Fierea, localizare, functiile ei

Unde este localizata fierea?

Fierea sau colecistul este localizata chiar sub ficat, lipita de acesta.

In abdomen fierea este localizata chiar sub ultima coasta in dreapta.

Cum functioneaza fierea?

Fierea  , secretata de ficat are un rol important  in digestie, in special a grasimilor.

Celulele din ficat fabrica in permanenta bila (cam 1 l pe zi).

Bila astfel produsa  este stocata in colecist (numit popular tot fiere sau bila, fapt care genereaza uneori confuzii),nu poate trece in duoden datorita unui muschi (sfincterul Oddi) care este contractat inchizand canalul de evacuare a bilei – vezi schita alaturata

Astfel bila ajunge pin canalul biliar numit coledoc la sfincterul Oddi care este inchis si urca inapoi in vezicula biliara, se relaxeaza pentru a inmagazina bila pe care o  concentreaza si o depoziteaza in perioadele dintre mese.
Cand stomacul se evacueaza in duoden, se evacueaza si colecistul, mai mult sau mai putin, in functie de cantitatea si compozitia alimentelor din stomac. Grasimile fac sa se evacueze colecistul mai puternic.

Din cauza alternantei dintre inchiderea si deschiderea acestui muschi, eliminarea bilei in duoden se face sub forma de jeturi.
In duoden bila se amesteca cu mancarea care a ajunsa aici din stomac si astfel participa la digestie in special a grasimilor, trecand apoi in jos spre colon si eliminare prin fecale

Ce se intampla cand fierea nu functioneaza cum trebuie?

Lipsa functiei  fierii (scoasa prin operatie sau pentru ca nu functioneaza corect din diferite cauze) poate avea urmari serioase

 • pe de o parte se  modifica digestia si apar simptome legate de aceasta
  • balonare
  • diaree
  • scaune decolorate
  • scadere in greutate sau crestere in greutate
 • pe de alta parte fierea o poate lua din duoden inapoi trecand in stomac, esofag si apoi cavitatea bucala dand deseori simptome neplacute
  • dureri in dreapta sub coaste
  • greata
  • gust amar
  • episoade de diaree ,ueori constipatie
  • arsuri pe piept
  • varsaturi.

Scoaterea fierii este urmata de multe ori de probleme, pe care medicii le numesc „sindrom postcolecistectomie” .

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian,absolvent  in 1982 al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi cu “Magna cum laude”media generala 10 ( peste 50 de examene), fiind sef de promotie pe tara

In prezent sunt specializat in gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva.

Dupa facultate, am peste 38 de ani de practica medicala presarate cu numeroase consursuri si examene, incepand cu stagiatura de 3 ani in Bucuresti in diferite spitale (cu 6 examene de medicina interna, chirurgie, ginecologie, pediatrie, boli infectioase  si medicina de ambulatoriu), apoi 3 ani de medicina de familie la tara,  au urmat 3 ani de rezidentiat in medicina interna ( cu concurs la intrarea in rezidentiat si examen la terminarea rezidentiatului), apoi  3 ani de rezidentiat in gastroenterologie ( cu examene la intrare si iesire), dupa 5 ani primariat in medicina interna (cu examen de medic primar) apoi  dupa alti 5 ani primariat in gastroenterologie cu examen de medic primar.

In paralel am facut diferite supraspecializari in endoscopie digestiva (cu alte doua examene,  asistent universitar 11 ani cu concurs la intrare si  apoi sef de lucrari 18 ani tot prin concurs si terminand cu doctoratul ( cu examen la intrare, alte 3 examene pe parcurs si examen la iesire).

Am cca 30  de ani de experienta medicala in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale

Am tot cca 30 de ani  de  activitate didactica la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina, medici rezidenti si specialisti.

Unde pot fi gasit acum?

Din luna iunie 2019 am hotarat ca este cazul sa renunt sa lucrez in sistemul de stat dupa aproape 40 de ani si am trecut in cel privat. M-am cam saturat de imposibilitatea organizarii activitatii, de lungile cozi de la usa cabinetului care nemultumeau (pe drept cuvant) bolnavii, de lipsurile de tot felul care impiedicau o activitate normala.

Acum imi organizez singur activitatea avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in clinica Sante Bucuresti. FIecare bolnav este programat la ora fixa, fara intarzieri, fara lipsuri, cu timp suficient sa lamuresti omul despre situatia lui medicala si sa ii dai recomdnarile trebuincioase.

Aici vad pacienti cu boli digestive, hepatice, biliare, pancreatice , etc, unii nu au diagnostic, altii au un diagnostic dar vor o a doua opinie medicala, dar aici vin si o parte din cei peste 100.000 de pacienti pe care i-am tratat la spitalul Fundeni  fiind urmariti de mine in continuare (la Fundeni nu ii trata spitalul ci tot eu). Este evident ca in privat nu sunt cozile, balamucul si lungile perioade de asteptare din spital, tocmai de aceea m-am decis sa lucrez in privat in conditii …. normale.Lucrand numai in privat, consultul se poate face in 5-15 zile de la programare (la spital ajunsesem la 3 -4 luni de asteptare, si in privat era cam tot asa).
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Daca  totusi aveti nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele dvs de sanatate, puteti solicita o programare la consultatie la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul PROGRAMARE din josul al telefonului mobil.

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro,www.hepatolog.ro www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *