Cum doare ficatul in hepatita cronica si ciroza hepatica

Intrebarea daca ficatul doare in hepatita si ciroza este frecvent pusa.

Daca va preocupa durerea din zona ficatului, trebuie sa stiti in esenta ca:

– Ficatul doare, dar foarte rar
– De obicei durerea din zona ficatului este data de alt organ
– Un simplu consult medical poate lamuri daca durerea este sau nu data de ficat

Liver pain, hepatic pain, hepatalgy, engl

Durerea “de ficat” (numita medical hepatalgie) este relativ frecvent acuzata de bolnavi, inaintea consultului medical. La intrebarea medicului “ce va supara” bolnavul raspunde direct si simplu, “ma doare ficatul”!

Deseori am constatat ca asa zisa durere “de ficat” nu este .. de ficat, de altfel ficatul doare foarte rar.
Durerea din dreapta sub coaste (hipocondrul drept) poate avea cauza hepatica , dar exista mult mai numeroase alte cauze de durere cu aceeasi localizare.

De ce ne doare ficatul?

Ficatul este inconjurat de o capsula protectoare (numita capsula Glisson – vezi poza), care are numeroase terminatii nervoase pentru durere.

Daca aceasta capsula hepatica este destinsa, de exemplu prin marirea masei tesutului hepatic, apare durerea hepatica. Important este ca aceasta marirea a ficatului sa apara relativ brusc, pentru ca daca apare lent, capsu;la este intinsa progresiv si durerea nu apare sa ueste minima si nu este luata i nseama de bolnav. Durerea atunci  si atunci cand intepam capsula ficatului (accidental, in cursul biopsiei hepatice sau a unei interventii chirrugicale).

In ce situatii ne doare ficatul?

Cele mai frecvente situatii intalnite de noi in care o durere in dreapta sub coasta este data chiar de o boala hepatica sunt urmatoarele:

 

 • Boli de inima cu marirea ficatului, si distensia capsulei hepatice
 • Tumori mari sau chiste
   mari hepatice cu restere rapida
 • Traumatisme (lovituri) in zona ficatului
 • Hepatita acuta virala sau alcoolica
 • Icter mecanic

 

In toate aceste situatii marirea ficatului se produce rapid si de aceea apare durerea

Dupa cum vedeti nu am mentionat ca ficatul doare in hepatita cronica sau ciroza hepatica, pentru ca in aceste boli ficatul nu doare.

De obicei ficatul nu este marit in hepatita cronica sau ciroza, si din aceasta cauza, capsula ficatului nu este tensionata si deci nu apare durerea. Tendinta ficatului in aceste boli este sa se micsoreze (se fibrozeaza, sclerozeaza) deci nu sa creasca in marime

Ce alte organe dau durere in zona ficatului?

Asa cum am mentionat aceasta easte cea mai frecventa situatie: durerea din zona hepatica este data de afectarea altui organ, nu a ficatului.

Vad frecvent ca durerea din hipocondrul drept este data de imbolnavirea altor organe:

 • Colecist (fiere) – de obicei litiaza (pietrele la fiere), dar si dischinezia biliara
 • Intestin gros (colon) – in constipatie, cancer, boli inflamatorii, colon iritabil, etc
 • Coaste (nevralgia intercostala, fracturi, metastaze in coaste, zona zoster intercostala)
 • Rinichi drept – durerea apare de obicei in litiaza renala, dar si in tumori, chiste mari sau infectii renale
 • Suprarenala dreapta (glanda endocrina ce se situeaza deasupra rinichiului drept)
 • Coloana vertebrala ( durerea de coloana este iradiata in dreapta sub coaste)
 • Apendicita (durerea este iradiata in hipocondrul drept, sau apendicele este situat mai sus decat in mod obisnuit).
 • Ulcer (durerea este iradiata in hipocondrul drept)
 • Pancreas

Tinand cont de faptul ca sunt multe organe care pot da durere in dreapta, si ca ele au multe boli, este explicabil de ce de obicei o durere din zona ficatului nu este data de o boala de ficat.

Cum poti banui ca  durerea  este de ficat?

Durerea de ficat are unele caracteristici:

 • se accentueaza de obicei cu respiratia sau chiar nu permite efectuarea miscarilor respiratorii la amplitudinea lor maxima
 • se poate insoti de astenie (oboseala) importanta
 • se poate insoti uneori si de icter
 • se poate insoti de urini portocalii si scaune decolorate
 • uneori bolnavii mei declara prezenta de sangerari din gingii, greata si lipsa poftei de mancare.

Nici unul dintre simptomele mentionate nu este suficient de sugestiv pentru a permite etichetarea durerii din dreapta sub coaste ca fiind de origine hepatica.

Cum se afla cauza durerii din zona ficatului ?

 • Consultatie de hepatologie,gastroenterologie,medicina interna,medicina de familie.O durere aparuta in zona ficatului, si care nu este trecatoare sau se insoteste de simptome alarmante (icter, oboseala extrema, sangerari gingivale, mancarime de piele, etc), trebuie sa va faca sa mergeti la consult la medicul dvs sau un medic hepatolog sau gastroenterolog. Pe baza simptomelor si a elementelor gasite la examinarea dvs, oi ne putem orienta destul de rapid asupra originii hepatice sau non-hepatice a durerii, si putem prescrie o serie de explorari preliminare, cel mai frecvent fiind
 • Ecografie abdominala cu vizualizarea ficatului, splinei si cailor biliare
 • Hemograma, VSH, ALT, fibrinogen, protrombina, albuminemie, bilirubina totala si directa, fosfataza alcalina, GGT

In functie de rezultatul acestor explorari preliminare, de obicei putem stabili un diagnostic prezumptiv, ce este confirmat prin alte teste, daca se poate chiar prin teste histologice (biopsie).

Tratamentul durerii de ficat

Durerea de ficat se treateaza diferit in functie de cauza sa.

Durerea de ficat forum

Am o durere in dreapta, dar am facut radiografie abdominala si in partea dreapta mi a aparut o gaura de 1.42 cm ce poate sa fie, poate fi de la ficati?

Nu imi dau seama ce intelegeti dvs prin “gaura”, pe radiografie o bula de gaz se vede ca u gaura, dar poate fi orice altcveva. Sfatuiti-va cu medicul care va consultat isi va trimisa sa faceti radiografia.

Am o durere in dreapta spre ficat, si ecografie am splina de 15,3 cm, .Poate splina sa doara in dreapta?

Durerea de splina apare destul de rar si este de obicei in stanga sub coaste

Au mereu dureri in dreapta sus dar ficatul se spune ca nu doare. Uneori nu am dureri, nu ma doare absolut nimic, analizele de sange absolut perfecte. ce sa fie cu aceasta durere care uneori este destul de mare. multumesc mult!

Nu-mi dau seama ce sa fie, dar daca dorit isa va informati atevi pe siteurile mele numeroase articole despre cauzele durerilor in drepata. Cautati pe Google ditoiu durere in drepata si veti gasi informati.

Dacă insa doriti sa aveti un diagnostic, sa stiti care este cauza problemelor dvs de sanatate, cautati un gastroenterolog bun din zona dvs, sa va faca o evaluare.

Buna seara, am si eu o nelamurire! Ma doare in partea dreapta intercostal! Am fost la medic, ecogeafia a iesit perfect, analizele pt ficat perfect, totusi care ar putea fi cauza durerii? Multumim

Pare o durere de tip nevralgie intercostala, dar riscul meu de a gresi este foarte mare,

Ce trebuie sa faci cand ai dureri permanent in ficat asa cum am eu?

Dacă aveti probleme de genul celor menționate în articol, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa nu neglijează problema. Pentru ca situatia sa fie sub control, trebuie doar sa fiti diagnosticat, urmarit si tratat de un gastroenterolog sau hepatolog bun. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.

Am dureri in drepata de mai multi ani, fac tratament de mult si nu am nici o ameliorare, este posibil, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa exista mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

 • trebuie ca diagnosticul sa fie corect
 • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizat
 • trebuie ca organismul sa aiba suficient resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
 • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicament sau curant
 • bolnavul trebuie sa aiba rabdare , deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces.

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are- , pun un diagnostic, recomand regim si tratament si – daca este nevoie – explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie

 

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian , medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu suma cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), Dr Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti, cv scurt am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar , apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva , Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila ” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., Din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specific aceste institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti .

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de  consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la altele medici si vor oa doua opinie medicala,, unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicitat consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu aceasta mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitate de acum sa mi se pentru banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitate mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai … .Veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste …

Activează pe net

De peste 10 ani am mai multe site-uri care ofera gratuit informatii medicale celor interesate in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro , www.despreboli.ro , www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro . Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controlul de rutina

Am multe solicitări la cabinet, pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programare sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu la situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru oa doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru oa doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841 , sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil . In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare a programelor on line care este in partea dreapta sus a paginilor de web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *