Ce este hepatita ascunsa

Exista o forma de hepatita numita …. popular “hepatita ascunsa”.

Ce este hepatita ascunsa?

Termenul de hepatita ascunsa nu exista in literatura stiintifica medicala romaneasca sau straina.

In limbajul obisnuit al bolnavilor termenul de hepatita ascunza este uneori folosit pentru a denumi o forma de hepatita care nu se manifesta cu toate simptomele caracteristice acestei boli, iar uneori nu are nici un fel de simptom. In aceasta c auza pacientul nu merge la medic, si nu face analize

Acest gen de boala se descopera de obicei intamplator cu ocazia unui control medical pentru o alta problema de sanatate.

Care sunt cauzele ascunse ale hepatitei?

Cauzele hepatitei ascunse nu sunt evidente, deoarece boala neavand simptome in faza acuta nu a fost investigata si diagnosticata, iar mai tarziu este posibil ca modificarile restante ale analizelor sa nu fie concludente pentru stabilirea diagnosticului.

Faptul ca aceste cauze nu sunt cunoscute, nu inseamna ca ele nu exista. Ele exista si sunt aceleasi ca si cauzele hepatitei manifeste, dar, deoarece simptomele sunt minime sau absente, bolnavul nu stie ca are hepatita.

Cele mai frecvente cauze de hepatita ascunsa care pot da sechele hepatice – inclusiv ciroza hepatica- in timp sunt:

  • Infectie cu virusul hepatitei B
  • Infectie cu virus  C sau Dhepatita-ascunsa
  • Intoxicatii diferite (alcool, toxice profesionale, droguri, medicamente, ciuperci, etc)
  • Alte boli care pot afecta si ficatul (icterul mecanic, infectii, probleme autoimune, etc)

Desi in majoritatea cazurilor hepatita ascunsa se vindeca de la sine, prin distrugerea virusului de catre organism (daca cauza a fost virala) sau prin disparitia cauzei (daca cauza a fost toxica, steatoza, etc), uneori raman anumite analize modificate..

Daca  hepatita este ascunsa, de unde  stii cand sa o cauti?

Este evident ca pentru a banui ca un pacient a avut o hepatita nediagnosticata si netratata, un medic trebuie sa aiba anumite indicii, trebuie sa porneasca de la ceva.

Cel mai frecvent te gandesti ca un pacient are o hepatita ascunsa  pornind de la urmatoarele elemente:

  • Descoperirea la consultul medical a unui ficat mai mare
  • Descoperirea la ecografie a unor modificari hepatice sau splenice
  • Descoperirea unor modificari ale analizelor hepatice
  • Descoperirea unor modificari la punctia biopsie hepatica sau fibroscan efectuate fortuit
  • Descoperirea unor markeri virali de hepatita – structuri (proteine) ale virusului care raman mult timp in sange (antigene virale), sau de proteine produse de organism in lupta lui impotriva virusului (anticorpii anti… unele proteine virale).

Care sunt simptomele hepatitei ascunse?

Hepatita ascunsa nu da nici un simptom ( de aceea se si numeste ascunsa) .

Alteori simptomele hepatitei ascunse sunt minore fiind confundate cu probleme gastrointestinale obisnuite (greata, diaree, lipsa poftei de mancare pentru o scurta perioada, eventual o scurta perioada de icter minor) sau simptome ca de  viroza respiratorie.

Care sunt consecintele hepatitei ascunse?

Persoanele cu hepatita ascunsa de diferite cauze (virala, toxica, alte cauze) pot ramane cu oarecare sensibilitate hepatica, functiile ficatului nefiind recuperate 100%.

De aceea, in cazul aparitiei altor agresiuni sau suprasolicitari hepatice ficatul sa dea semne de “oboseala” sau chiar evolua catre hepatita cronica sau ciroza hepatica. In plus, in cazul persistentei virusului in ficat in hepatita ascunsa virala, acesta poate sa isi reia inmultirea si sa evolueze ca orice hepatita virala cu virusu detectabil

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez maxima!
Daca totusi aveti probleme cu ficatul si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate,  daca aveti drum prin Bucuresti, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct de pe butonul PROGRAMARE de jos-dreapta al telefonului mobil.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *