Greata de fiere sau de la ficat?

Desi majoritatea oamenilor cred ca daca au greata au o boala a aparatului digestiv (cavitate bucala, esofag, stomac, duoden, intestin subtire, intestin gros, ficat, fiere, pancreas), ea se poate datora si unor boli care nu tin de acest aparat.

Cum apare greata?

Mecanismele prin care apare senzatia de greata sunt diferite in functie de cauza care duce la apartiia acestui simptom

  • Greata – cauze legate de boli ale aparatului digestiv; este data in general de tendinta organismului de a elimina unele substante care “nu-i convin” si a nu permite alimentatia iritanta. In general, greata datorata unei cauze digestive, este mult ameliorata dupa varsatura, bolnavul simtindu-se usurat.
  • Exista si alte mecanisme, greata putand sa nu aiba nici o legatura cu aparatul digestiv, desi este o manifestare a acestuia, in aceste situatii greata fiind persistenta, fara legatura cu alimentatia, si fara ameliorare dupa varsatura.

Cand apare greata?

Pentru o autoevaluare a gravitatii acestui simptom, noi luam in considerare si conditiile in care a aparut greata.

Greata aparuta dupa un exces alimentar

Vad uneori pacienti care vin la consult si se plang de greata si balonare sau dureri abdominale dupa mese abundente.

Acest lucru este absolut normal, nu esteo  boala.

Este o reactie a organismului prin care incearca se se protejeze de supraincarcare.

Aceste simptone nu se trateaza cu medicamente ci cu moderatie in alimentatie

Daca greata apare dupe anumite alimente (grasime prajita, untura, slanina, afumaturi, maioneze, salata de vinete, alcool, etc); cauza o poate constitui acest abuz, conditii in care simptomul ar trebui sa dispara intr-un timp rezonabil (ore- o zi), dupa eliminarea din tubul digestiv a alimentelor incriminate.

Cauze de greata aparuta fara relatie aparenta cu alimentatia

Greata care nu are legatura aparenta cu alimentatia poate avea numeroase cauze digestive sau extradigestive

  • Boli de tub digestiv superior – afectiunile esofagului, stomacului, duodenului- situatie in care se asociaza pirozis (arsuri in spatele sternului), iar varsatura (daca apare) este acra, acida. Orice boala de tub digestiv superior (esofagita, gastrita, ulcer, cancer, etc) poate asocia si senzatia de greata.
  • Boli de fiere (dischinezie, pietre), varsatura fiind galbuie cu gust amar
  • Gastroenterocolite acute (infectioase, parazitare, etc)- se asociaza si diaree sau febra
  • Ocluzie intestinala, indiferent de cauza (tumori, peritonite, apendicita, volvulus, etc)- se asociaza varsaturi fecaloide (maronii, urat mirositoare), dureri abdominale si oprirea eliminarii materiilor fecale).
  • Hipertensiune arteriala – asociaza durere de cap (cefalee), tulburari de vedere si auz, si tensiunea arteriala mare
  • Migrena– asociaza durere pe o jumatate de cap, tulburari de vedere
  • Infarctul miocardic posterior – asociaza durere de inima prelungita, palpitatii stare generala foarte rea.
  • Sarcina –greata la femeie tanara cu decalajul ciclului menstrual, marirea sanilor, pervertirea apetitului, pigmentarea mameloanelor, si test de sarcina pozitiv
  • Tulburari severe de metabolism (diabet zaharat dezechilibrat, insuficienta renala, acidoze, etc)
  • Tumori cerebrale – asociaza durere de cap persistenta, tulburari de vedere, deseori varsaturi fara a fi precedate de greata
  • Alcoolismul – greata este de dimineata, dupa chef
  • Intoxicatia tabagica (fumat excesiv)
  • Medicamente iritante ale tubului digestiv, intoxicatii, tratament cu citostatice.
  • Alte (numeroase) cauze : hepatita acuta, pancreatita, raul de miscare, faringita, amigdalita, boli neurologice sau psihice, etc.

ATENTIE:

– CEL MAI FRECVENT GREATA ESTE DATA DE BOLI DE FIERE, STOMAC, ABUZURI ALIMENTARE SAU SARCINA

– SUNT SITUATII IN CARE GREATA POATE NECESITA CONSULT MEDICAL DE URGENTA

Semnificatia senzatiei de greata in diferite boli

Trebuie sa remarcam ca greata aparuta la unii bolnavi, poate semnifica aparitia unor complicatii:

  • In ciroza hepatica, greata poate preceda o hemoragie digestiva superioara prin ruperea varicelor esofagiene
  • In hipertensiunea arteriala, greata poate semifica cresterea importanta a tensiunii arteriale
  • In diabet, greata poate preceda o cresterea severa a glicemiei
  • In insuficienta renala, greata apare cand creste mult ureea (care se elimina prin mucoasa tubului digestiv, si iritandu-l, da greata)
  • La un bolnav cardiac, greata, insotita sau nu de dureri in zona inimii, poate sugera aparitia unui infarct de miocard
  • Greata cu varsaturi fecaloide poate semnifica ocluzie intestinala, necesitand diagnostic si tratament de urgenta
  • Varsaturile persistente, necontrolabile, cu inrautatirea starii generale, necesita diagnostic de urgenta

Forum – greata, varsaturile

Poti sa ai greata de la fiere?

Da

Poti sa ai greata de la stomac?

Da

Poti sa ai greata de la fiere daca ai fierea scoasa?

Daca ai fierea (vezicula biliara) scoasa, nu inseamna ca ficatul nu mai fabrica fiere, deci poti sa ai freata din cauza bilei , chiar daca ai facut colecistectomie (fierea a fost scoasa).

Poti sa ai greata de la steatoza hepatica?

Steatoza hepatica nu da de obicei nici un simptome, nici greata

Exista greata din cauza problemelor cu capul?

Greata de origine centrala provine din cap, deci poti avea greata daca ai probleme cu capul

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *