Sunt multe persoane care isi fac explorari dupa ce se informeaza pe net.
A te explora singur cand ai o problema de sanatate si apoi a te duce la medic cu analizele, cred ca este asemanator cu a cumpara piesele pentru masina defecta, informandu-te de pe net, si apoi a te duce cu ele si masina la un mecanic (nu cred ca cineva face asa cu masina).
Totusi, pentru cei doritori voi posta o parte din intrebarile primite de la pacienti referitoare la explorarile din anumite probleme de sanatate.
Acestea se refera mai ales la explorarile si analizele initiale care ar trebui teoretic facute in diferite situatii de boli de ficat sau cai biliare.
Asta pentru ca, in functie de rezultatele acestor analize initiale pot urma si alte explorari, specifice bolnavului respectiv, si care sunt greu de postat deoarece sunt posibile extrem de multe variante.
De altfel, inca nu exista pe net un site care sa iti permita sa iti pui singur diagnosticul si sa iti prescrii singur explorarile, apoi sa le interpreteze ,etc.
Mentionez ca este recomandabil ca aceste analize sa fie prescrise de catre medicul dvs, care dupa examinarea dvs poate evalua mult mai strict necesarul de analize, pe cand analizele pe care le voi posta sunt indicate TEORETIC, nu adaptat la cazul bolii dvs.
Am ascita de mai mult timp, ce analize trebuie sa fac pentru ascita = lichid in burta?
Ascita poate avea numeroase cauze, cea mai frecventa fiind ciroza hepatica.
Cele mai frecvent utilizate analize in diagnosticul ascitei sunt urmatoarele
- Ecografie abdominala – vede cantitatea de ascita si eventualele modificari ale ficatului , splinei, ganglioni mariti, tumori ,etc
- Endoscopie digestiva superioara, eventual colonoscopie, examen ginecologic- descopera tumori, varice la esofag
- Hemograma – anemie in tumori sau ciroza, leucocite crescute in ascita infectioasa sau scazute in ascita din ciroza, trombocite crescute in ascita infectioasa sau tumorala si crescute in ascita di nciroza
- VSH – crescut in tumori si infectii cu ascita
- Proteine totale, Albumina, Colesterol, Protrombina, Fibrinogen, toate scad in ascita din ciroza
- AST, ALT, GGT, toate pot sa creasca in ascita din bolile de ficat, dar transaminazele pot sa scada in ciroza cu ascita
- Proteine in urina, sunt crescute in ascita din bolile de rinichi – sindromul nefrotic
- Examenul ascitei obtinuta prin punctie (paracenteza) poate arata celule tumorale, microbi, proteine crescute in infectii.
- Aveti aici date despre ascita
Am de mai multi ani virusul hepatitei B,nu am medic si vreau sa stiu care sunt analizele caracteristice pentru hepatita cu virus B, imi este frica de evolutie catre ciroza.
In cazul in care vi s-a descoperit AgHBs, cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, iar acesta, dupa anamneza si consult medical, poate considera ce analize sunt necesare.
Sumar in infectia cu virus B pot fi utile urmatoarele explorari:
- ALT, AST daca sunt crescute, poate insemna ca virusul se inmulteste
- AgHBs AgHBe, Ac VHD, DNA – VHB (viremia)
- Eventual biopsie hepatica sau Fibromax Fibrotest sau Fibroscan
- Ecografie abdominala
- AFP – virusul B predispune la cancer de ficat
Aveti alaturat o schema cu un scenariu posibil in evolutia hepatitei B forma oculta (sau cu alte cuvinte fara simptome, ascunsa).
Cum se face diagnosticul hepatitei C prin analize – am aceasta hepatita cu virus C
In cazul in care vi s-a descoperit AcVHC, ca si in cazul virusului B cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent pentru o evalauare
Sumar in infectia cu virus B pot fi utile urmatoarele explorari:
- ALT, AST daca sunt crescute, poate insemna ca virusul se inmulteste
- AcVHC ARN-VHC (viremia)
- Eventual biopsie hepatica sau Fibromax Fibrotest
- Ecografie abdominala
- AFP – virusul C predispune la cancer de ficat ca si virusul B
Mentionez sa in hepatita cu virus C exista o forma oculta, cu virus absent in sange dar prezent in ficat, si care poate evolua catre ciroza hepatica.
Am 45 de ani ai am burta cam mare, mi e frica de lichid,ce analize trebuie sa fac ?
Balonarea poate avea multe cauze , nu numai lichidul (ascita).
Teoretic pot fi necesare urmatoarele analize
- ecografie abdominala – vede daca este sau nu lichid
- eventual endoscopie digestiva superioara- vede daca ascita este in cadrul unei ciroze cu varice la esofag
- biopsie hepatica sau fibromax- vede daca ficatul este sanatos sau nu
- hemograma
- Fibrinogen
- Colesterol
- Glicemie
- Protrombina
- Bilirubina
- GGT, Fosfataza alcalina,
- AgHBs, Ac HCV, Ac VHD.
Daca ai bilirubina marita fara alte simptome, sunt necesare si alte analize pentru a gasi cauza de bilirubina crescuta?
In cazul in care vi s-a descoperit bilirubina crescuta, si nu vreti sa va prezentati pentru un consult la un medic hepatolog sau gastroenterolog competent, pot fi utile teoretoic unele dintre urmatoarele analize::
- Ecografie abdominala
- Hemograma
- VSH
- bilirubina totala, bilirubina directa,
- Colesterol,
- AST, ALT, GGT, Fosfataza alcalina,
- AgHBs, Ac HCV, Ac VHD,
- examen sumar de urina
Am dureri moderate in zona ficatului si nu stiu care este cauza lor, exista si analize pentru a descoperi cauza acestor dureri din zona ficatului?
Sunt foarte mutle cauze de dureri in dreapta in zona ficatului. Un medic poate spune deseori de la inceput ce organ este bolna.
Daca doriti sa va investigati singur pot fi necesare unele dintre urmatoarele analize:::
- Ecografie abdominala vede organele abdominale
- electrocardiograma,ecografie cardiaca – bolile de inima pot mari ficatul care devine dureros
- endoscopie digestiva superioara, uneori durerea de stomac poate fi in dreapta
- colonoscopie- in dreapta este si o parte a colonului
- Hemograma, VSH,
- Bilirubina, Colesterol,
- AST, ALT, GGT,
- alfafetoproteina,
- examen sumar de urina – si tinichiul drept poate da durere cam in aceeasi zona
La o ecografie obisnuita, fara nici un simptom, mi s-a descoperit un hemangiom la ficat, ce analize trebuie sa mai fac pentru hemangiomul hepatic?
Daca nu doriti sa mergeti la medic, si dorit io autoevaluare, pot fi utile unele dintre urmatoarele analize:
- hemorama
- activitate de protrombina
- AST ALT GGT
- AFP
- VSH,
- endoscopie digestiva superioara, colonoscopie
- examen CT sau RMN
Am o ruda cu suspiciunea de tumora de ficat, si m-ar interesa ce analize sunt bune pentru suspiciunea de cancer la ficat, nodul in ficat, sau pata pe ficat?
In tumorile hepatice pot fi necesare unele dintre urmatoarele explorari: ecografie abdominala, eventual CT, RMN, biopsie hepatica, alfafetoproteina, endoscopie digestiva superioara, colonoscopie..
Aveti alaturat o lista cu posibilele cauze ale nodulilor din ficat
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.
Am peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara, au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi 3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva, asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.
Am cca 30 de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale
Am tot cca 30 de ani de activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti
Unde lucrez acum?
Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat, am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Daca totusi aveti nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul PROGRAMARE din josul al telefonului mobil.
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro,www.hepatolog.ro www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
AICI NE GASITI
Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu
Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.
Multumim pentru sfaturi si profesionalism!