Cum doare ficatul in hepatita cronica si ciroza hepatica

Intrebarea daca ficatul doare in hepatita si ciroza este frecvent pusa.

Despre durerea de ficat

– Ficatul doare, foarte rar
– De obicei durerea din zona ficatului este data de alt organ din zona respectiva
– Un simplu consult medical poate lamuri daca durerea este sau nu data de ficat, urmand apoi sa fie descoeprita cauza

Durerea “de ficat” (numita medical hepatalgie) este relativ frecvent acuzata de bolnavi, inaintea consultului medical. La intrebarea medicului “ce va supara” bolnavul raspunde direct si simplu, “ma doare ficatul”!

Deseori am constatat ca asa zisa durere “de ficat” nu este .. de ficat, de altfel ficatul doare foarte rar.
Durerea din dreapta sub coaste (hipocondrul drept) poate avea cauza hepatica , dar exista mult mai numeroase alte cauze de durere cu aceeasi localizare.

De ce ne doare ficatul?

Ficatul este inconjurat de o capsula protectoare (numita capsula Glisson – vezi poza), care are numeroase terminatii nervoase pentru durere.

Daca aceasta capsula hepatica este destinsa, de exemplu prin marirea masei tesutului hepatic, apare durerea hepatica. Important este ca aceasta marirea a ficatului sa apara relativ brusc, pentru ca daca apare lent, capsu;la este intinsa progresiv si durerea nu apare sa ueste minima si nu este luata i nseama de bolnav. Durerea atunci  si atunci cand intepam capsula ficatului (accidental, in cursul biopsiei hepatice sau a unei interventii chirrugicale).

In ce situatii ne doare ficatul?

Cele mai frecvente situatii intalnite de noi in care o durere in dreapta sub coasta este data chiar de o boala hepatica sunt urmatoarele:

  • Boli de inima cu marirea ficatului, si distensia capsulei hepatice
  • Tumori mari sau chiste
     mari hepatice cu restere rapida
  • Traumatisme (lovituri) in zona ficatului
  • Hepatita acuta virala sau alcoolica
  • Icter mecanic

In toate aceste situatii marirea ficatului se produce rapid si de aceea apare durerea

Dupa cum vedeti nu am mentionat ca ficatul doare in hepatita cronica sau ciroza hepatica, pentru ca in aceste boli ficatul nu doare.

De obicei ficatul nu este marit in hepatita cronica sau ciroza, si din aceasta cauza, capsula ficatului nu este tensionata si deci nu apare durerea. Tendinta ficatului in aceste boli este sa se micsoreze (se fibrozeaza, sclerozeaza) deci nu sa creasca in marime

Ce alte organe dau durere in zona ficatului?

Asa cum am mentionat aceasta easte cea mai frecventa situatie: durerea din zona hepatica este data de afectarea altui organ, nu a ficatului.

Vad frecvent ca durerea din hipocondrul drept este data de imbolnavirea altor organe:

  • Colecist (fiere) – de obicei litiaza (pietrele la fiere), dar si dischinezia biliara
  • Intestin gros (colon) – in constipatie, cancer, boli inflamatorii, colon iritabil, etc
  • Coaste (nevralgia intercostala, fracturi, metastaze in coaste, zona zoster intercostala)
  • Rinichi drept – durerea apare de obicei in litiaza renala, dar si in tumori, chiste mari sau infectii renale
  • Suprarenala dreapta (glanda endocrina ce se situeaza deasupra rinichiului drept)
  • Coloana vertebrala ( durerea de coloana este iradiata in dreapta sub coaste)
  • Apendicita (durerea este iradiata in hipocondrul drept, sau apendicele este situat mai sus decat in mod obisnuit).
  • Ulcer (durerea este iradiata in hipocondrul drept)
  • Pancreas

Tinand cont de faptul ca sunt multe organe care pot da durere in dreapta, si ca ele au multe boli, este explicabil de ce de obicei o durere din zona ficatului nu este data de o boala de ficat.

Cum poti banui ca  durerea  este de ficat?

Durerea de ficat are unele caracteristici:

  • se accentueaza de obicei cu respiratia sau chiar nu permite efectuarea miscarilor respiratorii la amplitudinea lor maxima
  • se poate insoti de astenie (oboseala) importanta
  • se poate insoti uneori si de icter
  • se poate insoti de urini portocalii si scaune decolorate
  • uneori bolnavii mei declara prezenta de sangerari din gingii, greata si lipsa poftei de mancare.

Nici unul dintre simptomele mentionate nu este suficient de sugestiv pentru a permite etichetarea durerii din dreapta sub coaste ca fiind de origine hepatica.

Cum se afla cauza durerii din zona ficatului ?

  • Consultatie de hepatologie,gastroenterologie,medicina interna,medicina de familie.O durere aparuta in zona ficatului, si care nu este trecatoare sau se insoteste de simptome alarmante (icter, oboseala extrema, sangerari gingivale, mancarime de piele, etc), trebuie sa va faca sa mergeti la consult la medicul dvs sau un medic hepatolog sau gastroenterolog. Pe baza simptomelor si a elementelor gasite la examinarea dvs, oi ne putem orienta destul de rapid asupra originii hepatice sau non-hepatice a durerii, si putem prescrie o serie de explorari preliminare, cel mai frecvent fiind
  • Ecografie abdominala cu vizualizarea ficatului, splinei si cailor biliare
  • Hemograma, VSH, ALT, fibrinogen, protrombina, albuminemie, bilirubina totala si directa, fosfataza alcalina, GGT

In functie de rezultatul acestor explorari preliminare, de obicei putem stabili un diagnostic prezumptiv, ce este confirmat prin alte teste, daca se poate chiar prin teste histologice (biopsie).

Tratamentul durerii de ficat

Durerea de ficat se treateaza diferit in functie de cauza sa.

Durerea de ficat forum

Am o durere in dreapta, dar am facut radiografie abdominala si in partea dreapta mi a aparut o gaura de 1.42 cm ce poate sa fie, poate fi de la ficati?

Nu imi dau seama ce intelegeti dvs prin “gaura”, pe radiografie o bula de gaz se vede ca u gaura, dar poate fi orice altcveva. Sfatuiti-va cu medicul care va consultat isi va trimisa sa faceti radiografia.

Am o durere in dreapta spre ficat, si ecografie am splina de 15,3 cm, .Poate splina sa doara in dreapta?

Durerea de splina apare destul de rar si este de obicei in stanga sub coaste

Au mereu dureri in dreapta sus dar ficatul se spune ca nu doare. Uneori nu am dureri, nu ma doare absolut nimic, analizele de sange absolut perfecte. ce sa fie cu aceasta durere care uneori este destul de mare. multumesc mult!

Nu-mi dau seama ce sa fie, dar daca dorit isa va informati atevi pe siteurile mele numeroase articole despre cauzele durerilor in drepata. Cautati pe Google ditoiu durere in drepata si veti gasi informati.

Dacă insa doriti sa aveti un diagnostic, sa stiti care este cauza problemelor dvs de sanatate, cautati un gastroenterolog bun din zona dvs, sa va faca o evaluare.

Buna seara, am si eu o nelamurire! Ma doare in partea dreapta intercostal! Am fost la medic, ecogeafia a iesit perfect, analizele pt ficat perfect, totusi care ar putea fi cauza durerii? Multumim

Pare o durere de tip nevralgie intercostala, dar riscul meu de a gresi este foarte mare,

Ce trebuie sa faci cand ai dureri permanent in ficat asa cum am eu?

Dacă aveti probleme de genul celor menționate în articol, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa nu neglijează problema. Pentru ca situatia sa fie sub control, trebuie doar sa fiti diagnosticat, urmarit si tratat de un gastroenterolog sau hepatolog bun. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.

Am dureri in drepata de mai multi ani, fac tratament de mult si nu am nici o ameliorare, este posibil, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa exista mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

  • trebuie ca diagnosticul sa fie corect
  • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizat
  • trebuie ca organismul sa aiba suficient resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
  • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicament sau curant
  • bolnavul trebuie sa aiba rabdare , deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *