SImptomele bolnavului de ficat

Odata aparuta o boala de ficat, nu are tendinta sa dispara de la sine.Ea are tendinta naturala  sa evolueze in lipsa unei ingrijiri adecvate si uneori , desi nu da simptome suparatoare pot sa apara  complicatii.

Sunt dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specializat in gastroenterologie si hepatologie . In articolul urmator va voi prezenta cateva date teoretice si practice despre riscurile bolilor de ficat

Care sunt simptomele bolilor de ficat?

Exista boli de ficat fara simptome

Este lucru cunoscut ca majoritatea bolnavilor hepatici nu au nici un fel de simptome – uneori bolnavul fiind diagnosticat direct cu ciroza hepatica fara sa fi avut nici un simptom pana atunci. Lipsa simptomelor in bolile de ficat , uneori  foarte grave se explica prin existenta  rezervelor  functionale hepatice foarte mari, cu alte cuvinte avem ficat mai mult decat ne trebuie, iar ne-functionarea unei parti din el nu da simptome, pentru ca restul ficatului preia functiile zonei distruse. Tot din aceasta cauza, deseori analizele care arata functia ficatului bolnav nu sunt ingrijorator de modificate.

Faptul ca exista persoane cu virusuri de hepatita si analize de …. ficat normale, este explicat prin lipsa imbolnavirii ficatului . chiar daca exista virusuri de hepatita.De aceea bolnavul cu o infectie cu un virus de hepatita a trebuie sa fie urmarit de un medic gastroenterolog sau hepatolog, obisnuit cu astfel de situatii.

De ce nu prea  dau simptome bolile de ficat?

Rezervele functionale ale ficautlui sunt foarte mari.. Se esteimeaza ca avem ficat cam de zece ori mai mult decat ne trebuie, iar ne-functionarea unei parti din el nu da simptome, pentru ca restul ficatului preia functiile zonei distruse.

Partea proasta este ca, desi avem atata ficat de rezerva, se ajunge deseori la epuizarea sa si la imbolnavirea – uneori ireversibila- a ficatului

Boli de ficat cu simptome

Sunt numeroase cazuri de boli de ficat fara simptome initial, dar in cazul bolilor de ficat cu simptome acestea sunt:

Oboseala de la ficat

 

Este o oboseala inexplicabila.

Oboseala de obicei NU reprezinta un simptom de boala, ci de stres, suprasolicitare, lipsa de odihna, surmenaj, etc).

Oboseala din bolile hepatice apare cand o buna parte din ficat este bolnava.

Ea se datoreaza faptului ca rezervele hepatice de energie (glicogen), vitamine, fier, etc si functia de detoxifiere hepatica nu sunt suficiente pentru o activitate normala. Mentionez ca frecvent oboseala are si alte cauze.

Somnolenta de la ficat

Somnolenta din bolile ficatului este diurna nejustificata, in cazul bolilor de ficat se datoreaza unui grad de intoxicare a organismului cu produsii ne-metabolizati de ficat.

Somnolenta  diurna excesiva  este incapacitatea de a sta treaz si activ în timpul zilei cu atipire involuntara sau episoade de somn  aparute aproape zilnic pe o durata de cel putin 3 luni.  Consecintele somnolentei diurne excesive pot fi

  • apatia
  • lipsa de energie
  • scaderea capacitatii de memorare si a puterii de concentrare
  • accidente felurite (de la scaparea din mana a obiectelor pana la accidente de munca sau rutiere)
  • irascibilitate
  • scaderea performantelor de munca sau invatare.

Mentionez ca somnolenta apare in stadii avansate ale bolii hepatice,Somnolenta poate avea si alte cauze -neurologice (boala Parkinson, dementa, scleroza multipla), boli infectioase de lunga durata ca boala Lyme, hipotiroidia, diabetul zaharat, anemia cronica de diferite cauze, boli renale croncice, boli psihice (depresie, distimie, anxietate, boli bipolare) . Si administrarea diferitelor medicamente, sau munca excesiva, nocturna cu scurtarea perioadelor de odihna necesara refacerii organismului pot da somnolenta

Apetitul si bolile hepatice

Scaderea poftei de mancare poate sa apara in bolile de ficat

Ea apare datorita participarii ineficienta a ficatului la procesele de digestie; scaderea accentuata a poftei de mancare poate sa se asocieze cu scaderea in greutate si anemie.

Alte simptome ce apar cand suferi de ficat

  • Icter (de obicei icterul se confunda de catre pacienti cu hepatita acuta, care de obicei este o boala transmisibila, dar deseori acest simptom este dat si de alte boli – litiaza biliara, tumori de pancreas sau ficat, hemolize, etc) -vezi aici. Icterul din bolile de ficat este dat de imposibilitatea ficatului de a capta, metabolisa sau elimina reziduurile rezultate di ndegradarea hemoglobinei.
  • Urina colorata catre portocaliu (trebuie sa se stie ca urina de dimineata este colorata in mod normal mai inchis decat celelalte de pe parcursul zilei)Colorarea portocalie a urinii este data de trecerea unei cantitati de bilirubina din ficat in sange si apoi in rinichi pentru eliminare
  • Scaunele pot fi decolorate, cu aspect de chit, pentru ca bilirubina nu se mai elimina prin materiile fecale si deci nu le mai coloreaza, ci se elimina prin urina sau piele
  • Mancarime de piele (prurit) pentru ca bilirubina se elimina prin piele
  • Sangerare la nivelul gingiilor la periaj, pentru ca ficatul nu mai sintetizeaza factori icare contribuie la coagularea sangelui
  • Caderea parului de pe piept (la barbati). Apare atunci cand ficatul nu mai metabolizeaza hormonii feminini (pe care ii are orice barbat in cantitate mica). Cantitatea lor mai mare decat normalul, da unele caracteristici feminine barbatului respectiv
  • Diminuarea apetitului sexual sau a potentei- prin acelasi mecanism ca mai sus
  • Cresterea sanilor la barbati- prin acelai mecanism ca anterior
  • Marirea abdomenului prin aparitia lichidului (ascitei), sau balonare gazoasa datorita digestiei incomplete a alimentelor prin lipsa bilei
  • Umflarea picioarelor (edeme)
  • Simptome de depresie

Ficatul doare?

Probabil ca ati remarcat ca nu am mentionat durerea de ficat printre simptomele bolilor de ficat, deoarece aceasta apare extrem da rar .

Desi deseori bolnavii de ficat se plang de durere in dreapta sub coaste, aceasta are alte cauze

Diagnosticul bolilor hepatice pe baza simptomelor

Nu se poate pune diagnosticul de boala de ficat doar pe baza simptomelor, deoarece:

 • Sunt frecvente situatiile de boli de ficat fara simptome
 • Daca exista simptome acestea nu sunt specifice bolilor de ficat (apar si in alte boli)

De aceea este bine ca evaluarea unui bolnav cu astfel de simptome sa fie facuta de catre un medic hepatolog sau gastroenterolog cu experienta, care se poate orienta de la inceput care explorarile necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Investigatiile necesare diagnosticului unei boli de ficat pot fi simple, dar deseori stadiul bolii si cauna  ei necesita investigatii suplimentare, totusi incepand de la analize de sange uzuale, si mergand pana la biopsia hepatica sau alte explorari mai deosebite.

Cat poti sa astepti de cand apar simptomele pana mergi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand ai primele simptome pana mergi la medic sau pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze . Aste deoarece simptomele pot fi nespecifice si sa nu insemne o boala d ficat, iar pe de alta parte deoarece situatia difera de la bolnav la bolnav.

Desi simptomele pot fi absente in majoritatea cazurilor, si in principiu  nu reprezinta o urgenta medicala, daca ai simptome nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, nici nu trebuie sa amani prea mult.

Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim in bolile de ficat? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect si complet, stabilit de un sepcialist in astfel de probleme.

Apoi, daca diagnosticul este corect, pentru problemele legate de viremie, exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *