Varicele esofagiene din ciroza hepatica

Cam toata lumea a auzit de varicele esofagiene

De ce apar varicele esofagiene?

In esofag exista vene care fac legatura intre venele ce duc sangele la ficat si o mare vena de langa inima – vena cava inferioara.

In mod normal sangele circula prin aceste vene esofagiene care se afla sub mucoasa si care nu se vad la endoscopia digestiva superioara i ncazul persoanelor sanatoase.

Daca presiunea in aceste vene creste, asa cum se intampla in cazul nodulilor din ciroza care fac compresie pe aceste vene, ele se pot umfla sub forma de varice, care se vad la endoscopia digestiva superioara – vezi schema alaturata-.

Tot din aceasta cauza (nodulii cirotici care impiedica trecerea sangelui prin ficat), are loc si marirea splinei in ciroza, sangele stagnand in splina, si tot din aceasta cauza apare si ascita )lichidul in burta).

Daca ai varice esofagiene ai sugur ciroza hepatica?

Varicele esofagiene nu apar numai in ciroza hepatica, desi aceasta este cea mai frecventa situatie.

Varicele pot sa apara la esofag in mai multe boli, cele mai frecvente fiind:

  1. Ciroza hepatica – cel mai frecvent
  2. Insuficienta cardiaca
  3. Boala hepatica alcoolica care nu a ajuns inca la ciroza
  4. Tumori/ infiltratii masive ale ficatului
  5. Necroze hepatice acute masive (distrugerea masiva a celulelor ficatului datorata visurusilor, alcoolului, ciupercilor, medicamentelor, autoimuna, etc)
  6. Limfoame ale ficatului si splinei (un fel de leucemii cu stocarea celulelor leucemice in ficat sau splina)
  7. Boli de ficat mai rare
    1. Hemocromatoza (stocarea fierului in ficat)
    2. Boala Wilson (tulburarea metabolismului cuprului cu stocarea lui in ficat
    3. Deficitul de alfa-1-antitripsina (lipsa unei substante, din nastere)
    4. Tromboza venooclusiva hepatica
    5. Mucoviscidoza
    6. Schistosomiaza si sarcoidoza
    7. Sindromul Budd Chiari (astuparea cu cheaguri a unor vene ce merg de la ficat catre inima)
    8. Sindromul Bearn-Kunkel
    9. Lipodistrofia congenitala Berardinelli-Seip (stocare de grasime inclusiv in ficat)

Cat de mari pot fi varicele esofagiene?

In functie de marirea lor, varicele esofagiene se clasifica in 4 grade, cele mai grave fiind cele de gradul 4.In lipsa tratamentului si a regimului, marimea varicelor esofagiene poate creste progresiv, existand riscul ruperii lor, incident extrem de grav, care poate omora jumatate din cei ce au aceasta problema.

Care sunt simptomele varicelor esofagiene rupte

Ruperea varicelor esofagiene este un eveniment dramatic, de obicei apare la bolnavul cu ciroza avansata (dar am vazut si bolnavi care nu stiau ca au o boala de ficat si s-au trezit dintr-o data varsand sange din varicele esofagiene.

Ruperea varicelor esofagiene poate sa dea urmatoarele simptome:

  • Greata
  • Varsaturi cu sange curat, cheaguri sange partial digerat sau total digerat (ca un zat de cafea)
  • Oboseala extrema
  • Transpiratii
  • Ameteli
  • Balonarea partii superioare a abdomenului
  • Durere in capul pieptului
  • Stare generala proasta margand de la incoerenta, dezorientare, pana la coma – poate apare in formele grave, prin intoxicatia bolnavului cu reziduurile din sangele din tubul digestiv.
  • Evacuarea sangelui se paote face nu numai pe gura, prin varsatura ci si prin scaun, ca sange proaspat, partial digerat, cheaguri sau total digerat (melena = scaun „ca pacura”, moale, negru si lucios), apare la mai multe ore de la sangerare, si continua 48 de ore dupa oprirea sangerarii; acesta este timpul de parcurgere a tubului digestiv a materiilor de la stomac pana la rect.

Cum se pune diagnosticul de varice esofagiene rupte? varice-esofagiene

Pacientul cu varice esofagiene rupte are de obicei ciroza hepatica cunoscuta, si prezinta unele dintre simptomele de mai sus.

Datorita starii proaste, el ajunge de obicei la un spital in urgenta unde se face un consult de gastroenterologie sau hepatologie.

La examinarea sa, medicul constata semnele cirozei, analizele arata modificari ca in ciroza hapatica (anemie, leucocite si trombocite scazute, scaderea colesterolului, protrombinei si albuminei, etc), ecografia poate sa arate marirea splinei, ascita si ficat nodular, dar diagnosticul ruperii varicelor se pune prin endoscopie digestiva superioara

Ce tratament se face daca s-au rupt varicele esofagiene ?

Tratamentul varicelor esofagiene rupte este obligatoriu, deoarece riscul de deces este mare, uneori nici tratamentul nefiind eficient, chiar daca este efectuat corect si la timp.

  • Tratament cu medicamente care strang varicele (vasoconstrictoare) si odata cu ele strang si ruptura vasului respectiv
  • Evacuarea sangelui din tubul digestiv pe sonda gastrica sau cu medicamente
  • Transfuzie de sange
  • Tamponarea varicelor cu ajutorul unei sonde cu balonase vezi foto
  • Tratament chirurgical (legarea chirurgicala a varicelor) -se face mai rar astazi, celelalte metode putand rezolva situatia
  • Tratament prin endoscopie digestiva superioara
    • Sclerozarea varicelor cu diferite substante
    • Aplicarea de „agrafe” pe varice (endoclipsuri)
    • Ligatura (bandare) varicelor – cu inele elastice  aceasta manevra se face frecvent , noi o facem de peste 15 ani.

De retinut

  • Riscul de rupere a varicelor esofagiene este cel mai mare in varicele gradul III si IV
  • Intreruperea tratamentul si regimului alimentar, asociat cu consumul de alcool, poate creste riscul de ruptura de varice esofagiene
  • Sansa de supravietuire a unui bolnav cu ciroza hepatica si varice esofagiene rupte este de 50%
  • Riscul de reaparitie a sangerarii este de 5 zile de la ruptura varicelor.
  • Cheagurile de sange varsate de bolnav seamana cu ficatul de aceea exista popular termenul „si-a varsat ficatul”. Ficatul nu poate fi varsat, pentru simplul motiv ca el ar trebui eliminat in stomac printr-un canal (canalul coledoc) de cativa milimetri, lucru imposibil.
  • Desi situatia este extrem de grava, prezentarea rapida intr-un serviciu medical competent, poate salva viata bolnavului, si am avut zeci de asemenea situatii.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *