Functiile ficatului

Functiile ficatuluifunctiile-ficatului

Ficatul este cel mai complex organ uman, fara ficat nu se poate trai, si nici nu exista un aparat care sa ii inlocuiasca functiile.

Productia ficatului se numeste bila (fiere). Bila este produsa permanent de ficat, dat intre mese se stocheaza in colecist, iar de aici, prin contractia colecistului, este eliberata la mese pentru a ajunge in duoden, ajutand la digestia grasimilor, absorbtia vitaminelor, eliminarea unor substante toxice, etc.

Rolul ficatului in organismul uman

Ficatul are peste 500 de functii , unele atat de complexe, incat fara ficat nu se poate trai, si nu exista un aparat sau sistem care sa poate inlocui toate functiile ficatului (asa cum exista dializa in bolile de rinichi, sau inima artificiala in bolile de inima).
Cele mai importante functii ale ficatului sunt urmatoarele:

  • Functia ficatului de procesare (transformare) si stocare a principiilor alimentare (glucide, proteine, lipide, vitamine si saruri minerale), pentru a le face utilizabile de celulele organismului;

Ficatul poate fi comparat cu un carburator: daca acesta nu functioneaza bine, masina consuma multa benzina si nu are putere. In bolile de ficat, omul mananca, dar slabeste in greutate si este obosit, nu are putere.

  • Loc de stocare pentru vitaminele A,D,E,K si B12, fier si zaharuri. Prin lipsa acestor functii in bolile de ficat serioase, pacientul este lipsit de energie (are oboseala permanenta), si este uneori nevoie de administrare de vitamine; acestea NU VINDECA boala de ficat, dar trebuiesc luate datorita nefunctionarii depozitului de vitamine din ficat.
  • Functia ficatului de sinteza de glucoza din acid lactic – de aceea la bolnavii cu ciroza scade glicemia si este nevoie de perfuzii cu glucoza
  • Functia ficatului de metabolizare a produsilor de degradare a globulelor rosii – din care rezulta bilirubina care se elimina in bila
  • Functia ficatului de sinteza si secretie de bila, produs important in digestie si absorbtia unor substante nutritive si vitamine. In bolile de ficat, aceasta functie este perturbata, excretia substantelor prin bila este perturbata, iar bila de proasta calitate da o digestie nesatisfacatoare, ce poate genera balonare, diaree, si modificarea scaunelor. Existenta bilei este extrem de importanta mai ales in digestia grasimilor.
  • Functia ficatului de transformare a unor substante toxice in produsi netoxici, care sunt eliminati prin bila. Prin bila se excreta o mare cantitate de produsi de metabolism rezultati din substantele toxice introduse in organism sau produse de celule din organism. Lipsa functiei de detoxifiere, face ca organismul sa fie intoxicat, in fazele avansate de boala de ficat bolnavul parand beat (stare numita encefalopatie hepatica).
  • Functia ficatului de metabolizare a alcoolului. Metabolizarea alcoolului se face cu distrugerea unora dintre celulele hepatice cu cresterea transaminazelor si GGT, iar din regenerarea acestora poate sa se ajunga la ciroza hepatica.
  • Metabolizarea unora dintre hormoni . Prin lipsa metabolizarii hormonilor masculini in bolile de ficat, barbatul capata unele caractere feminine- caderea parului de pe piept, cresterea sanilor, atrofierea testiculelor, etc-.
  • Sinteza de proteine necesare pentru buna functionare a organismului (crestere, regenerarea tesuturilor, echilibrul apei in organism, apararea imunitara impotriva infectiilor, etc). Bolnavul de ficat face mai usor infectii, vindecarea ranilor este mai lunga, retinerea apei in corp poate da edeme (umflarea picioarelor) si ascita (apa in burta).
  • Din degradarea proteinelor rezulta amoniac, substanta toxica pe care ficatul o transforma in uree netoxica; in bolile severe hepatice, creste concentratia amoniacului in sange si scade concentratia ureei in sange.
  • Sinteza unor factori care ajuta la coagularea sangelui – cum este fibrinogenul si protrombina. In bolile grave de ficat scade fibrinogenul si activitatea protrombinei, si apare sangerare din gingii, hemoroizi, sau varice esofagiene.
  • Metabolismul si depozitarea fierului
  • Metabolismul colesterolului – ficatul este locul principal de sinteza a colesterolului si pricipalul responsabil de nivelul colesterolului din sange. Colesterolul la randul lui e ste folosit pentru sinteza unor hormoni -progesteron, testosteron, esotrgeni, adrenalina- si a vitaminei D. In ciroza, ficatul nu isi mai indeplineste aceasta functie, iar rezultatul de vede prin aparitia maririi sanilor , impotenta si caderea parului de pe piept, maini si picioare la barbat, tulburari de ciclu menstrual la femei, osteoporoza la ambele sexe.
  • Rolul ficatului in imunitate este extrem de important, unele dintre celulele ficatului fiind parte a sistemului imun.Aceste celule capteaza  si digera bacterii, ciuperci paraziti, resturi celulare filtrate din sange, in ficat sa gasesc limfocite cu rol important in imunitate, ficatul regland toleranta imuna .In bolile grave de ficat este perturbat rolul ficatului in imunitate, acesti bolnavi avand risc mare de infectii, dar, atentie, in cazde imunitate prea mare pot sa apara boli autoimune, mult mai frecvente si grave decat bolile cu imunitate scazuta.

Perturbarea functiilor ficatului, incapacitatea ficatului de a-si putea indeplini functiile mentionate, poarta numele de insuficienta hepatica (sau in termeni populari „oboseala ficatului„)

Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficat?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.

Tratamentul bolii poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai probleme cu ficatul?

Bolile de ficat evolueaza de mutle ori fara simptome semnificative, si atunci cand apar simptomele de obicei boala este avansata, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi,  cel mai intelept lucru este ca atunci cand aveti risc de boala de ficat sa va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu