Cum se poate imbolnavi ficatul de la alcool

Ce este ficatul gras nonalcoolic?

Ficatul gras nonalcoolic (steatoza hepatica nonalcoolica) cuprinde mai multe boli cu cauza, evoluţie şi prognostic diferite, datorate steatozei hepatice la persoanele care nu consuma alcool

Cat de des este intalnit ficatul gras nonalcoolic?

In general 20-30% dintre oameni au steatoza hepatica (depunere de grasime in ficat) fara legatura cu alcoolul, iar cca 10-15% dintre oameni  au steatohepatita (inflamatia ficatului datorata prezentei de grasime in ficat).

Asta inseamna ca jumatate dintre cei cu steatoza (grasime in ficat) au ficatul inflamat datorita acestei situatii.

Ficatul gras nonalcoolic poate evolua?

Un sfert dintre bolnavii cu steatohepatita nonalcoolica evolueaza catre ciroza hepatica, procent similar cu cel al bolnavilor cu hepatita cronica virala

Exista mai multe forme de ficat gras non alcoolic

Formele clinice de ficat gras nonalcoolic sunt urmatoarele

Steatoza hepatică non-alcoolică

 – Steatohepatita non-alcoolică

 – Ciroza hepatică

– Carcinomul hepatocelular (cancerul hepatic)

Este important de stiut ca o persoana care are prima forma de ficat gras nonalcolic, poate trece – evolua- catre una din formele urmatoare

Care este cel mai bun tratament si regim pentru ficatul gras nonalcoolic?

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament recomandate in fiecare boala, mai multe scheme corecte.. Problema este ca fiecare bolnav are animte caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine. Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.

Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Aceasta intrebare imi este pusa permanent, pe siteuri, pe facebook, la emisiunile pe care le am la televizor, la consultatiile de la cabinet, etc

Daca aveti probleme asemanatoaare cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca va hotarati sa faceti  o evaluare de specialitate la cabinetul unde lucrez, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Din pacate, datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian

Absolvent de facultate in 1982 cu media generala zece, sef de promotie pe tara.

Acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme.

Am lucrat cca 30 de ani in invatamantul medical , sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti, specialisti si primari

De peste 12 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Din 2019 am renuntat la spital si  imi folosesc experienta acumulata in cei peste 40 de ani de cariera medicala lucraund in sistemul privat de sanatate, avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad bolnavi cu probleme gastroenterologice si de ficat, colecist, pancreas, (boala de reflux, esofagita, he rnie hiatala, gastrita, duodenita, cancer de esofag,stomac,colon,pancreas,ficat, colon iritabil diverticuli de colon, polipi, tumori hepatice necanceroase – hemangioame,chiste- litiaza sau dischinezie biliare, malformatii de colecist, operati de colecist cu probleme dupa operatie, ciroza in diferite stadii, steatoza hepatica, hepatita cronica, purtatori de virusuri de hepatita, ascita, pancreatita, diaree, constipatie, icter, dureri abdominale de cauze necunoscute, sangerari digestive , modificari de analize de ficat  sau ecografice, etc, etc)

Majoritatea celor care vin la cabinet sunt noi, unii vin la control periodic (cel cu boli cronice), altii provin de la spital, multi vin pentru o a doua opinie medicala, avand deja mai multe consulturi medicale.

Va urez sanatate maxima

Daca  considerati ca aveti nevoie  de o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie   la  0758 751 841, sau o puteti solicita  direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii

Aveti pe site si un formular de solicitare de programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web (pe laptop) sau jos pe pagina pentru telefonul mobil

4 comments

  1. Totul este foarte deschis, cu o explicatie cu adevarat clara a problemelor. A fost cu adevarat informativ. Site-ul dvs. este extrem de util. Va multumesc pentru partajarea!

  2. Prin urmare, daca aveti un astfel de simptom trebuie sa consultati un specialist in aceasta arie, care sa va poata explica situatia, sa va recomande un tratament si regim alimentar corect si sa va monitorizeze evolutia. Acest lucru poate fi eficient in prevenirea evolutiei bolilor, ameliorand din astfel de simptome, si in general e mult mai putin costisitor pentru sistemul de sanatate decat daca boala evolueaza in stadii mai grave.

  3. Aceasta este cheia unui tratament de succes. Consultatia medicului poate sa-si modifice recomandarile sale – boala si plantului bolnav pot sa se schimbe- spre bine sau rau- in evolutia sa .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *