Poti sa ai transaminaze mari fara sa ai hepatita?

Ce sunt transaminazele?

Transaminazele sunt enzime normale care au originea in special in ficat – dar si in alte tesuturi cum sunt muschii scheletului sau ai inimii. Determinarea transaminazelor este o analiza de rutina si intra in  randul analizelor de laborator curente.

Transaminazele sunt  sintetizate in celula hepatica avand rol metabolic important (de detoxifiere a diferitelor substante ce ajung in sange). In mod normal doar o mica cantitate din aceste enzime strabate membrana celulei si de aceea se gasesc in sange in cantitati mici, chiar la persoanele sanatoase.

De ce cresc transaminazele?

Transaminazele sunt destul de frecvent crescute, ca si … valoarea pulsului sau a teniunii arteriale, si valoarea transaminazelor este variabila. O statistica arata ca daca se repeta de mai multe ori aceasta analiza, sunt sanse mari ca valoarea lor  sa fie gasita crescuta.

Daca se face o singura determinare a transaminazelor la o suta de persoane sanatoase, 5 dintre ele le au crescute, daca se repeta analiza de doua ori la un anumit interval de timp se constata ca 10 persoane au transaminazele crecute, la patru repetari ale analizei 19% dintre persoane au cel putin o data transaminazele marite, iar daca se repeta de 20 de ori transaminazele 64% dintre persoanele sanatoase au cel putin o crestere a analizei. Aceasta arata ca transaminazele pot sa creasca frecvent, si mentionez ca in multe cazuri o crestere a transaminazelor poate sa nu reprezinte semnul unei boli de ficat.

De aceea, o singura crestere moderata a transaminazelor nu are relevanta, deoarece nu reprezinta neaparat o boala de ficat; pentru siguranta, se recomanda un regim fara alcool, toxice, medicamente, efort, si repetarea analizei peste 2-4 saptamani. Trebuie insa ca medicul sa decida daca este vorba de o boala de ficat la debut sau nu, lucru extrem de important. Daca si la repetare transaminazele raman crescute, trebuie sa mergeti la un medic gastroenterolog sau hepatolog pentru a depista cauza acestei cresteri de transaminaze prin explorari suplimentare – ecografie, cautarea virusurilor, toxicelor, modificarilor imune, lipidelor, etc

Transaminaze marite arata o boala de ficat?

O crestere a transaminazelor poate fi data de o boala de ficat, exista  urmatoarele criterii:

 • cresterea transaminazelor trebuie sa fie de minimum 1,5 –  doua ori mai mare decat normalul
 • cresterea transaminazelor sa se mentina la cel putin doua determinari facute in intervalul  a 6 luni
 • daca pacientul are si simptome sau transaminazele sunt foarte mari, bilirubina crescuta, protrombina sau albumina serica scazute, cresterea transaminazelor este mai bine sa fie investigata cauzal imediat, fara o perioada de asteptare.

Poti avea transaminaze marite fara sa ai hepatita?

De obicei transaminazele cresc in bolile de ficat.

Dar transaminazele (atat ALT cat si AST) pot sa creasca si in alte boli – nu numai in cele hepatice

Este posibila o crestere a transaminazelor in situatii ca:

 • Hemoliza (distrugerea globulelor rosii)
 • Boli ale musculaturii scheletice – erori metabolice înnăscute
 • Polimiozita
 • Traumatisme musculare
 • Efortul prelungit regulat
 • Afecţiuni tiroidiene (hipo, hipertiroidie)
 • Enteropatia glutenică (Sprue celiac)
 • Insuficienţa suprarenală
 • Anorexia psihogena
 • Bulimia
 • Alimentaţia parenterală (hranirea prin perfuzii)
 • Infarctul miocardic acut, pulmonar, renal sau cerebral
 • Infarct intestinal sau mezenteric
 • Iradiere
 • Cancer cerebral
 • Arsuri
 • Expunere prelungita la frig
 • Intoxicatii cu medicamente, ciuperci sau plumb
 • Traumatisme hepatice, metastaze hepatice
 • Bolile inflamatorii intestinale
 • Cancerele de ficat
 • Boli de inima
 • Deficitul de alfa-1-antitripsina
 • Sprue

De aceea este nevoie de evaluare la un hepatolog cu experienta atunci cand transaminazele sunt crescute.

Ce trebuie sa faci daca  ai transminaze mari?

Dupa cum ati vazut, transaminazele pot sa creaca in boli .. banale, dar si in unele grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi, daca ai transaminaze mari, cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *