Evolutia hepatitei cronice cu virus B

In majoritatea cazurilor pacientul cu virusul hepatitei B nu are simptome nici imediat dupa ce a luat virusul, si de aceea calea prin care s-a luat virusul ramane necunoscuta, si poate fi in cel mai bun caz presupusa, dar nici pe parcursul evolutie hepatitei cronice.

Da aceea de multe ori vad pacienti care vin la consult pentru ca si-au descoperit intamplator virusul hepatitei B, fara sa aiba nici un simptom.

De mutle ori unii au analize extrem de proaste si viremie foarte mare, chiar daca nu au nici un simptom. Nu sunt rare cazurile in care boala de ficat data de virusul hepatitei B  este descoperita cand era deja ciroza, fara ca persoana respectiva sa aiba vre-un simptom.

Toate persoanele infectate cu virusul B al hepatite fac ciroza si cancer de ficat?

Majoritatea persoanelor cu infectie cu virus B (80%) nu fac hepatita cronica, ciroza sau cancer de ficat, dar foarte importanta este  varsta la care ai luat virusul.

Daca aluat virusul cand erai copil mic, sub varsta de 5 ani, sansa de a-l elimina natural (fara tratament) in faza de hepatita acuta este doar de 5%

Daca ai luat virusul cand erai copil mai mare sansa de eliminare creste la 30%

In schimb, daca infectia cu virus B  a fost luata in perioada de adult riscul de a nu  deveni infectie cronica este de 95%  (hepatita cronica)

Daca virusul a fost luat de un copil mare sau un adult, sansa de a-l elimina natural in faza de hepatita acuta este de peste 95%, deci riscul de  a face infectie cronica cu virusul B este de  5% (hepatita cronica).

Cat timp trebuie sa treaca de cand ai luat virusul pana faci hepatita cronica?

Nu exista reguli din acest punct de vedere; exista cazuri in care hepatita cronica apare la un an de cand ai luat virusul (si exista si copii de 5-6 ani cu hepatita cronica), si cazuri in care dupa 50 de ani de la contaminarea virala, pacientul nu are hepatita cronica, si nu o va face niciodata.

Rapiditatea evolutiei tine foarte mult de caracteristicile genetice ale pacientului; sunt persoane cu ficat si sistem imunitar „puternic”, care elimina virusul, si altele care tolereaza virusul si ii permit inmultirea. Importante sunt si conditiile de viata si munca (alimentatia, toxicele profesionale, efortul fizic, stresul), bolile asociate si medicamentele sau drogurile pe care le consumi.

Dupa cum se vede in tableul alaturat, majoritatea cazurilor de hepatita cronica cu virus B sunt descoperite la adultii cu varsta de 25-55 de ani.

Teoretic se considera ca o hepatita cronica cu virus B poate ajunge la ciroza cam in 15 ani de la diagnostic.

Sigur ca am pacienti (putini) care au facut mai repede ciroza, dar si multi altii care dupa o urmarire de peste 20 de ani au in continuare hepatita cronica sau s-au vindecat.

In afara de factorii mentionati anterior, in incetinirea evolutiei hepatitei cronice rol important il are si tratamentul antiviral si raspunsul organismului la acest tratament; persoanele care fac tratament si raspund la el, au o evolutie mai lenta sau deloc catre ciroza

Care sunt complicatiile infectiei cronice cu virus B?

Infectie cronica cu virus B poate sa evolueze, sa stationeze sau sa se vindece.

Uneori hepatita cronica cu virus B se poate complica.

Cele mai frecvente complicatii ale hepatitei cronice cu virus B sunt:

 • Ciroza hepatica – riscul teoretic de evolutie catre ciroza este de 2 -6% pe an
 • Carcinomul hepatocelular (cancerul de ficat) -2,5-5%/an
 • Transmiterea virusului de catre mama la copil in timpul nasterii; fara a se lua nici o masura de precautie, riscul acestei transmiteri este de 20%, iar daca mama este AgHBe pozitiva riscul este de peste 90%; masurile de precautie scad semnificativ acest risc.
 • Transmiterea la partenerul sexual
 • Supraadaugarea virusului hepatitei D sau HIV (rara in Romania)
 • Aparitia de vasculite, poliarterita nodoasa
 • Imbolnavirea rinichilor – glomerulonefrita
 • Hepatita fulminanta
 • Efectele secundare ale tratamentului antiviral

Daca aveti virusul B al hepatitei si doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa la dr Ditoiu aici

Cum se pot preveni complicatiile infectiei cu virusul hepatitei B?

Cu cat un om are mai multi factori de risc, cu atat apar mai frecvent complicatiile unei boli. De aceea eu recomanda pacientilor cu hepatita cronica cu virus B urmatoarele:

 • Sa fie luati in evidenta si monitorizati periodic de un hepatolog sau gastroenterolog din zona lor geografica, pentru a avea acces facil la acesta; monitorizarea corecta poate depista si corecta rapid unele dereglari ale functiei hepatice
 • Sa evita consumul de alcool
 • Sa renunte la fumat
 • Sa consume cat mai putine medicamente, doar strictul necesar, multe medicamente fiind toxice hepatice
 • Sa nu consume „ceaiuri” pentru ficat; majoritatea acestor ceaiuri contin cantitati nedefinite de plante, fiecare cu compozitia lor… necunoscuta; ganditi-va ca diferentele dintre ceaiurile vandute aiurea si produsele etnobotanice sunt  practic de denumire – ambele contin plante, mai mult sau mai putin cunoscute, iar in majoritatea cazurilor compozitiile chimice exacte nu se stiu.
 • Sa urmeze regim alimentar si de viata recomandat
 • Sa urmeze tratamentul antiviral corect; de mentionat ca la cei care au urmat tratament antiviral corect chiar daca nu au raspuns la acest tratament, s-a constat incetinirea evolutiei bolii de ficat; acest lucru este si mai evident la cei care au raspuns la tratamentul antiviral

Se vindeca total hepatita B?

Aceasta este intrebarea care preocupa toti bolnavii cu hepatita B.

Hepatita B se poate vindeca complet in urmatoarele  situatii

 • Fara nici un fel de tratament, vindecarea venind prin resursele proprii ale organismului, acest tip de vindecare  este posibil, 1% dintre cei infectati cu virusul b se vindeca astfel anual
 • Cu tratament cu interferon, vindecarea fiind posibila in procent de cca 10%.
 • Cu tratament cu alte antivirale, virusul este tinut sub control in cca 95% din cazuri (viremia este nedetectabila), dar daca se intrerupe tratamemntul, viremia creste si virusul isi reia inmultirea

Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru virusul B?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.

Tratamentul bolii poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai virusul hepatitei B?

Dupa cum ati vazut, virusul hepatitei B poate sa dea probleme hepatice simple, banale dar si in unele grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi, daca ai acest virus cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet, pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *