Steatoza hepatica si litiaza biliara

Cum apare steatoza hepatica

Caloriile provenind din alimente sunt folosite de organism prin intermediul insulinei secretate de pancreas. Acest hormon permite arderea acestor calorii la nivelul muschilor – daca se face efort muscular-, ficatului si tesutului adipos.

In conditiile in care organismul primeste pe termen lung energie  mai multa (din alimente sau printr-una din situatiile de mai sus) si nu o foloseste in totalitate (datorita sedentarismului cu slaba utilizare a musculaturii ce arde caloriile), pancreasul nu mai poate secreta suficienta insulina – se epuizeaza-, si glicemia creste – vezi schema; glucoza sanguina nefolosita datorita insuficientei insulinei, se depun in ficat, tesutul adipos si muschi; astfel apare steatoza hepatica si obezitatea

Steatoza hepatica – cauze

Vad ca majoritatea pacientilor cred ca ficat gras poate avea numai omul.. gras , dar lucrurile nu stau chiar asa e simplu, deoarece grasimea se poate stoca in ficat si la alte persoane, chiar slabe.

Cel mai frecvent intalnim ficat gras in urmatoarele situatii:

  • Obezitate
  • Diabet zaharat
  • Consum excesiv de alcool (mai mult de doua pahare pe zi )
  • Colesterol crescut
  • Persoane cu virusul hepatitei C
  • Persoane care iau medicamente (in special anticonceptionalele, antiinflamatoarele, izoniazida)
  • Pacienti cu operatii pe tubul digestiv cu rezectii de intestin subtire
  • Persoane cu variatii rapide in greutate (atat cresterea cat si scaderea in greutate)
  • Nutritie parenterala (hranire indelungata prin perfuzii)
  • In sarcina
  • La cei care lucreaza cu substante toxice
  • La persoane care au dereglarea florei intestinale
  • La persoanele cu litiaza biliara

De ce apare steatoza hepatica la persoanele cu pietre la fiere?

Principalii factori de risc pentru formarea calculilor biliari sunt

  • sexul feminin
  • vârsta înaintată
  • obezitatea
  • consumul de alcool
  • diabetul zaharat
  • hipertrigliceridemia
  • sindromul metabolic

Se observa ca ficatul gras și calculii biliari au unii factori de risc comuni, deci exista o explicatie pentru asocierea celor doua boli.

Dar pacienții cu calculi biliari pot sa faca si steatoza hepatica pentru ca in litiaza biliara functia colecistului este anormala. Acest lucru este posibil pentru ca in litiaza biliara exista o rezistența a organismului  la insulină cu cresterea concentratiei insulinie in sange care pe de o parte poate contribui la aparitia ficatului gras , iar pe de alta parte reduce răspunsul vezicii biliare la colecistochinină, hormonul responsabil pentru contracția eficientă a vezicii biliare.

Prin urmare, ficatul gras poate duce la formarea calculilor biliari prin scaderea capacitatii de evacuare a veziculei biliare, adica prin aparitia colecistului nenes (fiere lenesa)

Rezistența la insulină duce la formarea calculilor biliari si prin activarea unei enzime care crește secreția de bilă și conținutul de colesterol al acesteia.

Asocierea este si invers, bolnavii cu steatoza hepatica au mai frecvent litiaza biliara, dar scopaterea colecistului (colecistectomia)nu rezolva aceasta problema, ba se pare ca chiar o agraveaza.

Clasificarea cauzala a steatozei hepatice

Prin prisma cauzelor steatoza hepatica (steatohepatita) se imparte in:

  1. Steatoza hepatica alcoolica – steatoza cauzata de alcool- cauzele le-am enumerat deja
  2. Steatoza hepatica non alcoolica – steatoza cauzata de alte situatii in afara de consumul de alcool

Aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru steatoza hepatica ?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea diagnosticului, gasirea cauzei bolii.

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare seminficativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai steatoza hepatica?

Deoarece nu puteti sti la inceput cat de grava este situatia dvs medicala, cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *