Unde se afla splina si ce rol are

Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specialist gastroenterolog  hepatolog Bucuresti

Desi bolile splinei nu sunt foarte frecvente (eu vad cateva zeci de cazuri pe an, in afara celor legate de ficat), multi oameni se tem sa nu aiba o boala de splina

Unde se afla localizata splina?

Splina se afla in abdomen in stanga sub coaste. Ea seamana cu un bob de cafea.

In conditii normale nu se poate palpa fiind protejata de grilajul costal , deoarece este un organ fragil, iar ruptura de splina dupa un traumatism (de exemplu) poate fi mortala daca nu este tratata rapid.

Locul pe care se afla splina poarta numele de loja splenica.

Loja splenica este inconjurata de colonul transvers, diafragm si peretele lateral al sromacului, iar sub splina se afla rinichiul drept.

Cunoasterea organelor vecine splinei este importanta, deoarece de multe ori, o durere din zona splinei este cauzata de fapt de o suferinta a unuia dintre aceste organe.

Cat de mare este splina?

Splina nu este un organ mare, are o lungime de maximum 13cm iar greutatea sa este de cca 230-250g, deci nu este grea.

Cu toate acestea, splina are functii importante legate de imunitate si circulatia sangelui. Fara splina se poate trai, dar cu unele riscuri date de absenta functiilor sale.

Splina, ce rol are?

Cela mai importante roluri ale splinei sunt urmatoarele:

 1. Splina contribuie la filtrarea sangelui. Splina filtreaza sangele retinand unele elemente straine (microbi, paraziti, cheaguri)
 2. Splina controleaza si retine globulele rosii imbatranite sau deteriorate si le distruge, reziduurile acestora recuperandu-se pentru formarea altor globule rosii. De aceea splina se imbolnaveste si se poate mari in bolile de sange. Dupa cum se vede in schita de mai sus, sangele ajunge la splina din intreg sistemul digestiv, iar de la splina merge in mare parte in ficat.De aceea cele doua organe se imbolnavesc impreuna frecvent, iar splina se mareste atunci cand sangele trece mai greu prin ficat, asa cum se intampla in ciroza hepatica  cum se vede in schita de mai sus.
 3. Splina are un rol important in apararea imuna a organismului.Ea contribuie la formarea limfocitelor care produc anticorpii, fiind asemanata cu un ganglion limfatic mai mare.Tot in splina sunt distrusi microbii acoperiti de anticorpi, si tot aici sunt localizate o parte dintre globulele albe (leucocite)care asigura apararea impotriva infectiilor. De aceea splina se mareste in bolile autoimune si in bolile infectioase grave (septicemii, endocardita ,etc)dar si in bolile leucocitelor (leucemie)
 4. Splina are rol important in metabolismul fierului, care la randul lui este important mai ales in formarea globulelor rosii
 5. Unele celule ale splinei se pot transforma in celule de reparatie in unele cazuri (ca in infarctul miocardic) contribuind astfel a repararea tesuturilor distruse
 6. Splina stocheaza sangele si il pompeaza in vasele de sange in cazul sangerarilor mari dar si la efort (de aceea apare durerea de efort in zona splinei, iar alergatorii de performanta se spune ca alearga de parca “nu au splina”).
 7. In copilarie, splina contribuie la formarea sangelui (rol care la adult este preluat de maduva oaselor). In cazul in care maduva oaselor la adult nu mai poate fabrica sange in mod eficient (cum se intampla in unele boli) acest rol poate fi preluat de splina (care devine tesut hematoformator secundar) care se mareste ,uneori impreuna cu ficatul care poate prelua si el o parte din acest rol de formare a sangelui (hepato-splenomegalie)

Splina doare?Simptomele splinei bolnave
cauzele-durerilor-abdominale

Destul de frecvent unii pacienti se plang de dureri in zona splinei, si se tem ca au splina marita. Marirea splinei este rar intalnita in practica medicala curenta; in afara cirozei, vad doar 1-2 cazuri de splenomegalie anual, deci nu foarte des.

Marirea splinei (splenomegalia) nu da de obicei simptome deosebite, fiind deseori descoperita de medic, fara ca pacientul sa aiba vre-un simptom.

Uneori, splina marita poate da unele simptome ca:

 • Durere / jena in zona splinei (sub coasta  stanga)
 • Oboseala, ameteli
 • Sughit
 • Satietate (saturare) rapida
 • Febra
 • Paiditate
 • Scadere in greutate
 • Simptomele unei bol ide ficat – daca splina este marita in cadrul acestor boli

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *