Ce este stresul?
Termenul de stres denumeste (dupa unii autori) situatiile în care o interactiune dintre om si mediu depășește capacitatea naturală de adaptare a organismului, fiind de fapt situații particulare care nu pot fi prevazute (imprevizibile) si nu pot fi controlate (necontrolabile).
Stresul nu este bun pentru corpul nostru, poate duce la multe probleme de sănătate fizică și psihică.
Când suntem stresați, in corpul nostru se activeaza sistemul nervos simpatic și sistemul corticosuprarenal care eliberează un amestec de hormoni și substanțe chimice precum adrenalina, cortizolul și norepinefrina. Acest lucru face ca in organism sa se produca unele modificari, cum ar fi devierea sângelui către mușchi si scaderea circulatioei sangelui in tubul digestiv
Răspunsurile organismului la stres poate provoaca stări patologice prin mai multe sisteme,
Astfel stresul influențează negativ nu numai dezvoltarea, ci și progresia diferitelor tulburări, cum ar fi tulburările cardiovasculare, psihiatrice, endocrine și chiar bolile canceroase.
Care sunt simptomele stresului?
SImptomele strsului pot fi psihice, emotionale dar si fizice
Simptome psihice – emoționale
- Agitatie, senzatie de frustrare, dispozitie capricioasa.
- Ai senzatia ca esti depasit de situatie sau îți pierzi controlul
- Dificultate de a te relaxa și de a te liniști mental
- Stima de sine scăzută, sentiment de singurătate, de lipsă de valoare și depresie
- Evitarea altor persoane, a contactelor sociale
Simptome fizice :
- Lipsa de energie
- Dureri de cap
- Tulburari de tranzit intestinal – diaree, constipație și greață
- Dureri musculare și senzatie de mușchi încordați
- Durere în piept și bătăi rapide ale inimii – tahicardie
- Insomnie
- Viroze respiratorii frecvente
- Pierderea dorinței și/sau capacității sexuale
- Nervozitate și tremur, țiuit în ureche, mâini și picioare reci sau transpirate
- Gură uscată și dificultăți la înghițire
Stresul si ficatul
Ficatul primește sânge din tot tubul digestiv si astfel primeste substanțe și antigene străine, care provin din produsele digerate, celule vechi sau deteriorate și produse microbiene, ceea ce poate duce la un risc ridicat de activare imunitară excesivă.
În condiții fiziologice, ficatul ignoră aceste antigene, situatie care este denumită toleranță imună a ficatului, insa acest proces de toleranță imunitară poate fi perturbat in conditii patologice asa cum este stresul psihologic.
Exista studii care arata că un episod de stres agravează simptomele clinice dar modifica si analizele hepatice la pacienții cu hepatită virală cronică de tip B sau C, hepatită alcoolică, steatohepatita nealcoolică și hepatita autoimună.
În plus,multe studii pe animale au aratat că stresul prin șoc electric pot cauza direct leziuni hepatice insotite de cresterea transaminazelor.
În epoca actuala,stresul este deseori inevitabil și s-au acumulat dovezi pentru o legătură între creier și ficat,leziuni ale celulelor hepatice putand sa apara numai prin stres fără alte afecțiuni medical.
Mecanismele prin care apar aceste modificari sunt putin cunoscute.
Se pare ca in condiții de stres pot sa apara unele modificari care pot afecta ficatul, cele mai importante fiind
- scaderea hranirii cu sange a ficatului care provoacă distrugere parțială a celulelor hepatice care inițiază o reacția inflamatorie din jurul regiunii hepatice mai prost hranite cu sange
- in ficat ajung mai multe toxine din intestinul care este prost hranit cu sange iar acestea pot distruge celulele hepatice
- creștere eliberarea hormonilor de stres, inclusiv corticosteroizi și catecolamine, care poate atrage in ficat leucocitele, care la randul lor elibereaza unele substante inflamatorii (citokine,TNF-α și IL-6)
- are loc activarea sistemului nervos simpatic care creste susceptibilitatea țesutului hepatic la inflamația legată de stres.
Relatia dintre stress si modificarile probelor hepatice sunt observate deseori, nefiind rare cazurile clinice cu enzime hepatice crescute fără nici o cauză cunoscută.
Evident ca răspunsul la stres ar putea fi un posibil motiv, care a fost trecut cu vederea până acum.
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .
Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca
- diagnosticul este precoce
- tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
- monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii
In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.
Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.
Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.
Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Ce bolnavi vad la cabinet?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend .
AICI NE GASITI
Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu