Cum afli daca ai ficatul fibrozat

Fibroza este un proces biologic al organismului de reparare a unor distrugeri de tesut.

Repararea unei zone de tesut distruse de poate face în două moduri

  • prin regenerare în care celulele distruse sunt înlocuite cu celule noi care formează țesuturi „asemănătoare” cu cele ale tesutului distrus
  • reparație în care țesutul rănit este înlocuit cu țesut cicatricial, fibros

Majoritatea organelor se va vindeca folosind un amestec de ambele mecanisme ,dar de obicei capacitatea de regenerare este limitata in majoritatea cazurilor. Deci, in majoritatea cazurilor tesutul nu se vindeca cu revenirea la starea anterioara distrugerii sale.

Fibroza hepatica are mai multe stadii

In functie de cantitatea de tesut fibros din ficat si dispozitia acestui tesut, fibroza hepatica (notata cu F) se stadializeaza in mai multe grade:

  • F0- absenta fibrozei hepatice
  • F1-fibroza hepatica minima
  • F2-fibroza hepatica medie
  • F3-fibroza hepatica avansata
  • F4-ciroza hepatica

Cum afli ca ai fibroza hepatica?

Fibroza hepatica nu da nici un simptom, pentru ca omul are ficat cam de 10 ori mai mult decat ii trebuie ca sa supravietuiasca.

Acest lucru este valabil la nastere.

Pe parcursul vietii, datorita a numerosi factori o parte din celulele ficatului sunt omorate, unele zone se regenereaza dar altele se fibrozeaza si astfel cantitatea de tesut hepatic functional scade progresiv, inclusiv datorita uzurii de varsta (odata cu inaintarea in varsta celulele ficatului nu se mai divid chiar atat de mult ca cele tinere),  se evalueaza clasic prin examinarea la microscop a tesutului hepatic obtinut prin biopsie hepatica, iar clasificarea fibrozei a fost facuta dupa acest tip de examinare.

Datorita riscurilor (minore) biopsiei hepatice, care este totusi o manevra neplacuta si uneori refuzata de pacienti, au fost imaginate si alte metode de evaluare indirecta a fibrozei hepatice: fibroscan, fibrotest, fibromax, etc

Care sunt analizele prin care se depisteaza riscul unei boli de ficat de a evolua catre ciroza?

O boala de ficat evolueaza catre ciroza incepand cu inflamatia hepatica, care evolueaza catre fibroza hepatica, cea mai avansata fibroza fiind ciroza hepatica

Existe numeroase teste noninvazive (markeri serici) de evaluare a fibrozei si inflamatiei hepatice elaborate de-a lungul anilor prin luarea in calcul a diferite analize, cu prelucrarea matematica a rezultatelor, cele mai importante fiind enumerate mai jos, iar alaturat graficul corespondentei intre cele mai importante teste noninvazive hepatice:

  • AAR                 GA index                 PGAA index
  • CDS index      AP index                  BAAT score
  • Forns index    Forns                       APRI
  • ELF-score       FIBROSpect II         FPI
  • MP3                 HALT-C                     Hepascore
  • Fibrometer      SHASTA index         FIB-4
  • Virahep-C       FibroInde Koda        Esmat
  • NAFLD fibrosis score Angulo

Una din formulele de calcul folosite curent in Romania numita fibrotest  utilizeaza 6 analize de sange obisnuite, valoarea lor fiind supusa unei formule de calcul matematic, parametrii folositi in calcul fiind:

  • Alfa2-Macroglobulina
  • Haptoglobina
  • Apolipoproteina A1
  • Gama-glutamil transpeptidaza (GGT)
  • Bilirubina totala
  • TGP / ALAT

In afara de cele sase rezultate ale analizelor, mai sunt luate in calcul varsta si sexul pacientului.

Pentru elaborarea acestei formule, initial au fost studiati pacienti cu biopsie hepatica si analizele mentionate, si comparand cele doua tipuri de explorari, a fost elaborata o formula de calcul, care sa permita deducerea indirecta a gradului de afectare hepatica, fara a mai face biopsie hepatica.

fibortest

Rezultatul explorariilor de laborator  fiind convertit intr-un scor de la 0 la 1, graficul fiind colorat in functie de  severitatea fibrozei sau activitatii inflamatorii , in paralel fiind prezentata si o estimare histologica conform scorului METAVIR (cu fibroza F0- F4, A0-3). Daca ne uitam pe formula de calcul reiese evident ca modificarea unei analize se reflecta in modificarea scorului de inflamatie sau fibroza a testului, uneori acest rezultat fiind fals pozitiv (aratand o afectare hepatica mai mare decat cea reala estimata prin biopsia hepatica). De aceea vad destul de des pacienti disperati care astazi au fibroza F3 iar maine F4 iar peste o luna F3 din nou.

Dezavantajele evaluarii fibrozei hepatice prin Fibrotest/ Actitest/Fibromax

Desi pare o metoda mai putin traumatizanta (se recolteaza doar sange), evaluarea fibrozei hepatice prin analize de sange are si destul de multe dezavantaje:

  • Este o analiza relativ scumpa, si nu este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate
  • Pana la 5% din cazuri nu pot fi interpretate.
  • In 25% din cazuri exista discordanta (scor mai mic sau mai mare) intre fibrotest si biopsia hepatica; se considera ca cu cat fragmentul de biopsie este mai mare, cu atat diagnosticul este mai corect; la un fragment de biopsie sub 25mm, fibrotestul si actitestul dau rezultate mai corecte, iar la un fragment de biopsie mai mare de 25mm, biopsia da diagnostic mai sigur; de obicei fragmentele de biopsie hepatica sunt de peste 30mm
  • In afara indicatiilor de explorare (hepatitele virale B,C,D, hepatita alcoolica sau toxica, steatoza hepatica) metoda nu este operanta in alte situatii, neputand sa puna diagnosticul de tumora hepatica, sau modificari histologice ale unor noduli hepatici.
  • Metodele serice permit diagnosticul de ciroza dar fac mai greu diferentierea dintre diferitele stadii vecine ale hepatitei cronice (vezi graficul de jos)
  • Asa cum am mentionat deja, Fibrotest poate da rezultate neconcludente fals pozitive (supraestimeaza gravitatea bolii de ficat) in caz de:
    • Cresterea transaminazelor  sau GGT de alte cauze decat o boala hepatica cronica – hepatita acuta virala sau de alte cauze -medicamentoasa, alcoolica, toxica
    • Cresterea bilirubinei din alte cauze decat boli inflamatorii hepatice – hemoliză severa, icter mecanic, sindrom Gilbert, etc
    • Modificarile analizelor care apar intr-un sindrom inflamator acut

Fibroza hepatica te omoara rapid?

Daca aveti o fibroza hepatica, nu trebuie sa fiti nici disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema. Se poate muri de fibroza hepatica, daca se ajunge la ciroza avansata, dar acest lucru trebuie evitat prin masuri medicale corecte.

Din experienta mea va pot spune ca in majoritatea cazurilor boala poate fi stabilizata si mentinuta sub control, trebuie doar sa va adresati unui medic gastroenterolog  cu experienta, obisnuit cu astfel de sitiatii, pentru o evaluare a problemei.

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul cautand solutii pe net luni la rand, ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces.

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are- , pun un diagnostic, recomand regim si tratament si – daca este nevoie – explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *