- Doua miliarde de oameni din lume au virusul B al hepatitei
- 350 de milioane de persoane au infectie cronica cu virus B
- Anual mor in lume 600.000 de persoane datorita diferitelor complicatii date de virusul hepatitei B
- Aproximativ 25% din cei care iau virusul B in copilarie, mor datorita complicatiilor (hepatita cronica, ciroza, cancer de ficat)
- Virusul hepatitei B este de 50-100 de ori mai infectios decat HIV
- Riscul cel mai mare sa ia virusul B il au lucratorii in domeniul sanatatii
- Infectia cu virusul B se poate preveni prin vaccinare
Ce sunt markerii virali in hepatita B?
Markerii virusului hepatitei B sunt substante care intra in componenta virusului (antigene virale sau acidul dezoxiribonucleic=ADN viral) sau produse de organism impotriva unor substante ale virusului B (anticorpi).
Exista mai multi markeri ai virusului hepatitei B, semnificatie depistarii lor fiind diferita, in principiu in modul urmator:
- depistarea existentei unui antigen, inseamna ca virusul este in corp
- depistarea prezentei unui anticorp, inseamna ca virusul a fost in organism si organismul a raspuns imunologic impotriva virusului prin producerea de anticorpi; in general, productia de anticorpi a organismului duce la distrugerea virusului da catre acestia, dar uneori, virusul localizat in ficat nu poate fi distrus de anticorpi, de aceea, la analize se pot depista si anticorpi, dar si virusul, care inca mai este prezent in organism.
Care sunt markerii virusului B al hepatitei?
Cei mai utilizati markeri virali in aprecierea evolutiei sau nu a infectiei cu virus B sunt:
- Ag HBs. (antigenul HBs)
- este o proteina de la suprafata virusului B al hepatitei
- apare la 4 saptamani de la contactul cu virusul B
- in hepatita cronica persista mai mult de 6 luni
- de obicei dispare in caz de vindecare dar uneori persista in organism chiar dupa vindecare, situatie numita de „purtator sanatos (inactiv) de virus B hepatitic”.
- Ac HBs( anticorpii HBs)
- sunt anticorpii impotriva proteinei s a virusului
- apar atunci cand se elimina virusul din corp, dar si in cazul vaccinarii;
- prezenta sa in organism, NU inseamna ca ai virusul, ci ca ai anticorpi impotriva virusului, obtinuti prin vindecarea unei hepatite, sau in urma vaccinarii impotriva virusului B
- cine are acesti anticorpi, poate fi imun la virusul hepatitei B – exista mai multe variante posibile:
- Concentratia anticorpilor HBs > 100mUI/ml = vaccinare eficienta (sau imunitate obtinuta prin boala), ce ofera protectie
- Concentratia anticorpilor 10-100mUI/ml = raspuns prezent la vaccin, dar slab, sau imunitate obtinuta prin boala mult mai veche, cu pierderea unei mari parti din anticorpi; este nevoie repetarea unei singure doze de vaccin.
- Concentratia anticorpilor <10mUI/ml= raspuns la vaccinare insuficient, ce nu ofera protectie,sau imunitate obtinuta prin boala foarte veche, cu pierderea majoritatii anticorpilor; in aceasta situatie, se poate proceda astfel:
- mai intai trebuie exclusa existenta infectiei cu virus hepatitic B, iar daca aceasta nu exista, se reface vaccinarea cu alte trei doze, urmata de re-determinarea concentratiei anticorpilor la minimum o luna dupa ultima doza de vaccin;
- daca nici in acest caz concentratia anticorpilor impotriva AgHBs nu este suficient de mare (adica este sub 10mUI/ml), se poate face administrarea de doze mari de vaccin intradermic;
- daca nici in aceasta situatie nu se obtine raspuns bun, ultima alternativa este de a se adminsitra imunoglobuline impotriva virusului hepatitei B, daca apare o situatie de expunere la acest virus.
- Ag HBc(antigenul HBc)
- este o substanta care se gaseste in interiorul virusului
- prezenta sa arata ca virusul este prezent in interiorul organismului uman, in sange si ficat
- Anti-HBc(anticorpii impotriva HBc)
- sunt anticorpii impotriva proteinei c
- prezenta lor nu inseamna vindecarea hepatitei, decat daca se asociaza si cu prezenta AcHBs
- sunt doua tipuri de anticorpi anti HBC
- Anti HBc IgM, care arata un contact recent cu virusul hepatitei B (infectie acuta) de cel mult 6 luni
- Anti HBc IgG, care arata o infectie veche (cronica ) cu virusul hepatitei B , si fata de cel anterior, persista toata viata (nu numai 6 luni)
- Ag HBe(antigenul HBe )
- este o proteina a virusului hepatitei B
- se gaseste in sange doar daca este prezent si virusul
- de obicei dispare la vindecarea bolii;
- exista si variante de virus hepatitic B fara acest antigen (mutanti), destul de frecvente si in Romania, mai ales daca ai facut tratament cu lamivudina.
- Anti HBe(anticorpii impotriva HBe )
- sunt anticoprii impotriva proteinei e a virusului B
- aparitia lor intr-o hepatita acuta inseamana vindecarea bolii
- persista o perioada indelungata in sange
- aparitia lor intr-o hepatita cronica poate insemna vindecarea sau lipsa de inmultire a virusului.
- ADN-VHB (reprezinta acidul nucleic al virusului B)
- detectia ADN VHB in sange inseamna prezenta virusului
- in functie de concentratia sa (numita si viremie), se poate spune ca persoana are
- Hepatita cronica cu virus B, daca concentratia >2.000ui/ml
- Purtator inactiv de virus B, daca concentratia<2.000ui/ml
- Hepatita B oculta, daca concentratia este <200ui/ml
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu
One comment