Ce este icterul?
Icterul este un semn clinic,un semn care se caracterizează prin culoarea gălbuie a pielii, mucoaselor și ochilor.
Icterul este un simptom tipic al bolilor hepatice și ale căilor biliare, principalele sale cauze fiind hepatita, ciroza și obstrucția căilor biliare.
În acest articol vă vom explica ce este icterul, de ce apare și care sunt simptomele acestuia.
Cand apare icterul?
Apare atunci când există un exces de substanță numită bilirubină.
Înainte de a vorbi despre icter în sine, este important să petreci câteva rânduri explicând ce este bilirubina și în ce situații se poate acumula în sânge.
Ce este bilirubina?
Globulele noastre roșii care transporta oxigenul in sange catre tesuturi au o durată medie de viață de 120 de zile.
Când globulele rosii îmbătrânesc, sunt retinute de splină pentru a fi distrușe.
Unul dintre produsele eliberate în acest proces de distrugere a globulelor rosii este bilirubina, un pigment galben-verde.
În fiecare zi, milioane de globule roșii sunt distruse și o cantitate mare de bilirubină este eliberată in sange si ajunge de la locul de distrugere – splina- in ficat
Pentru ca bilirubina nu este solubila in apa, dar trebuie sa fie transportata de sânge care este o solutie apoasa,are nevoie să se lege de o proteină numită albumină.
Care este valoarea normala a bilirubinei?
Această bilirubină insolubilă produsă în splină se numește bilirubină indirectă (sau bilirubină neconjugată). Concentrația sa normală în sânge variază între 0,1 și 0,7 mg/dL.
In ficat bilirubina este metabolizată și se transformă într-o substanță solubilă în apă, numită bilirubină directă (sau bilirubină conjugată), care este eliminată prin caile biliare spre duoden (un segment al tubului digestiv situat dupa stomac)de unde va fi eliminată în scaun.
In intestin bilirubina este metabolizată de bacteriile intestinale, devenind un pigment maro responsabil de culoarea caracteristică a scaunelor noastre.
O mică parte din bilirubina produsă în ficat trece in sange, de aceea concentrația normală a bilirubinei directe în sânge variază între 0,1 și 0,4 mg/dL. Această bilirubină directă diluată în sânge este filtrată de rinichi și eliminată prin urină, dand o parte din culoarea gălbuie a urinii.
Prin urmare, valorile normale ale bilirubinei sanguine la adulți sunt după cum urmează:
- Bilirubina totală: 0,2 până la 1,1 mg/dL.
- Bilirubină indirectă: 0,1 și 0,7 mg/dL.
- Bilirubină directă: 0,1 până la 0,4 mg/dL.
Notă: aceste valori pot varia ușor în funcție de laborator și de metoda utilizată pentru măsurare.
Cand creste bilirubina
Am mentionat ca cresterea bilirubinei duce la aparitia icterului
Bilirubina poate sa creasca prin 3 mecanisme
– fie prin distrugerea exagerata a globulelor rosii (hemoliza)
– fie prin incapacitatea ficatului de la metaboliza bilirubina din sange (boli de ficat)
– fie prin imposibilitatea bilirubine de a se elimina in intestin, datorita unui obstacol pe caile biliare (icter mecanic)
Cum apare icterul?
Icterul apare atunci când, din unul din motivele mai sus mentionate există o acumulare mai mare decat normalul de bilirubină în sânge.
Când concentrațiile de bilirubină totala (care cumuleaza bilirubina directa si indirecta) depășesc 2,0 mg/dL, acest pigment în exces trece din sange in piele, mucoase și membrana care acoperă sclera (partea albă a ochilor), ducând la aspectul gălbui caracteristic icterului.
Cum ne orientam ce cauza are icterul?
Stiind cele 3 grupe de cauze ale icterului, ne putem orienta relativ usor in depistarea cauzei astfel
– daca icterul apare prin distrugerea exagerata a globulelor rosii, la analize se constata anemie
-daca icterul apare printr-o boala de ficat, la analize se modifica analizele de ficat AST ALT
-daca icterul apare prin imposibilitatea bilirubinei de a se elimina in intestin, scaunul nu mai are culoarea normala, este mai deschis la culoare, pentru ca nu mai are bilirubine, si se modifica unele analize care arata suferinta cailor biliare GGT fosfataza alcalina.
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Tinand cont de cele descrise anterior, si de faptul ca icterul este un simptom evident, daca sunteti in astfel de situatie eu va recomand sa faceti din cand in cand analize de rutina – care i majoritatea celor cu icter merg rapid la medic, si acest lucru este foarte bun.
Este bine sa mergi rapid la medic pentru ca stabilirea precoce a situatiei ficatului este utila stiind ca indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca
- diagnosticul bolii este precoce (cat mai aproape de debutul bolii)
- tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
- monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii
Eu de exemplu la bolnavii pe care ii evaluez fac anamneza completa, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.
Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.
Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, si nu aveti unde sa o faceti puteti face o programare sunand la 0758751841. Perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile
Pana la consult medical (daca programarea este obtinuta uneori mai greu), puteti lua unele masuri pe care le gasiti pe siteurile mele sau cautand pe net ditoiu ..icter
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate ca sef de promotie pe tara cu media generala zece la toate examenele.
In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina am peste 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale. Am si cca 30 de ani de experienta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti in medicina, medici rezidenti si specialisti
De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro.
Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent si acum)
De ceva timp imi folosesc experienta medicala acumulata la cel mai inalt nivel oferind consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti unde am un cabinet.
Va urez sanatate maxima
Daca totusi aveti probleme gastroenterologice si doriti o evaluare medicala cu o a doua opinie pentru diagnostic, tratament si regim alimentar personalizat de la un medic cu o mare experienta, puteti face o programare pentru consultatie aici sau prin – programare -tasta de jos a telefonului dvs mobil
AICI NE GASITI
Clinica Sante este localizata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului.
Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 se afla Clinica Sante, unde la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu