Ce este fibroza
Fibroza este un proces biologic al organismului de reparare a unor distrugeri de tesut.
O zona de tesut distrus se repară pentru a reduce dimensiunea unei zone deteriorate fiind inlocuita cu țesut viu nou.
Repararea unei zone de tesut distruse de poate face în două moduri
- prin regenerare în care celulele distruse sunt înlocuite cu celule noi care formează țesuturi „asemănătoare” cu cele ale tesutului distrus
- reparație în care țesutul rănit este înlocuit cu țesut cicatricial, fibros .
Majoritatea organelor se va vindeca folosind un amestec de ambele mecanisme ,dar de obicei capacitatea de regenerare este limitata in majoritatea cazurilor. Deci, in majoritatea cazurilor tesutul nu se vindeca cu revenirea la astarea anterioara distrugerii sale.
Ficatul raspunde la agresiunile care ii distrug unele zone (virusuri, alcool, toxice, steatoza hepatica, etc) la fel ca oricare alt tesut, dar capacitatea sa de regenerare este mai mare..
Capacitate de vindecare a ficatului este remarcabilă pentru ca îndeplinește numeroase funcții fiziologice indispensabile supravietuirii.
Totusi, capacitatea sa de autovindecare nu este nelimitata.
Agresiunile repetate fac ca in timp sa își piarda treptat capacitatea de regenerare.
Cine face fibroza hepatica?
Fibroza hepatica este rezultatul oricarei agresiuni asupra ficatului. Ficatul se fibrozeaza la fel in urmatoarele situatii:
- Hepatita cronica cu virus B,C,D
- Consum de alcool
- Lucru in mediu cu substante toxice pentru ficat
- Consum de medicamente toxice pentru ficat
- Obezitate cu steatoza hepatica
- Consum de alimente care contin substante nocive pentru ficat
- Boli autoimune hepatice (hepatita autoimuna, colangita scleroasa)
- Stocarea in ficat a unor substante (fier- in hemocromatoza, cupru- in boala Wilson, glicogen, galactoza)
- Stagnarea indelungata a sangelui in ficat (ca in bolile de inima cronice)
Este de retinut ca fibroza face si persoana cu virusuri hepatitice, la fel ca bautorul sau cel cu steatoza hepatica, desi in practica constat ca sunt mult mai speriati de fibroza hepatica cei cu virusuri decat bautorii sau obezii
Fibroza hepatica este reversibila?
Fibroza hepatica poate fi reversibila. Gradul de reversibilitate tine de stadiul fibrozei, de tratamentul urmat, de inlaturarea cauzei fibrozei sau a altor factori de risc supraadaugati.
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .
In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).Regimul alimentar persoanlizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email
Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie.
Daca aveti nevoie de o evaluare de specialiate, puteti face o programare sunand la 0758751841.
Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Ce bolnavi vad la cabinet?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare in limita locurilor disponibile.
2 comments