Ascita forum

1. Toti bolnavii cu ascita se trateaza la fel?

Ascita se trateaza diferit, in functie de cauza ei.

In ciroza hepatica – care este cea mai frecventa cauza de ascita – tratamentul se face prin :

  •  Regim alimentar fara sare sau alimente sarate (sarea retine apa in organism si abdomen)
  • Repaus la pat minimum 12 ore zilnic (in pozitia culcat, rinichii primesc mai mult sange si elimina mai multa urina si deci ascita)
  • Medicamente (furosemid, spironolactona, diurex, albumina)
  • Paracenteza = punctionarea ascitei (scoaterea ascitei cu acul prin punctionarea abdomenului)

2. Cum se face urmarirea eliminarii ascitei de catre bolnav sau familie ?

La domiciliu pacientul cu ascita trebuie sa faca urmatoarele

  • Urmarirea cantitatii de urina eliminata (care trebuie sa creasca)
  • Supravegherea greutatii corpului (care trebuie sa scada)
  • Masurarea cu centimetrul a taliei (care trebuie sa scada)

3, Aparitia ascitei, la un bolnav cu ciroza, reprezinta stadiul final al bolii?

Daca un bolnav cu ciroza hepatica face ascita, nu inseamna neaparat ca boala este in stadiul terminal!
Cu regim si tratament corect si sustinut, ascita poate sa dispara, uneori definitiv. Am ingrijit numerosi bolnavi cu ascita, unii cu cantitati de peste 10-15 l, care dupa regim si tratament nu au mai facut ascita!Una dintre bolnavele mele care a venit cu ascita mare, dupa doi ani de tratament si regim nu mai avea deloc lichid. Dupa alti doi ani ficatul era atat de bine , incat pacienta a putut duce o sarcina la terment si a nascut! Acum – dupa alti trei ani se mentine in continuare fara ascita, si isi creste copilul.

4.Puteti sa-mi spuneti pe baza descrierii unui caz daca este necesar suntul hepatojugular?

Nu pot evalua un caz medical doar pe baza unei descrieri.

5. De cate ori se poate scoate ascita cu acul in ciroza?

Ascita se poate extrage cu acul de cate ori este nevoie, nu exista o limit stabilita.

8. Trebuie sa mananc fara sare , am apa in burta; alimentele cu sare, sunt doar cele care se sareaza la gatit sau masa sau si alte alimente contin sare?

Sarea (sodiul) se gaseste si in:

  • conserve cu sare sau salicilat
  • muraturi
  • mezeluri
  • branza sarata
  • pateuri
  • paine sarata

8.Am avut o sarcina cu ascita dar am dus-o aproape de capat,am nascut un copil prematur dar sanatos,din pacate eu m-am refacut mai greu,dar acum sunt bine.intrebare:mai am voie sa fac alt copil? sau existe risc sa fac ascita din nou?

Importanta in evaluarea riscului de reaparitie a ascitei este cauza sa, pe care in cazul dvs nu o stiu.. Teoretic exista riscul reaparitiei ascitei la sarcina urmatoare

9. Buna ziua d-le dr, Va rog sa-mi spuneti : pt. mama mea care are 82 ani, o ascita gr.1 si care trebuie sa ia PLENDIL 1/ZI, NEBILET 1/ZI, ASPACARDIN 1dim si 1 seara,SPIRONOLACTONA 1 prinz; NEXIUM 1 dim; BILOBIL 1 dim, LAGOSA 2 /zi, LIV 52 DS 2/zi, polen+miere, regim hiposodic/folosim PIC DE SARE pt. ca nu vrea sa manince nimic fara sare – si asa nu-i place nimic din ce maninca/ CAPSULE CU ULEI DE CATINA, …etc, ce pot sa mai fac; la un tratament alopat mai puternic nu rezista; e foarte slabita? nu mai am bani sa tot experimentez la ce cabinet avem norocul sa gasim medicatia ideala; la noi in tara oamenii in varsta sunt priviti ca un balast si nu cu respectul cuvenit pt. faptul ca fiecare suflet are flacara Divina in suflet. Multumesc anticipat = stiu ca e greu sa dati o sugestie; daca aveti bunavointa pot reveni cu rezul analizelor recente; DOAMNE ajuta!

Nu este deloc greu unui medic sa dea sfatul corespunzator unui pacient cu o conditie: sa stie complet si direct cazul respectiv, adica sa-l consulte, sa-i stie analizele, starea organismuluii,sa urmareasca evolutia sub tratament.  Pentru fiecare pacient exista o schema de tratament „ideala”, dar aceasta nu este standard, nu se poate prescrie pe net.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti ascita?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *