Pete pe piele de la ficat

Ingalbenirea pielii si mucoaselor

Ingalbenirea pielii si mucoaselor se numeste icter

Icterul apare atunci cand bilirubina ain sange creste peste 2mg/dl.

Ce este bilirubina

Bilirubina este un produs de degradare a sangelui, metabolizarea sa facandu-se in ficat, iar eliminarea sa prin bila in intestin (unde da si culoarea maronie a fecalelor).ce-face-ficatul-nostru

Daca bilirubina nu se elimina corespunzator prin caile biliare, nivelul ei creste in sange iar ea se elimina prin piele sau rinichi

Cum apare icterul

Eliminarea bilirubinei prin piele face ca acestea sa se coloreze in galben,  coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor ,aparuta datorita cresterii  bilirubinei in sange peste 2mg/dl purtand denumirea de icter.

Desi multi cred ca icterul inseamna hepatita si trebuie sa mergi sa fii izolat la boli infectioase contagioase, icterul apare de obicei din numeroase alte cauze, unele sunt boli de ficat dar si alte boli, in special in cele in care se distrug exagerat globulele rosii (anemie hemolitica)

 

Cand apare icterul

Icterul poate sa apara in orice boala de ficat – hepatita acuta virala sau toxica, hepatita cronica virala sau toxica, steatoza hepatica, ciroza hepatica, tumori de ficat, ocluzii pe caile biliare.

Exista si unele tulburari de metabolism ale bilirubinei  in care bolnavul are permanent bilirubina crescuta, fara ca ficatul sa fie bolnav – un exemplu este sindromul Gilbert, destul de frecvent in Romania.

Icterul mai poate sa apara atunci cand se distrug globule rorii mai mult decat trebuie- icter hemolitic

Mancarimea de piele -pruritul

Ficatul are un rol important in neutralizarea toxinelor si metabolismul sarurilor biliare pe care le elimina prin bila in intestin. Atunci cand ficatul bolnav nu isi poate indeplini aceste functii esentiale supravietuirii, toxinele se pot elimina si prin piele ducand la modificarea acesteia si la aparitia macarimii de piele – prurit. Acest lucru se intampla de obicei in bolile de ficat avansate, dar si in altele. Un icter intesns este de obicei insotit de prurit.

Pruritul poate sa apara insa si in multe boli de piele sau chiar boli sistemice, de obicei imune sau alergice.

In bolile de piele, pruritul nu este direct proportional cu nivelul bilirubinei sau gravitatea bolii de ficat.

Uneori in bolile de ficat poate sa apara o mancarime insotita de mici noduli cutanati, se numeste prurigo nodularis. Acest lucru se intampla in hepatita C, sar si in SIDA, boli de rinichi sau infectii

Stelutele vasculare 

Ce sunt stelutele vasculare

Stelutele vasculare sunt mici hemangioame (ghem de vase de sange) ca o panza de paianjen care apar la nivelul piele in bolile de ficat. Stelutele vasculare se mai numesc si  telangiectatii.

Unde apar stelutele vasculare

Desi pot sa apara oriunde pe corp, de obicei apar pe trunchi, si dispar la apasare, pentru a se umple imediat din nou cu sange. 

In ce boli apar stelutele vasculare

Desi de obicei stelutele vasculare apar de obicei in stadiile avansate de boli de ficat, ciroza hepatica fiind una dintre acestea, dar ele se pot intalni si la persoanele care iau estrogeni sau chiar in sarcina.
Tot la bolnavii cu boli de ficat si stelute vasculare se pot intalni la nivelul pielii mici vase  capilare superficiale, subțiri ca firul de panza de paianjen. Ele apar  adesea la nivelul fetei în asociere cu angioamele, mai frecvent la pacienții cu ciroză alcoolică.

Petele albicioase  pe piele

Sunt mici macule hipopigmentate =, mai deschise la culoare decat pielea vecina normala, au formă neregulată, si sunt plasate de obicei pe brațe și picioare. Sunt probabil datorate incetinirii circulatiei venoase asociate cu deteriorarea a functiei vaselor mici ale pielii.

Aceste mici pete albicioase sunt un semn al bolilor hepatice, dar ele trebuie diferențiate de alte modificari pigmentare cu care se pot asemana.

O caracteristică importantă in bolile de ficat  este faptul aceste mici pete albicioase dispar atunci când se aplică presiune pe ele.

De asemenea, ridicarea membrului cu pete  face ca maculele hipopigmentate să dispară, ceea ce nu se întâmplă în tulburările de pigmentare permanente de alte cauze.

Eritemul palmar – palmele rosii

Eritemul palmar este o colorație rosietica vie a zonelor mai ridicate ale palmelor mâinilor și a degetelor, si poate apărea oriunde pe palmă și degete, dar si la nivelul plantelor. Palmele cu astfel de coloratie de numesc palme hepatice

Eritemul palmar poate sa apara in bolile de ficat oricand, dar cel mai adesea apare in ciroza hepatica, mai frecvent alcoolica.
Mecanismul exact de aparitie a lui nu este bine cunoscut, dar se pare ca sunt unele modificari circulatorii ale vaselor mici cauzate de modificarile unor substante din corp – prostacicline si  oxidul nitric- deoarece ambele sunt crescute în bolile hepatice.

Xantelasma

Xantelasma  este de fapt un depozit de colesterol localizat  sub piele, mai ales la nivelul  pleoapelor. Xantelasma este ca o plăcuță  sau nodul mic nedureros, gălbui, moale, cu margini bine definite, ce e poate mări de-a lungul timpului.

Xantelasma apare in mod obisnuit atunci cand colesterolul este mult crescut,  hipercolesterolemia putand avea diferite cauze, cel mai frecvent genetica.

Sunt insa si cateva boli hepatice pot duce la diverse forme de dislipoproteinemie secundară, frecvente fiind  cresterea trigliceridelor și niveluri scăzute de HDL colesterol, ambele intalnindu-se in incarcarea grasa a ficatului (steatoza hepatica)

Hipercolesterolemia este obisnuit intalnita in ciroza biliara primitiva dar si in  alte forme de boli de ficat cu colestaza (eliminarea dificila a bilirubinei). Studiile stiintifice arata ca nivelul colesterolului plasmatic total este ridicat la 50% dintre pacienții cu funcție hepatică proasta.

Alte modificari ale pielii si mucoaselor in bolile de ficat

Sangerari si vanatai care apar usor

In mod normal sangele nu ar trebui sa iasa din vase.

Omul nu sangereaza daca vasele de sange au o calitate buna, daca trombocitele sunt normale ca numar si functie si daca coagularea sangelui este normala.Acestea sunt cele 3 mecanisme care opresc o sangerare.

De ce apar vanatai si sangerari in bolile de ficat?

In bolile de ficat, datorita functiei proaste a ficatului  vasele de sange au o calitate mai proasta, trombocitele (care ajuta la coagulare) se distrug exagerat in splina- hipersplenism- iar factorii care asigura coagularea sangelui nu se mai sintetizeaza cum trebuie in ficat.

Toate acestea fac ca bolnavul cu ciroza hepatica sa sangereze mai usor in special din gingii si nas, dar sangerarile pot sa apara in piele in cazul lovirilor chiar usoare.Aceasta face ca bolnavii de ficat sa faca usor vanatai sau pete rosii pe piele.

Retractia aponevrozei palmare

Se mai numeste si contractura Dupuytren si blocheza progresiv unele degete de la maini – de obicei ultimele doua- in flexie, degetele nu se pot  extinde complet.– vezi poza

Ce persoane pot face retractia aponevrozei palmare?

Deși nu se cunoaște cauza exactă a contracturii Dupuytren, ea este frecventa la consumatorii  de alcool și  la pacienții cu ciroză alcoolică.

Contractura poate sa apara insa si in alte situatii

  • consumatorii de alcool pot acea contractura, chiar daca nu au facut inca ciroza hepatica
  • bolnavii cu diabet
  • fumatul, afecteaza vasele mici de sange si pot duce la aparitia contracturii Dupuytren
  • se pare ca exista familii in care mai multe persoane au o astfel de modificare, chiar daca nu au nici una din problemele de sanatate mentionate mai sus

Cei care au o astfel de modificare o pun frecvent pe seama muncii manuale, cred ca modificarea apare pentru ca folosesc mult timp o unealta in mana respectiva.

Porokeratoza superficială diseminată – jupuirea pielii

Este o descuamare  (jupuire) parcelara a pielii care face mici cojite, ce poate sa apara la pacienții cu ciroză alcoolica.

Partea buna este ca daca boala de ficat nu este avansata si se intrerupe consumul de alcool, leziunile descrise pot sa dispara.

Partea proasta este ca uneori, rar,aceste leziuni se pot transforma în carcinom cu celule scuamoase (cancer), chiar cu riscul aparitiei metastazelor.

Daca aveti probleme hepatice si doriti o a doua opinie medicala, va puteti programa la dr Ditoiu aici

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *