Este frecvent cancerul la fiere?
Cancerul localizat la fiere reprezinta cam jumatate din numarul de cancere ale cailor biliare, fiind al cincilea dintre cancerele organelor digestive, deci nu este o boala frecventa. Eu in cca 40 de ani de medicina am vazut cam 10 cazuri de cacner la fiere
Este grav cancerul la fiere?
Dintre persoanele cu acest cancer, doar 20% traiesc dupa 5 ani de la diagnostic, deci boala este grava.
Deoarece simptomele sunt la inceput destul de sterse, majoritatea cazurilor boala se descopera cand este deja avansata, cu invazie in zonele vecine sau in ganglioni.
Ce tipuri de cancer exista la fiere?
Exista mai multe tipuri de cancer la fiere:
- adenocarcinomul
- carcinomul cu celule scuamoase
- chistadenocarcinomul
- adenoacantomul
Cine are risc sa faca tumora canceroasa la fiere?
Au risc mai mare pentru cancer la fiere persoanele cu urmatoarele probleme:
- Pietre la fiere (75% dintre cancerele la fiere apar la cei cu litiaza veziculara = pietre la colecist)
- Polipii in colecist
- Colangita sclerozanta primitiva
- Rectocolita ulcerohemoragica
- Infectii cronice intestinale (tip febra tifoida sau paratifoida) cu diaree cronica
- Infectie cu Helicobacter Pilory
- Administrare de anticonceptionale, hidrazida (HIN), metildopa (Dopegyt)
- Pesticide din agricultura
- Policlorura de vinil, cadmiul, crom, plumb, radiatii
- Obezitatea predispune la aparitia cancerului de fiere
- Unele boli genetice – Sindromul Gartner, neurofibromatoza tip I, cancerul colonic ereditar non-polipozic, etc
- Anomalii ale jonctiunii canalului biliopancreatic
Care sunt simptome cancerului de fiere?
In majoritatea cazurilor, in fazele de inceput ale cancerului fierii nu exista nici un fel de simptom.
Atunci cand exista simptome, pacientii vin la consult cu urmatoarele acuze:
- Simptome ca in dischinezia biliara (greata, gust amar, diaree, dureri in dreapta sub coaste)
- Simptome ca in litiaza biliara
- Durere abdominala in dreapta, banala
- Lipsa poftei de mancare (anorexie)
- Scadere in greutate
- Icter – in fazele avansate
- Scaune decolorate, urina colorata spre portocaliu
- Mancarimi de piele
Am avut si situatii in care diagnosticul de cancer la fiere a fost pus cu ocazia operatiei de fiere pentru litiaza
Cum evolueaza cancerul de colecist?
Localizarea este de obicei la fundul veziculei biliare.
Evolutia poate fi catre invazia tumorii in ficat, dar si in intestinul vecin , duoden, colon, pancreas, pelvis sau ganglioni.
Analize pentru diagnosticului cancerului de colecist
Daca exista simptome ca cele de mai sus, cel mai bine este sa mergeti la un medic specialist pentru bolile de ficat si fiere, medic gastroenterolog sau hepatolog. Acesta dupa anamneza si examinarea dvs, pentru diagnosticul cancerului fierii poate recomanda in principiu unele dintre urmatoarele explorari
- Ecografie abdominala – poate pune diagnosticul in 50-75% din cazuri
- Markeri tumorali- CA 19-9
- Teste ale functiei ficatului- bilirubina si fosfataza alcalina fiind crecute in fazele avansate
- Hemograma care poate arata anemie
- Pot fi crescute VSH si fibrinogenul
- Pot fi necesare determinarea ureee si creatininei daca este necesar examenul CT cu substanta de contrast
- Examenul CT, poate evidentia invazia organelor vecine
- Examenul RMN, angioRMN sau colangio RMN
- Colangiografia clasica sau endoscopica retrograda
- Ecografia endoscopica – pentru depistarea invaziei locale sau in ganglioni
Ce stadii are cancerul veziculei biliare
In fucn tie de gradul de extindere, cancerul veziculei biliare se stadializeaza astfel
Stadiul I: cancerul este limitat la stratul intern al vezicii biliare
Stadiul II: cancerul a invadat stratul extern al vezicii biliare și se poate extinde și în afara acesteia
Stadiul III: cancerul a invadat unul sau mai multe organe învecinate, cum ar fi ficatul, intestinul subțire sau stomacul; e posibil să se fi împrăștiat și în nodulii limfatici învecinați
Stadiul IV: cancerul a invadat masiv mai multe organe învecinate și a produs metastaze în zone îndepărtate ale corpului
Tratamentul cancerului de vezicula biliara (colecist, fiere)
Tratamentul este chirurgical, chirurgie clasica sau laparoscopica, urmat eventual de citostatice
Cancerul la colecist -FORUM
Cum si pe unde se pot elimina pietrele de la fiere?
Daca sunt mici, de cativa mm, pietrele se pot elimina prin canalul cistic in duoden, apoi afara prin materiile fecale
Mi s-a spus ca am polip la fiere, sa fie canceros?
Polipii din colecist pot fi de mai multe tipuri:
- Polipi de colesterol
- Adenoame
- Polipi hiperplazici adenomiomatosi
- Polipi maligni
Daca un polip este mai mare de 10mm si persoana are peste 60 de ani, riscul ca acesta sa fie malign este mare. Nu se poate deosebi un polip malign de unul necanceros prin explorari, decat daca exista si invadarea altor structuri de tumora canceroasa a fierii vizibile la CT, sau daca exista metastaze.
Mama mea (are doar 56 ani) a facut marti o tomografie abdomeno-pelvina si concluziile sunt urmatoarele: “1. Aspectul CT descris poate fi sugestiv pentru formatiune expansiva maligna a colecistului. 2. Ficat – metastaze si chisturi simple. Adenopatii retroperitoneale si retrocrurale. 3. Nodul suprarenalian sting – poate fi interpretat ca secundar in contextul neoplaziei.” Mentionez ca are o multitudine de pietre la colecist; a stat asa mult timp fara sa spuna ca o doare. V-as ruga sa-mi spuneti, daca se poate, care sunt riscurile opereatiei de extirpare a colecistului si in ce caz are sanse sa traiasca mai mult: cu operatie sau fara, avand in vedere descoperirea tarzie a maladiei.
Riscurile unei operatii de cancer la fiere, si al oricarei operatii indiferent de organ nu tin de obicei de tumora ci mai ales de starea organismului, bolile altor organe,varsta ,etc. In cazul descris nu vad existenta unor riscuri operatorii dar nici nu am suficiente d ate pentru o evaluare corecta a riscurilor . Sansele de aevolua favorababil fara operatiepar mici, iar cele de a evolua favorabil cu operatie tin de posibilitatea scoaterii complete a tumorilor, de raspunsul citostatice, de riscurile oepratorii, de starea ficatului si rinichilor, de existenta altor boli, etc
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces.
In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are- , pun un diagnostic, recomand regim si tratament si – daca este nevoie – explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie
Care este cel mai bun tratament si regim pentru cancerul de colecist?
Pentru orice boala exista mai multe scheme corecte de tratament si regim alimentar.
Problema medicului este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Si in cazul problemelor biliare medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Eu le recomand bolnavilor pe care ii consult, in afara de tratament, si un regim alimentar personalizat, alaturat aveti un exemplu de regim alimentar- este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu