Medicamentele si suplimente toxice pentru ficat?

Unul dintre rolurile ficatului este de a face netoxice majoritatea substantelor toxice care ajung in organism.

Afectarea ficatului din cauza toxicelor de numeste hepatita toxica

Despre hepatita toxica

Boala toxică a ficatului numita si hepatotoxicitate sau hepatită toxică poate sa apara dupa ce capacitatea de eliminare toxicelor a ficatului este depasita.

Capacitatea de detoxifiere hepatica este depasita cand ficatul este bolnav, sau pentru ca doza de toxic este mult prea mare comparativ cu capacitatea de detoxifiere a ficatului.

De unde provin toxinele din organismul uman?

Substantelor toxice din organismul uman provin din urmatoarele surse

 • alimentatia obisnuita (prin prajire, fermentare, afumare, ciuperci, contaminare cu microbi, etc)
 • alcool – orice fel de bautura alcoolice este toxica pentru ficat, dar in cantitati mici acest efect nu este evident,ficatul fiind capabil sa detoxifice dozele mici de alcool, fara urmari majore asupra sa (fara a se imbolnavi)
 • medicamente; majoritatea medicamentelor sunt transformate la nivelul ficatului, devenind active sau netoxice; de aceea, in bolile de ficat  se recomanda administrarea a cat mai putine medicamente, doar cele absolut necesare.
 • alte substante (ceaiuri, ciuperci, droguri, etc)
 • reziduurile din metabolismul celular
 • celule moarte  – de batranete, boala, etc
Desi majoritatea oamenilor accepta ca unele substante pot fi toxice pentru organism (alcoolul, tutunul, medicamentele, grasimile, etc),multi nu accepta ca altele pot avea acelasi efect.De-a lungul carierei mele medicale au vazut pacienti care s-au tratat cu diferite preparate facand hepatita toxica

 • ceaiuri- unele extrem de toxice (sa nu uitam ca cucuta sau matraguna sunt plante … naturale)
 • petrolul si produsele petroliere injectate in mere sau alte fructe
 • prafuri de gandaci
 • suplimente pentru cresterea masei musculare luate de obicei de la salile de fitness
 • asocierea a mai multor preparate naturiste sau suplimente alimentare
 • ciuperci culese de oameni din paduri

Efectele favorabile si fara toxicitate al ultimelor preparate ar fie explicat de simplul fapt ca sunt .. naturale sau „naturiste”, desi ele pot provoca simptome grave sau leziuni hepatice fara tratament.

Cum apare boala toxică hepatică?

Boala toxică a ficatului numita si hepatotoxicitate sau hepatită toxică poate sa apara dupa ce capacitatea de eliminare toxicelor a ficatului este depasita, dar exista si posibilitatea ca pe măsură ce ficatul tău își face treaba pentru ai procesa reziduurile sa se formeze toxine.

Aceste toxine pot inflama și pot afecta ficatul.

Boala toxică a ficatului poate fi ușoară , medie sau severă.

Dacă administrarea substantei toxice persistă o perioadă mai lunga, pot sa apara  cicatrici permanente hepatice (fibroza hepatica) sau chiar ciroză hepatică . Acest lucru poate duce la insuficiență hepatică sau chiar la moarte. 

Exista insa si cazuri severe, ca și în cazul paracetamolului, in care utilizarea pe termen scurt si in doza mica poate provoca insuficiență hepatică acuta urmata uneori de deces.

Care sunt simptomele hepatitei toxice?

Cele mai frecvente simptome care apar in hepatita toxica sunt

 • Febră
 • Diaree
 • Urina de culoare închisă
 • Mâncărime
 • Icter sau ochi și piele gălbui
 • Dureri de cap
 • Lipsa apetitului
 • Greaţă uneori si varsaturi
 • Durere în stomac
 • Pierdere în greutate
 • Scaun deschis la culoare – alb sau gri

Simptomele pot sa apara la câteva ore după ce substanta toxica intra in corp, dar este posibil ca simptomele sa apara progresiv in timp în zile sau săptămâni de expunere regulată la toxic.

Boala toxică a ficatului are multe cauze posibile. Unele sunt mai ușor de observat decât altele:

Ce medicamente sunt  toxice pentru ficat

Exista numeroase medicamente care sunt recunoscute pentru potentialul lor de a imbolnavi ficatul,afectarea ficatului fiind oarecum previzibila.

Cele mai cunoscute medicamente ce pot afecta ficatul sunt;

 • paracetamol                isoniazida
 • troglitazona                 bromfenac
 • nitrofurantoin              metildopa
 • diclofenac                    minociclina
 • dantrolen                      amoxicilina
 • eritromicina                  sulindac
 • clorpromazina              fenitoina
 • amiodarona                  tamoxifen
 • metotrexat                    rifampicina
 • glibenclamida              biseptol
 • tolbutamida                  peritol
 • antidepresive               anticonceptionalele

In marea majoritate a cazurilor de toxicitate hepatica, transaminazele sun crescute – aveti alaturat mai multe medicamente a caror administrare poate fi insotita de cresterea transaminazelor

Toxicitatea paracetamolului

Paracetamolul este unul din cele mai toxice medicamente pe ficat.

Am vazut situatii in care dupa o singura tableta de paracetamol, transaminazele au crescut la peste 1000ui/dl (de 200 de ori mai mult decat inainte de a lua paracetamol), si au fost descrise cazuri de insuficienta hepatica acuta care au dus la deces, sau pentru salvarea lor a fost nevoie de transplant hepatic.

Deci, aparitia insuficientei hepatice acute dupa paracetamol nu tine de doza luata,ci mai ales de reactia organismului la acest medicament.

Partea proasta este ca in Romania doza de paracetamol pe tableta este mai mare decat in alte 4 tari (500 mg fata de 325mg in SUA de exemplu), si ca aceasta substanta se gaseste si in medicamente cu alte denumiri – colderx, Algopirin, saridon, Eferalgan, panadol, Theraflu,  Daleron, Fervex,  Solpadeine, Algozone Forte, Codamin, Fasconal, Aspidol.

Toxicitatea paracetamolului poate sa apara la persoane cu ficatul perfect sanatos, iar daca persoana respectiva are deja o boala de ficat, asociaza si alte medicamente sau alcool,aceasta creste exponential.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *