Steatoza hepatica si dereglarea florei intestinale

Steatoza hepatica este o boala din ce in ce mai raspandita in ziele noastre. Zilnic vad cativa pacienti cu aceasta boala, de obicei ingrijorati de ce se poate intmapla in viitor cu ei.

In ultimii ani, printre cauzele de aparitie a steatozei hepatice se numara si dereglarile florei intestinale

Flora intestinala si steatoza hepatica

steatoza-hepatica

Nu stiu daca stiti, dar pentru fiecare celula din corpul uman exista in mod normal 3 microbi in corp, majoritatea localizati in colon sau pe piele.

Flora intestinala umana cuprinde cca 7000 de specii diferite de microbi, iar acesti microbi nu sunt la fel la fiecare persoana (printre altele acest lucru ne face sa suportam diferit diferite alimente.

Asta explica – in parte – de ce intr-o familie, cu aceeasi alimentatie, unii sunt slabi si altii grasi, unii se simt bine si altii rau. Astfel se poate explica si de ce o dereglare a compozitiei celor 500 de specii microbiene din intestin este foarte greu de rezolvat si cere timp, si de ce in cazul transplantului de materii fecale, unele persoane nu se simt deloc bine, deoarece flora intestinala nou introdusa in intestin nu este identica cu cea care le convine lor.

Flora intestinala metabolizeaza resturile pe care organismul nu le poate procesa  (practic traieste din rsturile alimentelor pe care le consumam), fiind este extrem de utila in protejarea mediului in care ele traiesc. Ea insa produce si unele substante utile organismului (cum ar fi unele vitamine, dar si cca 10% din caloriile din organism sunt produse de flora intestinala) dar si altele care nu permit altor microbi nedoriti sa se dezvolte in organism.

Tractul intestinal și ficatul sunt conectate anatomic și fiziologic. Această relație  a fost numită „axa intestin-ficat” si importanta sa este evidenta daca mentionez ca 70% din sangele din ficat provine din  zona intestinului ,adica cca 1l pe minut

Flora intestinala are un efect foarte important in aparitia steatozei hepatice, efectele metaboliților intestinali asupra ficatului fiind foarte importante atat pentru debutul cat și pentru progresia bolilor hepatice.

  • Peretele intestinal este o bariera importanta de aparare a organismului. Unele alimente cum ar fi alcoolul sau grasimile fac ca aceasta bariera sa nu mai functioneze corect, si cantitățile mari de componente sau reziduuri metabolice microbiene sau chiar microbi sa ajunga la ficat. Acest lucru poate perturba functia ficatului, poate sa apara stocare de grasimi in ficat (steatoza hepatica), care in 20% din cazuri poate duce la inflamatia ficatului (steato-hepatita)ce poate fi urmata de fibroza hepatica ciroza hepatica sau cancer de ficat (Dr Ditoiu)
  • Pe de alta parte, bila este produsa de ficat iar o bila de calitate anormala, poate modifica la randul ei flora intestinala , in plus, metabolizarea bilei anormale  de catre flora intestinala poate genera substante anormale care suprasolicita ficatul.
  • Modificarea florei intestinale poate duce si la cresterea permeabilitatii membranei intestinale.Astfel trec din intestin  in sange lipopolizaharide (grasimi legate de zaharuri) care ajungand in ficat produc prin metabolizare radicali liberi de oxigen care duc la inflamatia ficatului = hepatita.

Unele alimente de exemplu (carnea rosie, ouale,pestele de mare) contin in mod obisnuit substante (colina, lecitina, carnitina) care sunt metabolizate de către flora intestinala in substante  ce favorizeaza aparitia diabetului zaharat, iar diabetul zaharat la randul lui favorizeaza steatoza hepatica.

Grasimile saturate (cum sunt cele din uleiul de palmier, curent folosit in conservarea aluatului inghetat) duc de asemnea la modificarea florei intestinale si favorizeaza aparitia steatozei hepatice.

Etanolul (alcoolul) este un produs secundar normal al metabolismului din corpul uman chiar la pacientii care nu consuma alcool. Se pare ca flora intestinala participa la producerea alcoolului in organism ,iar o flora modificata paote creste aceasta productie de alcool. Ficatul metabolizeaza etanolul produs in organism prin diferite enzime dar nivelurile de alcool din sânge  la pacienții cu steatoza hepatica care nu consuma băuturi alcoolice sunt  semnificativ mai mari la pacientii cu  steatoza hepatica in comparație cu pacienții obezi și slabi care nu au steatoza hepatica. Biopsiile hepatice de la pacienții cu steatoza hepatica datorata modificarilor florei intestinaler  seamana cu cele de la pacienții cu boală hepatică alcoolică.

În plus, s-a demonstrat că nivelurile crescute de etanol din productia proprie organismului cresc permeabilitatea intestinului, ceea ce duce la creșterea nivelului de lipopolizaharide din sange si ficat

Normalizarea florei intestinale prin diferite metode (modificarea dietei, preparate diferite, etc) poate duce la scaderea acestor riscuri de aparitie a steatozei hepatice.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Am peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva,  asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.Lucrand numai in privat, consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul PROGRAMARE din josul al telefonului mobil.

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro,www.hepatolog.ro www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *