Cum se pune diagnosticul de hepatita C

In ultimele zile circula pe net informatia ca hepatita C este boala tacuta catre te omoara repede, iar multe persoane se intreaba ce este hepatita C.

Ce este hepatita?

” Hepatita ” înseamna inflamatia ficatului, indiferent de cauza acesteia; prin urmare exista hepatita cu virus si hepatita fara nici un virus .

Cauzele hepatitei

Hepatita poate avea multe cauze

 • Hepatita alcolica

 • Hepatita toxica la medicamente sau alte substante chimice, ciuperci, etc
 • Hepatita autoimuna- prin imunitate mai mare dacat in mod normal
 • Hepatita virala – virusurile care afecteaza cel mai frecvent ficatul  sunt cele de hepatita A , hepatita B , hepatita C, dar si altele

Deci, doar unele hepatite sunt cauzate de virusuri.

Ce este hepatita C ?

Hepatita C este o boala de ficat infectioasa transmisibila care de obicei devine cronica si uneori poate evolua catre ciroza si cancer de ficat.

Cum poti sa iei hepatita C?

Hepatita C se transmite prin sange, de obicei atunci când sangele unei persoane infectate cu virusul hepatitei C vine in contact direct printr-o rana cu organismul cuiva care nu este infectat cu acest virus.

Cele mai frecvente situatii in care se ia virusul hepatitei C sunt urmatoarele

 • prin manevre medicale (operatii, stomatologie, acupunctura)
 • prin tatuaje, piercing
 • schimbul de ace sau alte echipamente pentru a injecta droguri
 • inainte de 1992 transfuziile de sange , hepatita C erau principala cale de a lua virusul C, dar si transplantul de organe sau tesuturi
 • virusul hepatitei C se poate lua si prin  contact sexual.Mentionez ca riscul de a lua virusul de la partenerul sexual stabil – sot- este foarte mic, sub 10% acelasi fiind riscul unei mame cu virusul C de a-l transmite copilului in timpul sarcinii.

Virusul hepatitei C poate supravietui în afara corpului la temperatura camerei pe suprafete de mediu cel putin 16 ore, dar nu mai mult de 4 zile.

Care sunt simptomele de hepatita acuta cu virus C ?

Peste 70% din persoanele cu hepatita acuta C nu au nici un simptom .

Atinci cand hepatita are simptome, acestea pot fi usoare sau severe, ele apar la 6-24 de saptamani de la infectare:

 • febra
 • oboseala
 • Pierderea poftei de mâncare
 • greata
 • varsaturi
 • durere abdominala
 • urina închisa la culoare
 • scaun de culoarea deschisa ca lutul
 • durere in dreapta sub coaste in zona ficatului
 • Icter ( culoarea galbena a pielii sau ochilor )

Care sunt simptomele de hepatita cronica C ? 

Cele mai multe persoane cu hepatita cronica C nu au nici un simptom chiar daca persoana a fost infectata de mai multi ani si ficatul poate fi grav bolnav. La persoanele fara simptome , virusul C poate fi despitat in sange intamplator in timpul unor teste de  rutina pentru a determina functia hepatica sau enzimele hepatice.

Cum evolueaza hepatita cronica C ?

Hepatita cronica cu virus  C este o boala destul de grava care poate duce la ciroza cu insuficienta hepatica, cancer hepatic sau chiar moarte . Mentionez ca doar 20% din cei cu virus C ajung sa faca ciroza hepatica, si doar 1% dintre persoanele infectate cu virusul C mor din cauza acestui virus

Din 100 de persoane infectate cu virusul hepatitei C rezulta:

 • 75-85 de persoane  vor dezvolta infectie cronica cu virusul hepatitei C
 • 60-70 de persoane vor dezvolta o boala cronica hepatica
 • 5-20 de persoane vor dezvolta ciroza dupa o perioada de 20-30 de ani
 • 1-5 persoane vor muri de ciroza sau cancer hepatic

Important este faptul ca, odata cu introducerea tratamentului fara interferon, evolutia hepatite C s-a schimbat. Aproape toti bolnavii cu hepatita C tratati cu noile scheme fara interferon se vindeca – vezi schema

Ce trebuie sa faci cand ai virusul hepatitei C?

Dupa cum ati vazut mai sus, evolutia infectiei cu virus C poate fi severa, uneori mortala.De aceea, daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).Regimul alimentar persoanlizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialiate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de graba incercam sa facem programarea chiar in ziua solicitarii sau in ziua urmatoare  in limita locurilor disponibile.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *