati din punctulu lui de vedere. Acest sfat mi se pare util pentru ca stabilirea precoce a situatiei ficatului si tubului digestiv este utila stiind ca indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna in urmatoarele situatii
- atunci cand diagnosticul bolii este precoce (cat mai aproape de debutul bolii)
- atunci cand tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
- daca monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii
Eu de exemplu, la bolnavii pe care ii evaluez procedez in falul urmator
- fac anamneza completa
- examinez complet pacientul
- evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-
- pun un diagnostic – daca este posibil-
- daca este nevoie recomand explorari suplimentare
- rezultatele explorarilor recomandate le interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
- Eliberez un raposrt medical cu regim alimentar personalizat si tratament, iar dupa r parvenirea pe e mail a ezultatele explorarilor recomandate, dupa caz acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.
- Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.
Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, si nu aveti unde sa o faceti puteti face o programare la mine (dr Ditoiu) sunand la 0758751841. Perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile
Pana la consult medical (daca programarea este obtinuta uneori mai greu), puteti lua unele masuri pe care le gasiti pe siteurile mele sau cautand pe net ditoiu ..hepatita, dureri abdominale, sau ce simptome va deranejaza
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.
In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.
Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)
De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.
Va urez sanatate maxima
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare pentru consultatie aici sau prin – programare -tasta de jos a telefonului dvs mobil
AICI NE GASITI
Clinica Sante este localizata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului.
Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 se afla Clinica Sante, unde la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu