Zilnic vad la cabinet cativa bolnavi cu transaminaze mari.
In unele cazuri valorile sunt mari, mari de tot, in altele sunt medii sau doar cu cateva unitati peste valorile normale, dar oamenii sunt ingrijorati de fapt de viitorul bolii lor de ficat
Este normal sa ai transaminaze?
Transaminazele sunt enzime normale produse in special in ficat
Transaminazele sunt produse insa si in alte tesuturi cum sunt muschii scheletului sau ai inimii, fapt care inseamna ca poti sa ai transaminaze mari, fara sa fii bolnav de ficat.
In mod normal, transaminazele de origine hepatica au rol metabolic important. Ele detoxifiaza diferite substante din sange, majoritatea lor provenind din tubul digestiv, cea mai importanta cale de introducere in organism a toxicelor.
Organismul uman este foarte econom, si recircula o mare parte din substantele din corp, le recupereaza. El recupereaza si transaminazlele, dar totusi o mica cantitate din aceste enzime se pierd prin membrana celulei si de aceea se gasesc in sange in cantitati mici , chiar la persoanele sanatoase.
Atunci cand celula hepatica este distrusa din diferite cauze sau are membrana “fisurata” (porii membranei sunt mariti), prin aceasta fisura transaminazele ies din celula si se gasesc crescute in sange.
Care sunt transaminazele?
Sunt doua transaminaze: AST si ALT.
ALT provine in mare parte din ficat, iar AST poate proveni din ficat dar si din muschi.
Transaminazele crescute pot reprezenta efectul unei boli de ficat, de obicei hepatite (cauza poate fi virala, dar si alcoolica, medicamentoasa, steatoza hepatica sau o boala autoimuna), dar transaminazele pot sa creasca si in alte situatii – efort fizic, infarct miocardic, infectii, boli de fiere si cai biliare, etc)
In ce boli cresc transaminazele?
Foarte multi pacienti cred ca daca au transaminaze crescute au hepatita si se mira de ce medicii isi bat capul cu diagnosticul, cand lor lucrurile le sunt foarte clare.
Cele mai frecvente situatii de crestere a transaminazelor sunt enumerate alaturat
Situatiile cele mai frecvcente de crestere a transaminazelor in diferite boli si simptome
Probleme asociate cu cresterea transaminazelor | Consecinte |
---|---|
Consum de alcool | Ciroza, steatoza, hepatita alcoolica |
Transfuzii, stomatologie, manichiura, pedichiura, contact sexual cu partener cu virus | Hepatita B sau C |
Obezitate, diabet, grasimi crecute in sange, consum de dulciuri |
Steatoza, steatohepatita |
AST/ALT peste> 2.0 | Ficat alcoolic, Boala Wilson |
Fier crescut in sange | Hemocromatoza |
Consum de medicamente, droguri, ceaiuri, preparate „naturiste”, toxice profesionale |
Hepatita medicamentoasa sau toxica |
Efort fizic mare | Transaminaze crescute de efort -scad dupa efort |
Bolboroseli intestinal, scaune frecvente | Boala celiaca |
Gammaglobuline crescute |
Hepatita autoimuna |
Scaderea ceruloplasminei sanguine, cresterea cuprului in urina, inel Kayser-Fleischer | Boala Wilson |
Scadere in greutate, agitatie, scaderea TSH | Hipertiroidie |
Este grav sa ai transaminaze mari?
Daca ai transamainaze mari, nu inseamna neaparat ca ai o boala de ficat grava, mortala.
Exista boli de ficat cu transaminaze normale, sau crescute, unele dintre ele fiin d grave chiar cu transaminaze normale, sau pot fi usoare si trecatoare, chiar cu transaminaze mari.
De obicei cresterea transaminazelor poate reprezenta o problema in urmatoarele situatii
- transaminzele marite sa fie de minimum 1,5 – doua ori mai mare decat normalul
- cresterea transaminazelor sa fie de durata, prezenta de cel putin doua ori interval de 3-6 luni
- daca pacientul are si simptome sau transaminazele sunt foarte mari, bilirubina crescuta, protrombina sau albumina serica scazute, lucrurile pot fi serioase, iar consultatia la hepatolog sau gastroenterolog trewbuie sa fie facuta rapid
De retinut despre transaminaze
- TRansaminazele cresc diferit ca valoare si durata i ndiferite boli
- Cele mai frecvente situatii de transaminaze sunt consumul de alcool, medicamente, alte toxice , ficatului gras sau hepatita cronica cu virusul B, C sau D
- Cresterea transaminazelor poate avea si o cauza simpla – cum este consumul de ceaiuri, sau grava- cum este hepatita virala, toxica sau ischemica
- Transaminazele pot fi crescute si trecator, chiar din cauza unui efort fizic
- Cresterea transaminazelor este necesar sa fie investigata daca este persistenta, daca valoarea cresterii este mai mare de doua ori normalul sau daca se insoteste de simptome sau alte analize modificate
- Tratamentul cauzei cresterii transaminazelor se poate face doar dupa descoperirea cauzei
- Investigarea unei cresteri a transaminazelor se face de catre gastroenterolog sau hepatolog si nu este deseori simpla,uneori bolnavul trebuind sa ceara mai multe pareri pana se afla cauza
- Daca transaminazele sunt mult crescute, cu valori apropiate de 1000 si sunt insotite de icter, poate fi o hepatita acuta virala, situatie rara in care este necesara explorarea intr-un serviciu de boli infectioase; in celelalte situatii (cca 90% din cazuri) trebuie sa mergeti la hepatolog sau gastroenterolog; am intalnit numeroase situatii in care unii bolnavi isi cautau o boala infectioasa care sa explice cresterea transaminazelor, cand de fapt problema lor nu era legata deloc de o boala infectioasa
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu
AICI NE GASITI
Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu
Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.