Hepatita B markeri virali

Pentru diagnosticul hepatitei cu virus B sunt utilizate unele reactii care depisteaza componentele virusului sau reactia organismului la aceste componente

Componentele virusului care se depisteaza la analzie se numesc markerii virali

Ce sunt markerii virali ai hepatitei B? 

Exista mai mult tipuri de  markeri ai virusului hepatitei B:

 • unii markeri reprezinta structuri ale virusului (antigene virale sau acidul dezoxiribonucleic=ADN viral)
 • alti markeri sunt  produsi de organismul uman, anticorpii , ei reprezinta raspunsul de aparare imun al organismului impotriva proteinelor virusului.

Ce inseamna daca ai un marker viral pozitiv pentru infectia cu virusul hepatitei B?

Semnificatia markerilor virali B este diferita:

 • depistarea existentei unui antigen, inseamna ca virusul sau o parte din el este in corp in acel moment
 • depistarea prezentei unui anticorp, inseamna ca virusul a patruns in organism si organismul a raspuns imunologic impotriva virusului prin producerea de anticorpi; in general, productia de anticorpi a organismului duce la distrugerea virusului de catre acestia, dar uneori, virusul este localizat in ficat si  nu poate fi distrus de anticorpi, de aceea, la analize se pot depista si anticorpi, dar si virusul, care inca mai poate fi prezent in organism.

Care sunt markerii virali utilizati in evaluarea unui bolnav cu infectie cu virusul hepatitei B?

Sunt utilizati mai multi markeri virali in aprecierea evolutiei infectiei cu virus B

Antigenul HBs

 • este o proteina de pesuprafata virusului B al hepatitei
 • apare la 4 saptamani de la contactul cu virusul B
 • in hepatita cronica persista mai mult de 6 luni
 • de obicei dispare in caz de vindecare dar uneori persista in organism chiar dupa vindecare, situatie numita de “purtator sanatos (inactiv) de virus B hepatitic”. Mentionez ca chiar la persoanele cu AgHBs absent si Ac anti HBSs si veiremie nedetectabila, exista riscul persistentei virusului in ficat, cu riscul reaparitiei hepatitei, dar, si mai grav, a cancerului de ficat.

Anticorpii HBs

 • sunt anticorpii impotriva unei proteine, proteina S a virusului
 • acesti anticorpi cand  apar, elimina virusul din corp’. Ei pot sa apara dup[a boala dar si in cazul vaccinarii;
 • prezenta anticorpilor S in organism, NU inseamna ca ai virusul, ci ca ai anticorpi impotriva virusului, obtinuti prin vindecarea unei hepatite, sau in urma vaccinarii impotriva virusului B
 • persoana care are acesti anticorpi, poate fi imuna la virusul hepatitei B – exista mai multe variante posibile in fuicntie de concentratia acesto anticorpi:
  1. Daca concentratia anticorpilor HBs este  > 100mUI/ml = vaccinare eficienta (sau imunitate obtinuta prin boala), ce ofera protectie, aceasta concentratie te apara de infectia cu virusul hepatitei B
  2. Daca concentratia anticorpilor  este 10-100mUI/ml , ea reprezinta raspuns prezent la vaccin, dar slab, sau imunitate obtinuta prin boala mult mai veche, cu pierderea unei mari parti din anticorpi; aceasta concentratie nu te apara de infectia cu virusul hepatitei B, si este nevoie repetarea unei singure doze de vaccin.
  3. Daca concentratia anticorpilor  este prezenta dar este mai mica de 10mUI/ml, ea reprezinta  raspuns la vaccinare insuficient, ce nu ofera protectie, sau reprezinta imunitate obtinuta prin boala foarte  veche, cu pierderea majoritatii  anticorpilor. Daca concentratia anticorpilor este nedetectabila, persoana respectiva nu a venit in contact nici cu virusul B dar nici cu vaccinul. ; in aceasta situatie, se poate proceda astfel:
   1. mai intai trebuie exclusa existenta infectiei cu virus hepatitic B, iar daca aceasta nu exista, se reface vaccinarea cu alte trei doze, urmata de re-determinarea concentratiei anticorpilor la minimum o luna dupa ultima doza de vaccin;
   2. daca nici in acest caz concentratia anticorpilor impotriva AgHBs nu este suficient de mare (adica este sub 10mUI/ml), se poate face administrarea de doze mari de vaccin intradermic;
   3. daca nici in aceasta situatie nu se obtine raspuns bun, ultima alternativa este de a se administra imunoglobuline impotriva virusului hepatitei B, atunci apare o situatie de expunere la acest virus (intepatura cu ac de la o persoana care are acest virusu de exemplu).
 • Ce este antigenul HBc ?
  • este o substanta care se gaseste in interiorul virusului
  • prezenta sa arata ca virusul este prezent in interiorul organismului uman, in sange si ficat
 • Ce inseamna anticorpii impotriva HBc ?
  • sunt anticorpii impotriva proteinei C a virusul hepatitei B
  • prezenta lor nu inseamna vindecarea hepatitei, decat daca se asociaza si cu prezenta AcHBs
  • sunt doua tipuri de anticorpi anti HBC
   • Anti HBc IgM, care arata un contact recent cu virusul hepatitei B (infectie acuta) de cel mult 6 luni
   • Anti HBc IgG, care arata o infectie veche (cronica ) cu virusul hepatitei B , si fata de cel anterior, persista toata viata (nu numai 6 luni)
 • Ce este antigenul HBe ?
  • este o proteina )enzima) a virusului hepatitei B
  • se gaseste in sange doar daca este prezent si virusul, iar prezenta sa arata ca virusul se inmulteste
  • de obicei dispare la vindecarea bolii;
  • exista si variante de virus hepatitic B fara acest antigen (virus mutant), destul de frecvente si in Romania, mai ales daca ai facut tratament cu lamivudina.
 • Ce sunti Anticorpii impotriva HBe ?
  • sunt anticoprii impotriva proteinei e a virusului B
  • aparitia lor intr-o hepatita acuta inseamana vindecarea bolii
  • persista o perioada indelungata in sange
  • aparitia lor intr-o hepatita cronica poate insemna vindecarea sau lipsa de inmultire a virusului.
 • ADN-VHB reprezinta acidul nucleic al virusului B
  • detectia ADN VHB  in sange inseamna prezenta virusului
  • in functie de concentratia sa (numita si viremie), se poate spune ca persoana este in una din urmatoarele situatii
   • Are hepatita cronica cu virus B, daca viremia este mai mare de 2.000ui/ml
   • Este purtator inactiv de virus B, daca concentratia este <2.000ui/ml
   • Are hepatita B oculta, daca concentratia este <200ui/ml

Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru virusul B?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.

Tratamentul bolii poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai virusul hepatitei B?

Dupa cum ati vazut, virusul hepatitei B poate sa dea probleme hepatice simple, banale dar si in unele grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Desi nu puteti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii va incadrati, daca aveti acest virus nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *