Balonarea si flatulenta

Balonarea este frecvent intalnita, si in majoritatea cazurilor nu reprezinta simptomele unei boli grave.

Totusi, uneori marirea abdomenului poate sa apara si in boli serioase- cancer de colon, marirea unor organe digestive , aparitia lichidului in abdomen, etc, situatii care pot fi confundate cu balonarea

Ce este balonarea?

Balonarea exesiva sau meteorismul abdominal, este data de acumularea de gaze in intestin, in cantitate mai mare decat normalul. De aici si denumirea care provine de la balon, o burta balonata suna ca un balon la percutie.

Senzatia pacientului este de „burta umflata”, uneori cu dureri si greutate in respiratie, si evident un aspect destul de .. inestetic al persoanei respective (mai ales ca balonarea este mai frecventa la persoanele plinute).

De obicei balonarea NU reprezinta un simptom de boala, ci poate fi rezultatul unor obiceiuri alimentare sau de viata necorespunzatoare, sau dificil de suportat fara ca organismul respectiv fara sa „protesteze”.

Ce boli ascunde balonarea? Cauzele balonarii excesive

Mecanismul principal al balonarii il reprezinta gazele produse la nivelul intestinului, din alimentele incomplet sau prost digerate, care se poate asocia cu inghitirea de gaze cu ocazia meselor.

Afectarea digestie care poate duce la balonare poate sa apara in numeroase boli, dar poate sa apara si la persoane sanatoase.

Poti sa te balonezi fara sa fii bolnav

In multe cazuri balonarea apare datorita alimentelor care produc mai frecvent gazele chiar la persoane fara nici o boala – dulciuri si fainoase, fasole, varza, conopida, castraveti, ceapa, mazare, ridichi,caise, banane, pepene, piersici, pere, prune , mere crude, oua , vin rosu ,mancaruri grase sau prajeli , cereale , zahar sau substituenti, lapte sau produse lactate.Acest lucru se intampla deoarece aceste persoana, fara sa aiba o boala, nu au mecanisme suficient de bune pentru o digestie corespunzatoare. Este ca si cum o persoana nu are enzime suficiente pentru metabolizarea alcoolului si se imbata usor, sau nu poate digera .. carnea de oaie. Este un .. .defect, dar nu este o boala

Balonarea excesiva care poate sa apara  fara legatura cu o boala poate avea cauze multiple, ce tin de modul de viata, munca si alimentatie:

  • Alimentatia la ore intamplatoare : O alimentatie la aceleasi ore in fiecare zi, ordoneaza functiile aparatului digestiv, care este pregatit pentru digestie inaintea mesei; alimentatia la ore diferite in fiecare zi, face ca pregatirea aparatului digestiv pentru digestie, neurmata de alimentatie, sa duca la formare de gaze, iar apoi alimentatia pe un tub digestiv nepragatit,care deja si-a consumat sucurile digestive, sa dea o digestie ineficienta, cu formare de reziduuri partial digerate, generatoare de gaze.
  •  Mese luate in graba (nu permit sucurilor digestive sa actioneze suficient timp si sa digere alimentele, care apoi fermenteaza sub influenta florei intestinale)
  • Mese prea bogate (sucurile digestive nu pot face fata unei mari cantitati de alimente, care , la fel ca mai sus, raman partial nedigerate si fermenteaza
  • Vorbirea in timpul mesei cu inghitire de aer (aerofagia)
  • Mestecarea gumei – stimularea cavitatii bucale prin guma mestecata, pregateste tubul digestiv pentru digestia unor alimente care .. nu mai vin, si apar apoi gaze.
  • Consum de alimente care fermenteaza – fasole, varza, ceapa, usturoi, conopida, prajeli, tocaturi, bauturi gazoase, unele persoane pot tolera mai greu alimente obisnuite- fructe si legume crude, cartofii, dulciurile concentrate, lapte si lactate, etc-, acestea dandu-le balonare dupa masa.
  • Constipatia
  • Modificarea florei intestinale prin diferite mecanisme
  • Sedentarismul- miscarea, mai ales dupa masa ajuta la digestie
  • Fumatul, cafeaua, ceaiul negru
  • Medicamente (laxative, antibiotice)
  • Alimente cu aditivi in cantitate mare (in special indulcitori artificiali alimentari)

Balonarea poate sa apara in numeroase boli

Exista insa si numeroase boli care se pot asocia cu balonare

  • Boli de ficat sau cai biliare (fiere)-balonarea apare prin digestie proasta datorita calitatii proaste a bilei, functiei defectuoase a colecistului, dar umflarea abdomenului poate sa apara si atunci cand ficatul este marit, splina marita, sau a aparut ascita (lichidul in burta); pentru diagnostic sunt necesare analize pentru ficat, ecografie abdominala
  • Boli intestinale (boli inflamatorii, tumori, parazitoze, intestin iritabil, colita, diverticulita) -balonarea apare datorita lezarii mucoasei cu producere deficitara de enzime, producere in exces de mucus cu exudat sau proastei coordonari a functiei diferitelor segmente ale tubului digestiv; se poate asocia cu tulburari de tranzit, scaune cu sange, scadere in greutate; pentru diagnostic poate fi necesara colonoscopia.
  • Boli de pancreas (pancreatita cronica, tumori de pancreas)- balonarea apare datorita fermentatiei alimentelor insuficient digerate, se poate asocia cu dureri din ce in ce mai puternice, diaree, scadere in greutate; pentru diagnostic sunt necesare analize specifice pancreasului, ecografie, eventual CT sau RMN
  • Boli de  plaman cu tulburari respiratorii – balonarea apare datorita eliminarii unei cantitati de gaze prin tubul digestiv, in imposibilitatea eliminarii pe cale respiratorie sau ascitei; se asociaza cu dificultati de respiratie, tuse, pentru diagnostic sunt necesare radiografie pulmonara, oximetrie, probe ventilatorii
  • Boli de inima – balonarea apare prin digestie proasta, datorita stagnarii sangelui in vasele tubului digestiv, datorita ascitei, etc; se asociaza cu oboseala la efort, edeme, palpitatii; pentru diagnostic este necesara electrocardiograma, ecografia cardiaca
  • Intoleranta genetica digestiva la anumite substante (lactoza, gluten), – balonarea se asociaza cu diaree, aparute dupa consumul alimentelor ce contin substantele prost tolerate; pentru diagnostic sunt necesare teste specifice
  • Boli aparute dupa interventii chirurgicale (scoaterea fierii- colecistectomia-, operatii pe intestine cu formare de anse „oarbe”, unde se inmultesc microbii)

Simptomele asociate obisnuit balonarii

Deseori balonarea, indiferent de cauza, se poate asocia cu alte simptome

  • Eructatia (ragaiala)
  • Borborigme (chioraieli de mate)
  • Uneori dureri abdominale
  • Emisie de gaze prin anus – flatulenta

Cum afli cauzele balonarii?

Desi este dificil pentru o persoana fara studii medicale sa afle cauza balonarii sale, si poate evalua  gresit cauza balonarii , exista totusi unele indicii care sufereaza in ce grup de cauze se incadreaza balonarea.

Daca balonarea apare datorita unei boli, ea este de obicei aparuta de putin timp, se asociaza cu alte simptome ale bolii (dureri care cresc in intensitate, scadere in greutate, tulburari de scaun care nu mai trec, greata, scaune cu sange, etc), balonarea   are tendinta de agravare si se rezolva sau amelioreaza odata cu rezolvarea bolii.

Daca balonarea apare datorita unei probleme legate de alimentatie sau de obiceiuri de viata, evitarea acestor obiceiuri poate ameliora balonarea. In plus, balonarea este de lunga durata, fara modificari in timp, si fara elementele insotitoare metionate mai sus.

Cu ce se poate confunda balonarea?

Cea mai frecventa confuzie se face intre balonare si cresterea unor tumori in abdomen, dar si intre balonarea data de o boala si cea datorata unor obiceiuri alimentare.

Cum sa evitati balonarea?

Sigur ca de obicei cand avem un simptom, nu ne repoezim direct la medic, ci incercam sa vedem cun il putem ameliora.

Acest lucru desigur daca simptomul respectiv nu ne deranjeaza viata serios.

Ca reguli generale de evitare a balonarii care nu este generata de o boala mentionez:

  • Mesele sa fie mai reduse cantitativ (vad multi bolnavi care vin si se plang ca se balaoneaza cand mananca mul, si se mira ca le spun sa manance mai putin. Balonarea este un semnal trimis de tubul difgestiv ca nu ii place ce faci, cum in folosesti
  • Evitati inghitirea de aer in timpul mesei, prin boluri alimentare mai mici, mancati in liniste, nu va grabiti la masa
  • Mancati (mestecati) incet, puneti furculita jos dupa fiecare cantitate de mancare luata ca sa aveti timp sa mestecati
  • Evitati mestecatul gumei, cu ocazia inghitirii salivei inghititi si aer, iar  mestecatul gumei creste secretia de sucuri digestive, care nu au ce digera
  • Evitati stresul, conflictele, anxietatea, acestea pot modifica functia sistemului digestiv cu aparitia balonarii
  • Rezolvati-va problemele dentare, o masticatie proasta face ca alimentele sa se digere mai greu, iar alimentele nedigerate fermenteaza, si din fermentatie rezulta gaze.
  • Evitati fumatul
  • Faceti miscare zilnic. Miscarea face ca peretele abdominal sa se contracte si relaxeze, si astfel sa faca un fel de … masaj intestinelor, favorizand amestecarea alimentelor si digestia
  • Evitati alimentele care ati dedus ca va baloneaza sau consumati-le in cantitati mai mici
  • Daca aceste masuri nu functioneaza, mergeti la un gastroenterolog ca sa va despisteze cauza balonarii, si sa va faca recomandari medicale persoanlizate (cele de sus sunt generale, si pot sa nu se potriveasca situatie dvs medicale)

Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru balonare?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.

Tratamentul bolii poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu