Care este cea mai buna cura de slabire

Dietele au crescut în popularitate în ultimii ani, odata cu creșterea obezității, dar si a  utilizării rețelelor sociale și reclamelor media de a fi slabă.

Dietele par un remediu pentru pierderea rapidă în greutate și imbunatatirea starii de sănătate.

Cele mai multe diete utilizate acum limitează ceea ce poți mânca și pot dăuna sănătății, desi ele sunt ușor de acceptat pe scară largă de către populația generală. 

Dacă dieta pare prea bună pentru a fi adevărată, este probabil o dietă moft. Unele diete la modă sunt numite sărace în carbohidrați, extrem de sărace în grăsimi și/sau bogate în proteine. Unele promovează consumul ridicat de un anumit aliment, cum ar fi grapefruit sau sucul de țelină. Alții se vor concentra pe eliminarea anumitor alimente în general. Dietele fad sunt adesea create de oameni cu puține cunoștințe despre efectele lor pe termen lung asupra sănătății. 

Toate dietele de slabire au același principiu de bază – rezolvarea rapida a unei probleme care a aparut intr-un timp lung,printr-o soluție de scurta durata, desi toti stim ca o problema de sanatate care dureaza de mult, se rezolva intr-un timp lung

CARACTERISTICILE DIETELOR DE SCADERE IN GREUTATE

Dietele de scadere in greutate au, în general, următoarele caracteristici:

 • Promoveaza o scadere rapidă in greutate
 • Promite rezultate spectaculoase, scadere mare in greutateSe bazeaza pe reducerea drastica sau eliminarea un anumit aliment sau grup de alimente.
 • Reduc sever aportul de calorii.
 • Interzici sau încurajeaza excesiv un anumit macronutrient, cum ar fi proteinele, carbohidrații sau grăsimile. 
 • Sustin ca se produce detoxifierea colonului, curățarea colonului si ficatului  sau postul sun diferite modele. 
 • Promoveaza înlocuitorii meselor cu lichide.
 • Sustin ca se bazează pe experiențe personale sau pe un singur studiu de cercetare.
 • Au  reguli rigide și de necontestat

Dietele populare la modă duc adesea la o scădere rapidă, pe termen scurt. Această pierdere în greutate pe termen scurt se realizează prin măsuri extreme, cum ar fi eliminarea unor grupuri întregi de alimente sau consumul unei cantități foarte mici de alimente în fiecare zi. 

Acest lucru duce la un ciclu de dietă: 

Indivizii care restricționează consumul de alimente pentru o perioada , slăbesc  se simt lipsiți  mănâncă în exces își recâștigă în greutate se simt dezamăgiți și vinovați experimentează emoții negative (stres, anxietate, depresie, stimă de sine scăzută) repetă ciclul. 

 

 

Aceasta este, de asemenea, numită dietă yo-yo și este asociată cu rezultate slabe asupra sănătății, inclusiv risc crescut pentru tulburări de alimentație, malnutriție, calitatea vieții și bunăstarea afectată, boli osoase, anemie, anomalii metabolice, deficiențe hormonale și probleme cardiace.

Utilizați prudență 

Dietele fad pot fi dăunătoare sănătății tale. Nu există cercetări care să demonstreze că dietele moft sunt sigure pe termen lung. Cu toate acestea, o dorință puternică de a îmbunătăți sănătatea sau de a pierde în greutate îi duce adesea pe oameni la diete fad.

Riscurile pentru sănătate ale dietei de slabire

 • Nemulțumirea corpului
 • Obsesie mai mare pentru slabire si aspectul corporal
 • Scăderea stimei de sine
 • Risc de dezvoltare a tulburărilor de alimentație
 • Rate mai mari de mortalitate daca restricția calorică este mare
 • Deficiențe de nutrienți = glucide, proteine, lipide, minerale, vitamine
 • Pierderea de masa musculară
 • Risc mai mare de boli de inima prin mobilizarea masiva a grasimii din depozite
 • Dezechilibre electrolitice
 • Sănătatea osoasă afectată
 • Infertilitate

O modalitate sănătoasă de a pierde în greutate 

O întrebare bună de pus este „pot să mănânc așa pentru totdeauna și să fiu sănătos?” 

Dacă răspunsul este da, probabil că este un stil de viață gestionabil. Dacă răspunsul este nu, este probabil o dietă la modă

Când căutați informații care să vă ajute să slăbiți sau să vă îmbunătățiți sănătatea, consultați un dietetician înregistrat, expertul de încredere în alimentație și nutriție. Utilizați resursele oferite de Academia de Nutriție și Dietetică, alte organizații sau asociații profesionale medicale și agenții guvernamentale de sănătate. 

O scădere în greutate de 1 kilogram până la 2 kilograme pe săptămână este o abordare sănătoasă. Persoanele care pierd în greutate în acest ritm tind să mențină greutatea pe termen lung și să experimenteze îmbunătățiri ale sănătății. 

Pentru a evita efectele negative ale dietei fad, o abordare echilibrată, mai puțin restrictivă poate fi cea mai fezabilă opțiune. Este puțin probabil ca oamenii să nu mai mănânce niciodată prăjituri sau pizza, așa că orice dietă care încurajează evitarea completă a acestor alimente sau a altora nu este o alegere bună pentru majoritatea oamenilor. 

Un alt loc bun pentru sfaturi de nutriție sănătoasă este ChooseMyPlate.gov. MyPlate se concentrează pe echilibru, varietate, moderație și adecvare și sprijină alimentația sănătoasă pentru toată lumea. MyPlate oferă recomandări nutriționale bazate pe cinci grupe de alimente (fructe, legume, cereale, lactate și alimente proteice). Planul MyPlate va oferi chiar și un plan simplu pentru a vă satisface nevoile și obiectivele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *