Despre transaminaze

Cam toate lumea a auzit despre transaminazele

Ce sunt transaminazele (TGP și TGO)?

Transaminazele sau aminotransferazele sunt enzime prezente în  multe dintre celulele corpului nostru

Ce rol au transaminazele?

Transaminazele au tol important in  metabolizarea unor proteine, carora le transfera o grupare amino- de aceea de numesc trans – aminaze. 

Cele două aminotransferaze principale sunt TGO (transaminaza glutamică oxalacetică) și TGP (transaminaza glutamică piruvică).

Aceste enzime sunt prezente în mai multe celule ale corpului nostru și ambele sunt prezente în cantități mari în hepatocite (celule hepatice).

Cand cresc transaminazele?

De fiecare dată când celulele care conțin TGO și/sau TGP sunt rănite, aceste enzime „se scurg” în sânge, crescând concentrația lor în sânge. Prin urmare, este ușor de înțeles de ce bolile hepatice, care duc la afectarea ficatului, duc la niveluri ridicate de TGO și TGP în sânge.

TGO este prezent și în celulele musculare și cardiace, în timp ce TGP se găsește aproape exclusiv în celulele hepatice. Prin urmare, TGP este mai specific pentru boala hepatică decât TGO.

Cu câteva decenii în urmă, când markerii actuali de infarct miocardic nu existau încă, am folosit TGO ca marker al leziunii cardiace la pacienții cu suspiciune de ischemie cardiacă . 

Dintr-un motiv evident, în aceste cazuri, doar TGO a crescut, în timp ce TGP a rămas la niveluri normale, deoarece acesta din urmă există practic doar în ficat.

Deoarece cele două enzime sunt prezente în cantități similare în celulele hepatice, bolile acestui organ duc la o creștere atât a TGO, cât și a TGP.

In ce boli cresc transaminazele?

Principalele boli care provoacă creșterea transaminazelor sunt:

 • Hepatită virală 
 • Ciroza hepatică
 • Steatohepatită sau ficat gras
 • Abuzul de băuturi alcoolice  care poate duce la
  • hepatita alcoolica
  • ciroza hepatica
  • cancer de ficat
 • Leziuni hepatice cauzate de medicamente și medicamente (hepatită medicamentoasă).
 • Insuficiență cardiacă.
 • Ischemie hepatică (hepatită ischemică).
 • Cancer de ficat.
 • Boli musculare.
 • Boli hepatice imune sau genetice
  • Hepatită autoimună.
  • Boala Wilson
  • Deficit de alfa-1-antitripsină.
  • Hemocromatoza.

Care sunt valorile  normale ale TGO și TGP

Valorile normale variază de la laborator la laborator,  limita superioară a acestor analize  este in general în jur de 40 și 50 U/L.

Nivelul transaminazelor poate indica orientativ cauza cresterii lor

Transaminazele nu cresc la fel in toate bolile

 • Valorile de până la trei ori limita superioara a normalului sunt nespecifice și pot indica afectarea altor organe decât ficatul. Leziunile musculare și hipotiroidismul sunt cauze posibile ale creșterilor mici, în principal ale TGO. Leziunile căilor biliare pot da si ele creșteri mici ale transaminazelor, dar carre se asociaza si cu creșteri mari ale GGT și fosfatazei alcaline 
 • Valorile TGO și TGP de peste 150 U/L sugerează  un proces de inflamatie a ficatului – hepatita- care provoacă moartea celulelor hepatice.
 • valorile TGO și TGP mai mari de 1000 U/L sunt de obicei cauzate de o hepatita acuta care de obicei este virală, hepatita medicamentoasă (cea mai frecventă este intoxicația cu paracetamol ) sau hepatita ischemică.

Raportul dintre transaminaze

Pe lângă valoarea absolută a transaminazelor, este utila compararea  raportului  dintre TGO și TGP.

În mod normal, raportul TGO/TGP este egal cu 0,8, adică TGP este de obicei puțin mai mare decât TGO.

In unele boli acest raport de modifica

 • În hepatita alcoolica TGO crește mai mult, devenind de cel puțin două ori mai mare decât TGP si modificand acest raport (TGO/TGP > 2)
 • In  ciroză, valorile celor doua transaminaze sunt  cam la fel si astfel acest raport TGO/TGP re valoarea 1

Aceste date sunt importante dar ele singure nu stabilesc nici un diagnostic.

Poti fi bolnav de ficat dar tramnsaminazele sa nu fie mari?

Este perfect posibil să aveți boală hepatică cronică și să aveți transaminaze normale.

Acest lucru il constat frecvent la cabinet  la persoanele cu hepatită cronică C sau B de exemplu. 

Deci, avand  TGO și TGP normale, nu poate fi exclusa o boala hepatică.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti transaminaze mari?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de cauza bolii, evolutia sa este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului ma

re de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

 

 

4 comments

 1. Transaminazele sunt enzime importante care sunt frecvent determinae pentru investigarea leziunilor hepatice. Valorile de referinta sunt in general in jur de 40 si 50 U/L, dar orice crestere peste aceste limite ar trebui sa fie privita cu atentie si sa se investigateze cauza acesteia. Cu toate acestea, valorile excesive ale acestor enzime nu sunt un diagnostic in sine, si este nevoie sa se faca si alte analize pentru a stabili diagnosticul cate se poate de corect.

 2. Transaminazele sunt o componenta importanta a monitorizarii  diagnosticului si tratamentului afectiunilor hepatice. Acestea se presteaza adesea de obicei pentru screeningul si monitorizarea pacientilor cu suspiciunea  sau diagnosticul unei afectiuni hepatice.

  Eu sunt impresionata de ceea ce cunosti despre transaminaze, si de cat de bine ai explicat cum acestea sunt utilizate in diagnostic si tratamentul unor afectiuni hepatice. Sper sa ai destule informatii pentru a explica si altora despre acest subiect.

 3. Prin urmare, un regim adecvat de diagnosticare se bazeaza pe analize de masurare a bilirubinei serice și a enzimelor specifice ale ficatului, cum ar fi fosfataza alcalină, GGT și alte markeri inflamatori!

  Acest articol a fost foarte interesant și informativ. Multe persoane nu cunosc transaminazele și, prin explicațiile clare, listele de boli sau condiții care pot provoca creșterea transaminazelor și nivelurile normale ale acestora, acest post ne ajută să înțelegem mult mai bine știința sănătății și organelor noastre. Foarte util!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *