Cat poti sa traiesti cu ciroza hepatica

DE RETINUT

Durata de supravietuire a bolnavilor cu ciroza este teoretic de la cateva ore pana la zeci de ani, depide de situatie si modalitatea de ingrijire

Extrem de multi utilizatori ma intreaba pe net referitor un anumit caz al lor sau al unei rude, care sunt riscurile de evolutie proasta,care sunt sansele de evolutie buna, ameliorare sau vindecare, cat va supravietui pacientul… etc.

Daca este relativ usor sa dau un raspuns unui pacient pe care il urmaresc si ale carui caracteristici medicale le cunosc, acest raspuns nu pot sa il dau unui pacient virtual, ale carui date incomplete le cunosc partial, si pe care nu l-am vazut niciodata.

Cum se evalueaza un bolnav cu ciroza hepatica?

Posibilitatea unui bolnav de a evolua intr-un anumit fel, da a face sau nu o anumita complicatie, de asupravietui sau a deceda, se stabileste pe baza urmatoarelor elemente:

1. Examinarea cazului de catre medic cu evaluarea lui.Ofera cam 70% dintre datele medicale necesare pentru diagnosticul preliminar
2. Starea generala a pacientului
3. Varsta pacientului

4. Bolile asociate si gravitatea lor – bolile severe de inima, plaman, ficat, rinichi, diabetul zaharat dezechilibrat, tulburarile de coagulare a sangelui, anemia, infectiile, etc, pot sa nu permita operatia pana la rezolvarea lor sau macar ameliorare
5. Analizele de laborator generale sau specifice functiei ficatului
6. Prezenta si marimea varicelor esofagiene, a ascitei, a altor complicatii
7. Prezenta sau absenta complicatiilor in antecedente (hemoragii digestive din varice, episoade de encefalopatie, suprainfectarea ascitei, etc)
8. Modul in care pacientul raspunde la tratament – nu toti bolnavii cu aceeasi boalla suporta acelasi tratament
11. Competenta  si experienta serviciului si medicului care ingrijeste pacientul, existenta mijloacelor tehnice si medicamentoase necesare pentru ingrijirea cazului respectiv

Pentru o evaluare corecta, sunt necesare cel putin aceste elemente, insotite de urmarirea trendului evolutiv al pacientului.

Ca medic, daca nu stii si nu iei in calcul toate aceste date, risti sa gresesti grav in evluarea pacientului si sa te faci de ras.

De aceea evaluarea pe net a pacientului este riscanta si predispune la mari greseli de diagnostic.

Desi durata teoretica de supravietuire din ciroza hepatica tine de umerosi factori, dar si de micile intamplari din viata bolnavului (nerespectarea regimului aliamentar, neglijarea tratamentului, asocierea la tratametul corect a diferite alte “metode de tratament”- naturist, magnetic, homeopatic, argila, tincturi, ceaiuri, etc ,etc- exista si clasificari ale cirozei hepatice pe baza  parametrilor pacietilor.

Clasificarea cirozei hepatice, poate estima durata de supravietuire

Exista mai multe sisteme de clasificare a cirozei hepatice

Clasificarea  Child-Pugh-Turcotte este urmatoarea:
Criterii Scor un punct
Scor doua puncte Scor trei puncte
Albumina serica (g/L) >35 28-35 <28
Bilirubina serica totala <2 mg/dL 2-3 mg/dL >3 mg/dL
INR <1.7 1.7-2.2 >2.2
Ascita Absenta Controlata medical Necontrolata medical
Encefalopatie Absenta Controlata medical Necontrolata medical
 • Clasa A – scor 5-6 ; supravietuirea este de 15-20 ANI

 • Clasa B- scor 7-9 ; speranta de viata este de 4-14 ani

 • Clasa C – scor 10-15 ; speranta de viata este de 1-3 ani

Rezulta co un bolnav ci ciroza hepatica poate avea o durata teoretica de supravietuire astfel

 • un bolnav cu ciroza si analize normale, fara ascita sau encefalopatie poate tra
 • un bolnav cu ciroza si analizele modificate mediu poate trai 4-14 ani
 • un bolnav cu ciroza heaptica si cu analizele grav modificate, ascita care nu se poate trata si encefalopatie hepatica necontrolabila, are durata medie de supravietuire de 3 ani.

Aceste date sunt teoretice

Am mii de bolnavi care au trait sau traiesc mult peste aceste durate, dar si unii care au murit mult mai repede, unii chiar la internare sau inainte de a fi internati sau tratati.

Evolutia cirozei hepatice – forum

Inainte de a pune o intrebare cautati singur informatiile dorite pe site cu search de sus si veti gasi foarte probabil informariile  postate deja pe site.

Daca doriti o evaluare virtuala a starii dvs de sanatate, simptomelor, analizelor etc, apelati la site-uri care dau consultatii pe net.

 Evaluarea reala si personalizata  a suferintei sau analizelor unei persoane se pot face doar direct de catre medic; pentru aceasta  serviciul nostru de programari pentru consult la clinica va sta la dispozitie aici contact

Ce trebuie sa fac ca tatal meu cu ciroza sa mearga bine sa ii mai prelungesc viata?

Pentru ca evolutia unui pacient cu ciroza sa fie buna, familia il poate ajuta cu regim alimentar, de viata si medicamentos corect, asociate unei functii a ficatului suficienta pentru a sustine organismul. Dar lucrul cel mai importat este ca pacientul sa fie tratat de un medic gastroenterolog obisnuit sa ingrijeasca ciroza hepatica in toate fazele ei, deoarece indiferent de faza bolii,orice pacient are sansele lui de a evolua favorabil

Ce trebuie sa faci cand ai ciroza hepatica?

Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor cu ciroza hepatica problema poate fi ameliorata si mentinuta sub control, trebuie doar sa  fiti sfatuit de un gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, dupa o evaluare a problemei.Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Daca aveti probleme gastroenterologica sau hepatologica  care nu s-au rezolvat in ciuda tratamentului prescris de medic, este posibil ca  simptomele sa nu  tina problema respectiva de sanatate ci de alta problema de sanatate, sau poate schema de tratament prescrisa, desi poate fi corecta, nu vi se potriveste dvs. Tocmai acecsta este rolul medicului, sa adapteze cunostintele sale medicale la caracteristicile pacientului pe care in consulta

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

 

10 comments

 1. Buna ziua domnule doctor Ditoiu !
  Am dat intamplator peste articolul de mai sus, cautand cat mai multe informatii de specialitate in hepatologie. Respect si admiratie pentru “PALMARESUL” si experienta acumulate de-a lungul celor 40 de ani de activitate. Iti doresc din tot sufletul sanatate!
  Cu stima
  Dr. Carmen Daniela Cosma (fosta Avram)-fosta pacienta acum peste 30 de ani, pe vremea aceea din Timisoara

 2. Bună seara Dr Ditoiu, astăzi am descoperit ca tatăl meu are ciroză hepatică și diabet după mulți ani de băutură ( alcool) îmi puteți da un sfat cam cu ce e de făcut? La ce să mă aștept …? ????

 3. Bună seara domnul doctor Ditoiu ! Vă deranjez cu o întrebare : ce medicament trebuie luat în tratarea cirozei hepatice alcoolice (afectat ficatul 20 la sută ) , inafara renunțării complete la alcool , dieta . Care sunt recomandările dumneavoastră ! Mulțumesc pentru răspuns ! Cu stimă !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *