Ce este hepatita

Multi oameni se tem cand aud ca cineva are hepatita.

Teama apare in principal din doua motive. Unul, pentru ca daca vii in contact cu cineva cu hepatita, poti sa iei si tu boala, si altul pentru ca daca ai hepatita poti sa faci ciroza hepatica

Ambele motive mentionate mai sus sunt discutabile.

Ce este hepatita?

Hepatita este inflamatia ficatului, asa cum gastrita este imflamatia stomacului, artrita este inflamatia gleznelor iar …. amigdalita inflamatia amigdalelor.

Hepatita acuta sau hepatita cronica?

Hepatita poate fi acuta (este hepatita cu durata de sub 6 luni) sau cronica (este hepatita cu durata mai mare de 6 luni)

Hepatita evolueaza?

Bolnavul cu hepatita acuta are de obicei transaminaze mari ( 300-1000-1500 ui), de obicei se vindeca  (de multe ori fara simporome deosebite) dar exista si unele cazuri grave (ca in majoritatea celorlalte boli) .

Hepatita cronica are de obicei transaminaze usor crescute (70-200ui) sau normale (cu cresteri din cand in cand), cicatrizarea zonelor din ficat distruse se face prin fibroza hepatica, iar daca fibroza este extinsa se poate ajunde la ciroza hepatica sau cancer de ficat.

Care sunt cauzele hepatitei?

Inflamatia ficatului , adica hepatita ca si inflamatia  amigdalelor, stomacului sau articulatiilor) poate avea mai multe cauze.

Cele mai importante cauze de hepatita (inflamatie a ficatului) sunt

Hepatitele infectioase cauzate de

 • Virusurile hepatitei
   • Virusul hepatitei A (HAV) este eliminat în fecalele persoanelor infectate și se transmite cel mai adesea prin consumul de apă sau alimente contaminate astfel. Anumite practici sexuale pot răspândi, de asemenea, HAV. Infectiile sunt, de obicei usoare (rareori sunt forme severe) boala se vindeca de obicei iar persoanele vindecate ramana cu imunitate la acest virus. Hepatita a nu devine cronica si nu duce la ciroza hepatica . Exista vaccin pentru hepatita A
   • Virusul hepatitei B (VHB) se transmite prin expunerea la sânge infectant, sperma și alte fluide corporale. VHB poate fi transmis de la mame infectate la sugari în momentul nașterii sau de la un membru al familiei la sugar  dar rar. Transmiterea poate avea loc, de asemenea, prin transfuzii de sânge și produse din sânge contaminate cu VHB, injecții contaminate în timpul procedurilor medicale , folosirea de instrumentar nesterilizat (ace , acupunctura, tatuaje, manichiura, pedichiura, piercing) sau pe cale sexuala. O persoana vindecata de hepatitqa B dezvolta de obicei anticorpi care il protejeaza de o noua infectie cu acest virus, dar imunitatea nu dureaza toata viata. O parte din infectiile acute cu virus B se transforma in hepatita cronica, care poate evolua catre ciroza hepatica si cancer de ficat. Exista tratament care vindeca hepatita B (interferonul ) sau doar stopeaza inmultirea virusului fara sa  il elimine (entecavir, adefovir, telbivudine, lamivudina, etc) Exista vaccinuri sigure și eficiente pentru prevenirea infectie cu virusul hepatitei B
   • Virusul hepatitei C (VHC) se transmite mai ales prin expunerea la sânge cu virus de la persoanele infectate, ca si hepatita B prin transfuzii de sânge și produse din sânge contaminate cu VHC, injecții contaminate în timpul procedurilor medicale și prin consumul de droguri injectabile, (ace , acupunctura, tatuaje, manichiura, pedichiura, piercing). Transmiterea sexuală este, de asemenea, posibilă, dar este puțin frecventă. Infectia acuta cu virusul hepatite C poate sa devina cronica, iar hepatita cronica cu virusul C poate sa ajunga la ciroza hepatica si cancer de ficat. Exista mai multe medicamente sau asocieri de medicamente care vindeca infectia cu virusul C in peste 95% din cazuri,dar nu există  inca un vaccin impotriva acestui virus.
   • Infecțiile cu virusul hepatitei D (HDV) apar doar daca persoana respectiva are si virusul hepatie B, iar infectia dublă a HDV și VHB poate duce la o hepatita cronica mai grava, cu risc mai mare de cancer de ficar Exista tratament pentur infectia cu virusul D al hepatitei (interferon), dar rezultatele nu sunt foarte bune. Daca o persoana se vaccineaza impotriva virusului B, nu va face infectie nici cu virusul D al hepatitei.
   • Virusul hepatitei E (HEV) se transmite mai ales prin consumul de apă sau alimente contaminate, ca si virusul A, in zonele cu igiena precara, aceasta infectie este mult mai rara decar cele anterioare.
 • Hepatita virala cauzata de alte virusuri in afara de virusurile hepatitei (adenovirus, cytomegalovirus,  Epstein-Barr, herpes simplex,etc)
 • Hepatita infectioasa cauzata de bacterii, ciuperci sau paraziti

Hepatitele non-infectioase cauzate de

Hepatita se transmite – poti sa te imbolnavesti de hepatita?

Dintre toate formele de hepatita se transmite de la un om la altul doar hepatita infectioasa, cel mai frecvent hepatitele infectioase A (prin maini murdare sau alimente si apa cu virus, deci se poate transmite si in comunitati mari, pot ecxosta epidemii cu hepatita A) si  virusurile B,C sau D (se transmit prin sange sau alte fluide corporale de la om la om, deci nu se transmit in comunitati ,mari , nu exista epidemii).

Dintre hepatitele infectioase, o mica parte dintre hepatitele acute se izoleaza la boli infectioase (formele grave cu coma, icter si transaminaze foarte mari). Formele usoare de hepatita infectioasa nu au de obicei simptome, si omul respectiv de multe ori nici nu stie ca a avut hepatita, fiind descoperit cu virusul mult mai tarziu, uneori in stadiul de hepatita cronica sau ciroza hepatica

Ce medic se ocupa de tratamentul hepatitei

Tratamentul si urmarirea bolnavului cu hepatita se face astfel

 • Hepatita virala acuta forma grava (cu icter, coma, transaminaze mari ,etc) se trateaza la boli infectioase pe perioada starii grave  a bolnavului, adica cam 5% din toate hepatitele, apoi, daca boala devine cronica(deci dureaza mai mult de 6 luni) bolnavul este preluat in monitorizare de medicul hepatolog sau gastroenteorlog, pentru a preveni evolutia bolii catre ciroza hepatica sau cancer de ficat.
 • Hepatita virala acuta forma usoara se trateaza de medicul internist de gastroenterolog
 • Hepatita cronica virala (indiferent de forma) si toate celelalte hepatite  neinfectioase se trateaza de medicul gastroenterolog sau hepatolog, adica cam 95% dintre hepatite. Acesta are competenta de a descoperi evolutia bolii catre ciroza hepatica si a lua masurile care se impun.

Unde merge bolnavul cu hepatita in Romania?

Acum mai multe decenii, un bolnav care facea icter se considera ca are hepatita, ci sum nu se stia ca exista mai multe forma de hepatita, se considera ca este o hepatita transmisibila, iar bolnavul mergea la boli infectioase transmisibile.

Pe atunci nici nu exista specializarea de gastroenterologie sau hepatologie.

In Romania inca mai exista persoane care gansesc ca acum 100 de ani: daca ai icter sau transaminaze mari ai hepatita, daca ai hepatita insemna ca este infectie deci fuga la boli infectioase. Astfel se ajunge ca la spitalele de boli infectioase sa se adune multi bolnavi cu hepatita cronica care nu au ce cauta acolo, si se colmateaza clinicile cu cazuri care ar trebui sa mearga la gastroenterologie sau hepatologie.

In timpul pandemiei cu COVID-19 spitalele de boli infectioase nu mai primesc astfel de cazuri, iar bolnavii cu hepatita care nu  sunt in stare grava, apeleaza in sfarsit la serviciile de gastroenterologie sau hepatologie

Aveti alaturat o lista cu bolile de care se ocupa medicul de boli infectioase, su dupa cum se vede, nu prea au legatura cu hepatita cronica.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10, sef de promotie pe tara,in prezent specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Am peste 38 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale, apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna, apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie, dupa 5 ani primariat in medicina interna apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie. In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva,  asistent universitar 11 ani prin concurs, apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul.

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medici rezidenti si specialisti

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent)

Unde lucrez acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.Lucrand numai in privat, consultul se poate face in una-trei zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul PROGRAMARE din josul al telefonului mobil.

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro,www.hepatolog.ro www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

AICI NE GASITI .

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

 

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *