Componentele virusului hepatitei B
Virusul hepatitei B are mai multe componente
- AgHBs, este un antigen de invelis al virusului, prezenta lui nu arata daca virusul se inmulteste sau nu, ci doar ca virusul exista; este cel folosit marker pentru depiastarea hepatitei B, deoarece fiecare virus produce 10.000-100.000 de unitati de AgHBs, fapt care il demascheaza, dar.. constituie si o tinta “falsa” pentru sistemul imunitar; distrugerea unui virus inseamna distrugerea ADN-ului sau nu a AgHBs
- AgHBc– de obicei prezenta lui arata ca virusul este activ
- AgHBe – daca este prezent arata un virus activ, dar exista virusuri care nu au aceasta structura
- ADN (care contine materialul genetic al virusului)
- AND polimeraza ( enzima care ajuta la inmultirea virusului)
Ce face virusul hepatitei B in ficat?
Virusul hepatitei B poate fi luat pe diferite cai.
Indiferent de calea prin care a fost luat, el ajunge in ficat, iar ADN-ul lui avand o structura asemanatoare cu ADN-ul celulei hepatice localizat in nucleu, se integreaza in acesta, fara sa distruga celula.
Tinand cont de faptul ca transaminazele cresc atunci cand se distruge celula hepaticqa,este explicabil de ce nu exista un paralelism intre nivelul incarcaturii virale (cantitatea de virus) si nivelul transaminazelor. Vad des pacienti cu transaminaze mari si viremie mica, sau invers, cu viremie foarte mare si transaminaze normale sau chiar ciroza hepatica.
Odata ADN-ul integrat in genomul celulei hepatice (sub forma de cccDNA), virusul foloseste structurile celulei ficatului pentru a se inmulti.
Dupa inmultire virusul iese din celula pentru a infecta alte celule, fara a distruge celula hepatica (virusul B nu ataca direct celulele ficatului).
Din pacate ADN-ul viral poate persista in genomul celulei hepatice sub forma de cccADN timp indefinit, si uneori poate sa isi reia inmultirea, si de aceea in acest moment nu se stie cat timp trebuie urmat tratamentul pentru hepatita cu virus B.
Fazele inmultirii virusului hepatitei B
Odata ajuns in organism si intrat in celula hepatica, virusul nu este tot timpul in aceeasi stare, putand evolua in timp in mai multe faze.
A. Daca raspunsul sistemului imun este prea slab, sau virusul in cantitate prea mica, organismul tolereaza virusul (faza de toleranta imuna), transaminazele sunt normale, viremia este mare. Ficatul are functiile normale, iar virusul “doarme” in ficat.
B. Daca virusul se inmulteste si devine complet, avand toate componentele descrise anterior, sistemul imun al organismului il detecteaza si il ataca, iar acest atac duce la distrugerea celulei hepatice, cu cresterea transaminazelor. Deci, sistemul imunitar al propriului organism distruge celulele hepatice care au virus B, iar cresterea transaminazelor la un pacient cu virus hepatitic B, poate insemna ca sistemul imunitar a depistat si lupta impotriva virusului, uneori distrugandu-l (faza de clearence imun).
Un sistem imun normal, poate ataca eficient virusul si poate sa il elimine, cu distrugerea unor celule hepatice, care cu timpul regenereaza si factul revine la functia lui normala.
Daca raspunsul imun este prea puternic, din lupta cu virusul se poate produce distrugerea grava a ficatului cu aparitia insuficientei hepatice si uneori moarte.
C. Dupa aceasta faza, desi virusul nu este detectabil in sange, el poate persista in nucleul celulei hepatice fara sa se inmulteasca (faza de control imun), cu viremie mica sau nedetectabila si transaminaze normale.
D. Uneori sistemul imun poate scapa virusul de sub control, virusul reluandu-si inmultirea (faza de reactivare), cu cresterea viremiei si transaminazelor.
Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu
Care este cel mai bun tratament si regim pentru virusul B?
Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.
Tratamentul bolii poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.
Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).
Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.
Ce trebuie sa faci daca ai virusul hepatitei B?
Dupa cum ati vazut, virusul hepatitei B poate sa dea probleme hepatice simple, banale dar si in unele grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.
Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi, daca ai acest virus cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.
Nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema .
Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.
Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.
Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.
Tot cca 30 de ani de experienta am si la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.
Ce bolnavi vin la consultatii?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).
Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Activitate pe net
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.
Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.
Pentru cei care au nevoie de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.
Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu