Hepatita cronica virala

Ce este hepatita cronica

Hepatita cronica este o inflamatie a ficatului care dureaza timp de mai mult de 6 luni.

Bolnavii cu hepatita cronica, indiferent de cauza, trebuie sa fie urmariti de un hepatolog sau gastroenterolog compentent, datorita riscului de evolutie a bolii catre ciroza hepatica si cancer de ficat

Ce este hepatita acuta

Hepatita acuta este o inflamatia a ficatului de scurta durata, sub 6 luni.

Hepatita acuta poate avea aproximativ aceleasi cauze ca si hepatita acuta. Doar hepatita acuta virala forma grava este urmarita de medicul de boli infectioase, celelalte forme de hepatita acuta sunt tratament tot de medicul gastroenterolog sau hepatolog.

De ce poate sa faca un bolnav hepatita cronica

Cele mai frecvente cauze ale hepatitei cronice sunt

  • virusurile hepatitice B C sau D
  • alcoolul -hepatita alcoolica, ce poate sa se transforme in ciroza alcoolica
  • alte virusuri – pot fi zeci de virusuri care dau cresterea transaminazelor si hepatita
  • fenomenele autoimune
  • medicamentele
  • alte substante toxice, inclusiv ceaiuri
  • steatoza hepatica (grasimea din ficat)- situatie frecventa in zilele noastre
  • unele tulburari metabolice din nastere (boala Wilson, deficitul de alfa-1-antitripsina).
         Care sunt cauzele si analizele pentru depistarea unora dintre hepatite

Cauza hepatitei

Cine poate face boala , cum se transmite
Principalele analize pentru diagnostic

 

Hepatita B

Transmitere sexuala (risc mare), droguri, transfuzii, instrumentar medical, peircing, vaccinare, tatuaje
HBsAg- daca e pozitiv se determina  

AgHBe,

AcHBe si ADN VHB

Hepatita C Transfuzii de sange inainte de 1990, droguri, transmitere sexuala (risc mic) tatuaje, piercing, homosexualitate, detinuti daca e pozitiv, se determina RNA VHC
Hepatita autoimuna Femei de varsta tanara/medie, cu alte boli autoimune, oboseala Dozarea imunoglobulinelor 

Anticorpi antinucleari

Anticorpi anti fibra musculara neteda

Hepatita medicamentoasa Consum de medicamente sau ceaiuri de plante (de obicei toxice hepatic) Nici una
Boala Wilson
Cazuri asemnatoare in familie, simptome neurologice sau psihiatrice la copil sau tanar Ceruloplasmina in ser
Cuprul in urina/24 ore
Deficit de a1-antitripsina Cazuri de boli de ficat sau emfizem pulmonar in familie Dozarea a1-antitripsinei
Steatohepatita alcoolica sau nonalcoolica Consum de alcool (vezi subiectul pe site) obezitate, diabet, tratament cortizonic, by-pass intestinal chirurgical

Cum se pune unui bolnav diagnosticul de hepatita cronica

Diagnosticul de hepatita cronica presupune mai multe etape

  1. Diagnosticul de boala cronica de ficat trebuie sa fie corect (boala cronica de ficat – trebuie sa fie mai veche de 6 luni)
  2. Diagnostic cauzal corect– deci trebuiesc analize care sa depisteze cauza
    • Cauza alcoolica
    • Cauza virusala
    • Cauza autoimuna
    • Steatohepatita
    • Alta cauza (vezi cauzele de hepatita cronica)
  3. Precizarea EXACTA a stadiului de imbolnavire a ficatului – lucru care se face de obicei prin biopsie hepatica sau alta metode e evaluare corespondenta (Fibroscan, Fibrotest, Fibromax, etc). NU SE POATE PUNE DIAGNOSTICUL DE HEPATITA FARA ACEST TIP DE EVALUARE, ci doar se poate presupune.
  4. Precizarea EXACTA a cantitatii de virusuri din organism (viremia) – daca hepatita este de cauza virala, si daca virusul respectiv se inmulteste sau nu – un virus care nu se inmulteste, nu consuma substante din mediu, deci nici medicamente, si nu poate fi omorat cu medicamente

Cum evolueaza un bolnav cu hepatita cronica

Un bolnav cu hepatita cronica ingrijit corespunzator de un medic gastroenterolog poate evolua teoretic in mai multe moduri

  • Poate sa regreseze catre vindecare, fibroza din hepatita cronica tratata poate regresa semnificativ
  • Poate sa stationeze mult timp, uneori permanent
  • Poate sa evolueze progresiv, lent, cam un grad de fibroza la 10 ani – vedeti schema de mai jos
  • Poate sa evolueze catre ciroza mai rapid decat in schema de mai jos, mai ales atunci cand infectiei cu virus i se adauga si alt factor de agresivitate- alcool, medicamente, etc

Cu ce se poate face tratamentul unui bolnav cu hepatita cronica

Exista mai multe metode de tratament in hepatitele cronice virale, eu le-am prezentat pe site la fiecare forma de hepatita.

Generic se poate spune ca tratamentul hepatitei cronice consta in:

  1. Regim alimentar – esential fara ALCOOL SI ABUZ DE MEDICAMENTE. Regimul alimentar nu vindeca hepatita dar protejeaza ficatul de solicitari suplimentare.
  2. Medicamente „protectoare” hepatice (eficienta lor nu este dovedita)
  3. Medicamente antivirale –  expuse la fiecare forma de hepatita virala
  4. Medicamente imunomodulatoare in hepatitele autoimune – hepatitele autoimune apar datorita imunitatii crescute peste normal, deci NU este nevoie ca imunitatea sa fie crescuta (cum vor majoritatea pacientilor) ci sa fie scazuta
  5. Tratament „naturist” (nu are eficienta dovedita stiintific).

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez maxima!
Daca totusi aveti probleme cu ficatul si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate,  daca aveti drum prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct de pe butonul PROGRAMARE de jos-dreapta al telefonului mobil.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *