Steazoza hepatica si consumul de alcool

Alcoolul este o substanta toxica, si in functie de rezistenta fiecarui organism, consumul de alcool poate produce afectarea ficatului- printre alte efecte secundare (boli psihice, cancere, etc).

Rezistenta organismului la alcool difera intre cele doua sexe, barbatii metabolizandu-l mai usor si mai rapid decat femeile, fiind mai rezistenti la consumul de alcool, in anumite limite.

Care este doza zilnica de alcool care sa nu te imbolnaveasca?

Orice fel de bautura alcoolica poate imbolnavi ficatul, daca este consumata in doza  mai mare decat suporta ficatul persoanei respective (iar aceasta doza este diferita de la om la om) si pe o durata de timp suficienta.

Exista o doza zilnica… normala de alcool?

Orice fel de bautura alcoolica poate imbolnavi ficatul, daca este consumata in doza necesara si pe o durata de timp suficienta.
Se considera ca doza maxima zilnica de alcool sub care riscul de imbolnavire a ficatului este redus, este de 8g la femei si 12g la barbati . In functie de sensibilitatea fiecarui om, aceasta doza poate fi mai mica- exista multi oameni nebautori care fac ciroza alcoolica- sau mai mare- exista betivi notorii, care nu fac ciroza-.
Calcularea dozei de alcool a unei bauturi se face inmultind taria alcoolica (cca 4,5 grade la bere, 10 la vin, 40 la whisky, 80 la palinca, etc), cu numarul de mililitri bauti. De exemplu 500ml de bere obisnuita x4,5grade= 22,5 grame alcool pur.

Cat timp poti sa bei pana te imbolnavesti de ficat?

Durata de timp necesara pentru aparitia bolii de ficat de cauza alcolica, variaza intre 5 si 20 de ani de consum, in functie de doza consumata si rezistenta organismului dar si de alte boli pe care le are persoana respectiva.

Daca ficatul este afectat prin alta cauza (virusuri, substante toxice, medicamente, droguri etc), orice doza de alcool poate agrava boala hepatica!!

De aceea eu recomand pacientilor mei  excluderea alcoolului din alimentatie daca au probleme hepatice, indiferent de cauza bolii hepatice.

Exista alcool sanatos?

Nu exista bautura alcoolica “sanatoasa”, care sa nu poata afecta ficatul!

Tuica “facuta in casa”, whisky de firma, palinca , berea sau alte bauturi „fine” sau „pure”, nu afecteaza ficatul pentru ca unele sunt pure sau nu au mult alcool?

Aceasta idee este gresita! Orice fel de alcool trece prin ficat si il poate afecta; este adevarat ca daca bautura alcoolica contine si alte toxice de pe parcursul productiei, stocarii sau manipularii, riscul creste

Dependenta de alcool

Desigur ca majoritatea consumatorilor de alcool considera ce beau … normal.

Am intrebat o data un pacient cat alcool consuma si mi-s spun ca bea “ca omul”. Insistand cu intrebarea mi-a spus ca doza lui zilnica de bautura esde de doua vedre (20l) de vin. Nu stiu daca glumea, dar analizele aratau ca si cand nu ar fi glumit.

Exista numeroase metode de a evalua consumul de alcool, diferite chestionare care pot fi folosite si acasa pentru autoevaluare.

De exemplu chestionarul„CAGE” cuprinde 4 intrebari

 • Aţi simţit nevoia să opriţi consumul de alcool?
 • Sunteţi deranjat cand vi se spune că aţi avea o problemă cu alcoolul?
 • Vă simţiţi vinovat din cauza excesului de alcool?
 • Trebuie să consumaţi alcool dimineaţa (pentru a putea să vă inviorati)?

Daca cel putin doua raspunsuri sunt afirmative la intrebarile de mai sus, inseamna ca aveti o problema legata de consumul de alcool.

Dependența de alcool poate fi de doua feluri

 • fizică (crește toleranței la alcool  iar persoana respectiva bea cantități din ce în ce mai mari pentru a obține efectele dorite, iar la intreruperea apar fenomene de sevraj care necesită continuarea consumului de alcool sau administrarea de sedative pentru remitere);
 • psihică (dorința imperioasă a persoanei de a consuma alcool permanent sau intermitent cu pierderea autocontrolului si modificări de comportament, imposibilitatea de a se opri din băut dacă a “gustat ceva”, indiferent de ocazie).

Dependența de alcool scade cu aproximativ 10-12 ani speranța de viată și din acest motiv este foarte importantă conștientizarea acestei probleme și prezentarea la medicul specialist din timp pentru investigații și tratament de specialitate

Consumul de alcool zilnic  este extrem de periculos și duce în timp, la afecțiuni grave de sănătate chiar ireversibile.

Afectarea ficatului este doar un aspect al problemei, dar consumul de alcool pe termen lung afectează și alte organe.

Care sunt cele mai frecvente boli legate de consumul de alcool?

Alcoolul poate sa cauzeze urmatoarele probleme:

 • Steatoza hepatica alcoolica
 • Ciroza hepatica alcoolica
 • Cancer: la persoanele care consuma excesiv alcool au fost constate mult mai frecvent tumori in urmatoarele organe
  1. Cancer de esofag
  2. Cancer de stomac
  3. Cancer de san
  4. Cancer de ficat
  5. Cancer de pancreas
 • Diabet zaharat
 • Osteoporoza
 • Pancreatita acuta si cronica
 • Accident vascular cerebral
 • Infarct miocardic
 • Insuficienta cardiaca, așa-zisa cardiomiopatie alcoolică, adică dilatarea inimii și afectarea funcționării sale
 • Tulburari ale ritmului cardiac
 • Hipertensiune arteriala
 • Accidente de munca si rutiere
 • Malformatii ale fatului, in special ale sistemului nervos
 • Sinucideri
 • Pierderea locului de munca
 • Violenta familiala si sociala

 

Cand se imbolnaveste ficatul din cauza alcoolului?

Consumul de alcool, chiar daca nu este in cantitate mare, poate duce ala aparitia steatozei hepatice, in functie de rezistenta fiecarui organism dar si de alti factori asociati (unii mentionati mai jos). Statistic se spune ca o persoana care consuma  mai mult de doua pahare de alcool zilnic, are risc de steatoza hepatica). Se considera ca are risc teoretic sa faca ciroza alcoolica barbatul care consuma minimum 21 unitati de alcool/saptamana sau femeia care consuma minimum 14 unitati de alcool/saptamana (o unitate are 10 grade alcoolice) pentru o perioada medie de 10 ani .

Cum apare boala alcoolica de ficat?

Din fiecare gram de alcool rezulta 9 calorii prin metabolizare in ficat.

 

Daca nu este consumata prin efort fizic, aceasta energie se transforma in grasime si se stocheaza in primul rand in ficat, intre celulele ficatului. Celulele ficatului sunt inghesuite de grasimea dintre ele si sufocate, unele dintre ele ajungand sa moara, astfel ca in ficat exista unele „insule” de celule moarte.

Regenerarea tesutului hepatic mort astfel se face tot sub forma de insule, tesutul aparand la microscop sun forma de noduli, care desi au celule hepatice, nu functioneaza cun trebuie, deoarece nu sunt legate corespunzator la sistemul d

e detoxifiere al ficatului (vase de sange si  canale biliare).

In plus, procesul de regenerare – care insemna inmultirea celulelor pentru a repara o zona distrusa- poate foarte usor sa evolueza catre degenerare– adica aparitia de celule anormale (productia rapida de celule poate fi insotita de erori . .de productie).

Astfel poate sa apara cancerul de ficat la consumatorii de alcool.

Ce simte o persoana care are boala alcoolica hepatica?

Din pacate deseori o persoana care are o problema hepatica cauzata de alcool nu are simptome deosebite, deoarece ficatul are o mare capacitate functionala si de regenerare. 

Vad des pacienti cu ciroza alcoolica descoperita de mine, pacientul venind la control “sanatos”, la insistentele familei disperate.

Uneori pacienţii cu boala alcoolica de ficat au simptome ca

 • astenie,reducere a capacităţii de muncă, fatigabilitate, labilitate emoţională
 • insomnie, indispoziţie, scăderea capacităţii de concentrare, cefalee (durere de cap)
 • dureri surde în hipocondrul drept sau senzaţie de greutate sau de  compresiune în această zona a ficatului
 • scaderea poftei de mancare, greţuri sau varsaturi, eructaţie
 • senzaţie de greutate şi de plenitudine în epigastru (in capul pieptului)
 • intoleranţă a alimentelor grase, balonare, constipaţie
 • icter cu  prurit cutanat, xantelasme, xantoame, modificare a culorii scaunului şi a urinii, tegumente de culoare mai întunecata

Cand nu ar trebui sa pui gura pe alcool?

Datorita riscurilor crescute de imbolnavire,este absolut contraindicat consumul de alcool in urmatoarele situatii:

 1. Sarcina
 2. Cei care provin din familie de alcoolici (parinti, bunici, frati, etc alcoolici)- au risc mai mare de dependenta
 3. Cei cu accidente vasculare cerebrale in familie
 4. Persoanele cu boli de ficat in familie sau boala de ficat a consumatorului de alcool, indiferent de cauza
 5. Persoanele cu boala de pancreas cauzata de alcool
 6. Persoanele cu cancere in familie cu orice localizare
 7. Persoanele care iau medicamente

Pot sa redevii sanatos, daca intrerupi consumul de alcool?

Este extrem de important de stiut ca in situatiile de imbolnavire a ficatului de cauza alcoolica, intreruperea consumului de alcool poate duce la ameliorarea starii ficatului cu sanse mari de vindecare a bolii!! 

Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte organe afectate de alcool.

Am sute de bolnavi cu ciroza alcoolica, unii dintre ei venind la mine cu ciroza cu lichid care a necesitat scoaterea cu acul  (unul avea atat de mult lichid incat i-a crapat buricul, fiind operat in urgenta), care dupa ce s-au lasat complet de alcool, si urmeaza tratamentul corespunzator, nu numai ca nu mai au lichid, dar nu mai au nici o analiza care sa ateste existenta cirozai hepatice!!
Desi este greu sa nu mai bei, dupa ani de obisnuinta, retineti ca nu este niciodata prea tarziu, pentru un pacient sa intrerupa consumul de alcool!!

Daca va aflati in aceasta situatie cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei, deoarece nu poti sti de la inceput daca problemele sunt grave sau nu.

Trebuie sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *