De ce doare in zona ficatului

Dr. Ditoiu Alecse Valerian, hepatolog Bucuresti

Durerea, indiferent unde este localizată, poate fi data sau suferă unui organ din zona respectivă, dar și a unui organ aflat la distanță de această zonă (durere iradiată)

Ce boli dau dureri abdominale?

Durerea abdominala poate fi cauzata in general de urmatoarele situatii boli ale peretelui abdominal (hernie, eventratie, traumatisme / lovituri, zona zoster, etc)

 • boli ale coloanei – hernie de disc, spondiloza, fracturi, etc
 • boli ale unui organ localizat in abdomen .
 • boli ale organelor care nu sunt situate in abdomen (pleura, plamani, inima, esofag, sold, organe genitale, rinichi, etc)
 • boli generale-diabet cu cetoacidoza, migrena, purpura vasculara Henoch Schonlein, septicemie, hemoliza, factori psihologici, toxine, etc)

In conditiile existente unei dureri in zona respectiva, este mai indicat un consult medical (de boli interne sau gastroenterologie), decat efectuarea de explorare “pe cont propriu” cu interpretarea lor dupa net, care duc la pierdut de timp cu intarzierea diagnosticului si eventual evolutia bolii către un stadiu greu sau imposibil de tratat.

 Durerea  abdominala localizata  in hipocondrul drept (dreapta-sus)

Mai jos ma voi referi doar la durerile date de organele abdominale.

Partea dreapta a abdomenului cuprinde – de sus in jos urmatoarele zone si organe:

In aceasta zona sunt localizate urmatoarele organe

 • Ficatul
  • caracteristicile principale ale durerii : durerea de ficat apare rar, in caz de tumori sau boli de inima, hepatita acuta, icter mecanic
  • prima explorare indicata – ecografia / CT
 • Fierea (colecistul) – durerea de fiere 
  • caracteristicile principale ale durerii : durerea apare mai des, in dischinezie biliara, pietre = litiaza, infectii = colecistite, icter mecanic
  • prima explorare indicata – ecografie abdominala
 • Rinichiul drept
  • caracteristicile principale ale durerii : durerea de rinichi este localizata in spate si poate ajunge in hipocondrul drept, se asociaza cu tulburari de urinat, febra, urina tulbure / rosie
  • prima explorare indicata – ecografie / examene de urina, urografie
 • Unghiul drept al intestinului gros ( colon)
  • caracteristicile principale ale durerii : durerea poate fi insotita de balonare, constipatie sau diaree, scaune cu sange / mucus / puroi
  • prima explorare indicata- colonoscopie

Evident ca durerea poate fi data si de o problema cu coloana sau a peretelui toracic sau abdominal

Durerea abdominala localizata in flancul drept (dreapta-lateral)

Aici sunt localizate urmatoarele organe:

 • Colonul (intestinul gros) ascendent
  • caracteristicile principale ale durerii : durerea sunt aceleasi caracteristici ca mai sus
  • prima explorare indicata- colonoscopie
 • Ureterul
  • ccaracteristicile principale ale durerii : durere cu tulburari de urinat, urin tulburi, rosii
  • prima explorare indicata- examen de urina / ecografie / urografie

Evident ca durerea poate fi data si de o problema cu coloana sau a peretelui abdominal

Durerea  abdominala localizata  in fosa iliaca dreapta (dreapta-jos)

Aici sunt localizate urmatoarele organe:

 • Apendice
  • caracteristicile principale ale durerii : durerea este rapida progresiva, insotita de varsaturi, eventual diaree, febra, stare generala proasta
  • prima explorare indicata- consult chirurgical
 • Ovarul drept
  • caracteristicile principale ale durerii : durere mare, eventual febra, tulburari de ciclu
  • prima explorare indicata- ecografie / CT
  • Ureter drept
 • Ureterul drept

  • caracteristici principale: vezi mai sus caracteristicile durerii
  • prima explorare indicata – examene de urina / ecografie / urografie
 • Cec = partea initiala a colonului
  • caracteristici principale: durere, balonare, diaree / constipatie, scaune cu mucus / sange / puroi
  • prima ex plorare indicata-colonoscopie

O durere de burta localizata in una din zonele mentionate, nu inseamna neaparat ca un organ de acolo da durerea, deoarece exista si deplasari ale organelor din zonele obisnuite, ca si iradieri (reflectari) ale durerii departe de organul bolnav – vezi schema.

Evident ca durerea poate fi data si de o problema cu coloana sau a peretelui toracic sau abdominal

Durerea de abdomen in dreapta forum

Am o durere in dreapta, dar am facut radiografie abdominala si in partea dreapta mi a aparut o gaura de 1.42 cm ce poate sa fie?

Nu imi dau seama ce intelegeti dvs prin “gaura”, pe radiografie o bula de gaz se vede ca u gaura, dar poate fi orice altcveva. Sfatuiti-va cu medicul care va consultat isi va trimisa sa faceti radiografia.

Am o durere in dreapta spre ficati, si ecografie am splina de 15,3 cm, .Poate splina sa doara in dreapta?

Durerea de plina apare destul de rar si este de obicei in stanga sub coaste

Au mereu dureri in dreapta sus dar ficatul este perfect in regula. Uneori nu am dureri, nu ma doare absolut nimic, analizele de sange absolut perfecte. ce sa fie cu aceasta durere care uneori este destul de mare. multumesc mult!

Nu-mi dau seama ce sa fie, dar daca dorit isa va informati atevi pe siteurile mele numeroase articole despre cauzele durerilor in drepata. Cautati pe Google ditoiu durere in drepata si veti gasi informati.

Dacă insa doriti sa aveti un diagnostic, sa stiti care este cauza problemelor dvs de sanatate, cautati un gastroenterolog bun din zona dvs, sa va faca o evaluare.

Buna seara, am si eu o nelamurire! Ma doare in partea dreapta intercostal! Am fost la medic, ecogeafia a iesit perfect, analizele pt ficat perfect, totusi care ar putea fi cauza durerii? Multumim

Pare o durere de tip nevralgie intercostala, dar riscul meu de a gresi este foarte mare,

Ce trebuie sa faci cand ai dureri permanent in ficat asa cum am eu?

Dacă aveti probleme de genul celor menționate în articol, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa nu neglijează problema. Pentru ca situatia sa fie sub control, trebuie doar sa fiti diagnosticat, urmarit si tratat de un gastroenterolog sau hepatolog bun. Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina, nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.

Am dureri in drepata de mai multi ani, fac tratament de mult si nu am nici o ameliorare, este posibil, de ce?

Pentru ca o boala sa se amelioreze trebuie sa exista mai multi factori care tin de medic, dar si de bolnav

 • trebuie ca diagnosticul sa fie corect
 • trebuie ca tratamentul si regimul alimentar sa fie personalizat
 • trebuie ca organismul sa aiba suficient resurse pentru a suporta tratamentul si pentru a raspunde la tratament (multe tratamente nu pot fi administrate sau se pot administra doar in doze mici, datorita unor caracteristici ale organismului
 • bolnavul trebuie sa respecte indicatiile de regim si tratament date de medicament sau curant
 • bolnavul trebuie sa aiba rabdare , deoarece majoritatea bolilor nu se vindeca pe loc, si este necesar de obicei un regim si un tratament de mai lunga durata (de exemplu, acum si o simpla gastrita necesita un regim si un tratament de doua-trei luni, pe care multi bolnavi nu le respecta)

Daca nu aveti unde sa mergeti sau sunteti din zona de sud a tarii, puteti face o programare aici , dar, din cauza solicitarilor numarase perioada de asteptare in acest moment este de 3-4 saptamani

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian , medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu suma cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), Dr Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti, cv scurt am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar , apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva , Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila ” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., Din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specific aceste institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti .

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de  consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la altele medici si vor oa doua opinie medicala,, unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicitat consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu aceasta mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitate de acum sa mi se pentru banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitate mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai … .Veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste …

Activează pe net

De peste 10 ani am mai multe site-uri care ofera gratuit informatii medicale celor interesate in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro , www.despreboli.ro , www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro . Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controlul de rutina

Am multe solicitări la cabinet, pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programare sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu la situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru oa doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru oa doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841 , sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil . In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare a programelor on line care este in partea dreapta sus a paginilor de web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *