Unde se afla splina si ce rol are

Dr Ditoiu Alecse Valerian, medic specialist gastroenterolog  hepatolog Bucuresti

Desi bolile splinei nu sunt foarte frecvente (eu vad cateva zeci de cazuri pe an, in afara celor legate de ficat), multi oameni se tem sa nu aiba o boala de splina

Unde se afla localizata splina?

Splina se afla in abdomen in stanga sub coaste. Ea seamana cu un bob de cafea.

In conditii normale nu se poate palpa fiind protejata de grilajul costal , deoarece este un organ fragil, iar ruptura de splina dupa un traumatism (de exemplu) poate fi mortala daca nu este tratata rapid.

Locul pe care se afla splina poarta numele de loja splenica.

Loja splenica este inconjurata de colonul transvers, diafragm si peretele lateral al sromacului, iar sub splina se afla rinichiul drept.

Cunoasterea organelor vecine splinei este importanta, deoarece de multe ori, o durere din zona splinei este cauzata de fapt de o suferinta a unuia dintre aceste organe.

Cat de mare este splina?

Splina nu este un organ mare, are o lungime de maximum 13cm iar greutatea sa este de cca 230-250g, deci nu este grea.

Cu toate acestea, splina are functii importante legate de imunitate si circulatia sangelui. Fara splina se poate trai, dar cu unele riscuri date de absenta functiilor sale.

Splina, ce rol are?

Cela mai importante roluri ale splinei sunt urmatoarele:

  1. Splina contribuie la filtrarea sangelui. Splina filtreaza sangele retinand unele elemente straine (microbi, paraziti, cheaguri)
  2. Splina controleaza si retine globulele rosii imbatranite sau deteriorate si le distruge, reziduurile acestora recuperandu-se pentru formarea altor globule rosii. De aceea splina se imbolnaveste si se poate mari in bolile de sange. Dupa cum se vede in schita de mai sus, sangele ajunge la splina din intreg sistemul digestiv, iar de la splina merge in mare parte in ficat.De aceea cele doua organe se imbolnavesc impreuna frecvent, iar splina se mareste atunci cand sangele trece mai greu prin ficat, asa cum se intampla in ciroza hepatica  cum se vede in schita de mai sus.
  3. Splina are un rol important in apararea imuna a organismului.Ea contribuie la formarea limfocitelor care produc anticorpii, fiind asemanata cu un ganglion limfatic mai mare.Tot in splina sunt distrusi microbii acoperiti de anticorpi, si tot aici sunt localizate o parte dintre globulele albe (leucocite)care asigura apararea impotriva infectiilor. De aceea splina se mareste in bolile autoimune si in bolile infectioase grave (septicemii, endocardita ,etc)dar si in bolile leucocitelor (leucemie)
  4. Splina are rol important in metabolismul fierului, care la randul lui este important mai ales in formarea globulelor rosii
  5. Unele celule ale splinei se pot transforma in celule de reparatie in unele cazuri (ca in infarctul miocardic) contribuind astfel a repararea tesuturilor distruse
  6. Splina stocheaza sangele si il pompeaza in vasele de sange in cazul sangerarilor mari dar si la efort (de aceea apare durerea de efort in zona splinei, iar alergatorii de performanta se spune ca alearga de parca “nu au splina”).
  7. In copilarie, splina contribuie la formarea sangelui (rol care la adult este preluat de maduva oaselor). In cazul in care maduva oaselor la adult nu mai poate fabrica sange in mod eficient (cum se intampla in unele boli) acest rol poate fi preluat de splina (care devine tesut hematoformator secundar) care se mareste ,uneori impreuna cu ficatul care poate prelua si el o parte din acest rol de formare a sangelui (hepato-splenomegalie)

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10 ( peste 50 de examene), fiind sef de promotie pe tara

In prezent sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Dupa facultate, am peste 38 de ani de practica medicala presarate cu numeroase consursuri si examene, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale (cu 6 examene de medicina interna, chirurgie, ginecologie, pediatrie, boli infectioase  si medicina de ambulatoriu), apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna ( cu concurs la intrarea in rezidentiat si examen la terminarea rezidentiatului), apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie ( cu examene la intrare si iesire), dupa 5 ani primariat in medicina interna (cu examen de medic primar) apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie cu examen de medic primar.

In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva (cu alte doua examene,  asistent universitar 11 ani cu concurs la intrare si  apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul ( cu examen la intrare, alte 3 examene pe parcurs si examen la iesire).

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti si specialisti.

Unde pot fi gasit acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat sa renunt sa lucrez in sistemul de stat si am trecut in cel privat,  am un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.Lucrand numai in privat, consultul se poate face in 5-15 zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul PROGRAMARE din josul al telefonului mobil.

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro,www.hepatolog.ro www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

 

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *