Steatoza hepatica si dereglarea florei intestinale

Steatoza hepatica este o boala din ce in ce mai raspandita in ziele noastre. Zilnic vad cativa pacienti cu aceasta boala, de obicei ingrijorati de ce se poate intmapla in viitor cu ei.

In ultimii ani, printre cauzele de aparitie a steatozei hepatice se numara si dereglarile florei intestinale

Flora intestinala si steatoza hepatica

steatoza-hepatica

Nu stiu daca stiti, dar pentru fiecare celula din corpul uman exista in mod normal 3 microbi in corp, majoritatea localizati in colon sau pe piele.

Flora intestinala umana cuprinde cca 7000 de specii diferite de microbi, iar acesti microbi nu sunt la fel la fiecare persoana (printre altele acest lucru ne face sa suportam diferit diferite alimente.

Asta explica – in parte – de ce intr-o familie, cu aceeasi alimentatie, unii sunt slabi si altii grasi, unii se simt bine si altii rau. Astfel se poate explica si de ce o dereglare a compozitiei celor 500 de specii microbiene din intestin este foarte greu de rezolvat si cere timp, si de ce in cazul transplantului de materii fecale, unele persoane nu se simt deloc bine, deoarece flora intestinala nou introdusa in intestin nu este identica cu cea care le convine lor.

Flora intestinala metabolizeaza resturile pe care organismul nu le poate procesa  (practic traieste din rsturile alimentelor pe care le consumam), fiind este extrem de utila in protejarea mediului in care ele traiesc. Ea insa produce si unele substante utile organismului (cum ar fi unele vitamine, dar si cca 10% din caloriile din organism sunt produse de flora intestinala) dar si altele care nu permit altor microbi nedoriti sa se dezvolte in organism.

Tractul intestinal și ficatul sunt conectate anatomic și fiziologic. Această relație  a fost numită „axa intestin-ficat” si importanta sa este evidenta daca mentionez ca 70% din sangele din ficat provine din  zona intestinului ,adica cca 1l pe minut

Flora intestinala are un efect foarte important in aparitia steatozei hepatice, efectele metaboliților intestinali asupra ficatului fiind foarte importante atat pentru debutul cat și pentru progresia bolilor hepatice.

  • Peretele intestinal este o bariera importanta de aparare a organismului. Unele alimente cum ar fi alcoolul sau grasimile fac ca aceasta bariera sa nu mai functioneze corect, si cantitățile mari de componente sau reziduuri metabolice microbiene sau chiar microbi sa ajunga la ficat. Acest lucru poate perturba functia ficatului, poate sa apara stocare de grasimi in ficat (steatoza hepatica), care in 20% din cazuri poate duce la inflamatia ficatului (steato-hepatita)ce poate fi urmata de fibroza hepatica ciroza hepatica sau cancer de ficat (Dr Ditoiu)
  • Pe de alta parte, bila este produsa de ficat iar o bila de calitate anormala, poate modifica la randul ei flora intestinala , in plus, metabolizarea bilei anormale  de catre flora intestinala poate genera substante anormale care suprasolicita ficatul.
  • Modificarea florei intestinale poate duce si la cresterea permeabilitatii membranei intestinale.Astfel trec din intestin  in sange lipopolizaharide (grasimi legate de zaharuri) care ajungand in ficat produc prin metabolizare radicali liberi de oxigen care duc la inflamatia ficatului = hepatita.

Unele alimente de exemplu (carnea rosie, ouale,pestele de mare) contin in mod obisnuit substante (colina, lecitina, carnitina) care sunt metabolizate de către flora intestinala in substante  ce favorizeaza aparitia diabetului zaharat, iar diabetul zaharat la randul lui favorizeaza steatoza hepatica.

Grasimile saturate (cum sunt cele din uleiul de palmier, curent folosit in conservarea aluatului inghetat) duc de asemnea la modificarea florei intestinale si favorizeaza aparitia steatozei hepatice.

Etanolul (alcoolul) este un produs secundar normal al metabolismului din corpul uman chiar la pacientii care nu consuma alcool. Se pare ca flora intestinala participa la producerea alcoolului in organism ,iar o flora modificata paote creste aceasta productie de alcool. Ficatul metabolizeaza etanolul produs in organism prin diferite enzime dar nivelurile de alcool din sânge  la pacienții cu steatoza hepatica care nu consuma băuturi alcoolice sunt  semnificativ mai mari la pacientii cu  steatoza hepatica in comparație cu pacienții obezi și slabi care nu au steatoza hepatica. Biopsiile hepatice de la pacienții cu steatoza hepatica datorata modificarilor florei intestinaler  seamana cu cele de la pacienții cu boală hepatică alcoolică.

În plus, s-a demonstrat că nivelurile crescute de etanol din productia proprie organismului cresc permeabilitatea intestinului, ceea ce duce la creșterea nivelului de lipopolizaharide din sange si ficat

Normalizarea florei intestinale prin diferite metode (modificarea dietei, preparate diferite, etc) poate duce la scaderea acestor riscuri de aparitie a steatozei hepatice.

Aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru steatoza hepatica ?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea diagnosticului, gasirea cauzei bolii.

In privinta tratamentelor medicale, nu exista tratament bun si tratament rau, exista scheme de tratament corecte in fiecare boala, chiar mai multe scheme corecte pentru aceeasi boala. Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, el fiind diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare seminficativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai steatoza hepatica?

Deoarece nu puteti sti la inceput cat de grava este situatia dvs medicala, cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *