Purtatorul de virus B

Daca aveti virus B sau cineva din familie are acest virus, este important sa stiti ca:

– Virusul nu se transmite ca gripa, deci in familie nu se transmite obisnuit, daca se respecta reguli simple de igiena personala
– Deoarece virusul se poate transmite pe cale sexuala, este necesara testarea si eventual vaccinarea partenerului sexual

Ce inseamna purtator de virus B al hepatitei?

Majoritatea persoanelor cu infectie cu virus B nu fac hepatita cronica, ciroza sau cancer de ficat.

Importanta pentru aceasta evolutie este varsta la care a fost luat virusul, desi frecvent aceasta nu poate fi stabilita exact, deoarece in mutle cazuri boala acuta evolueaza fara simptome.

 • Daca un copil mic a luat virusul in timpul nasterii de la mama, sau l-a luat pe alta cale, dar sub varsta de 5 ani, sansa lui de a-l elimina natural (fara tratament) in faza de hepatita acuta este doar de 5%. Conteaza si cate luni are copilul cand a luat virusul. Daca elimina virusul, riscul lui de a face hepatita cronica nu exista, daca nu a eliminat virusul, are risc sa faca hepatita cronica si celelalte complicatii specifice acestei boli

 • Daca virusul a fost luat la o varsta mai mare de 5 ani, sansa de a elimina virusul este de 30%. Deci infectia cu virus B luata in copilarie, are risc de 70-95% de a deveni infectie cronica (hepatita cronica)
 • Daca un  adult a luat virusul, sansa de a-l elimina natural in faza de hepatita acuta este de peste 95%, deci are risc 5% de a face infectie cronica cu virusul B (hepatita cronica).

Ce inseamna purtator de virus de hepatita?

Purtatorul inactiv (numit uneori si „sanatos”) de virus al hepatitei B are urmatoarele caracteristici:

 • De obicei a facut boala (cu simptome sau inaparenata, „ascunsa”) in copilarie, cand sansele de eliminare a virusului sunt foarte mici
 • Are AcHBe pozitiv si AgHgBs pozitiv de  mai mult de  6 luni
 • Transaminazele sunt normale
 • Viremia B (ADN VHB) este mica <2000ui/ml (sau 10.000 copii/ml)
 • Daca se face biopsia hepatica sau fibrotest, sau fibromax nu exista inflamatie  si fibroza, sau sunt foarte mici (0-1)

Riscurile purtatorului de virus B al hepatitei

In practica zilnica noi incercam sa constientizam persoana care are virusul hepatitei B  de urmatoarele aspecte ale situatiei sale:

 • Purtatorul de virus B are risc sa faca o boala de ficat, chiar daca este „purtator sanatos” sau inactiv- virusul poate stationa in ficat, si isi poate relua inmultirea daca are ocazia.

 • De la aceasta stare de purtator de virus B boala poate evolua uneori chiar grav
 • Purtatorul de virus B  are risc sa faca chiar cancer de ficat, dar acest risc este mic, desi exista realmente
 • Purtatorul de virus B are riscul sa transmita acest virus si altor persoane; riscul de transmitere in familie este mic, dar exista, riscul de transmitere prin sange sau tesuturi este mare.

Datorita acestei situatii, consideram ca este nevoie de un anumit tip de comportament pentru propria protectie dar si protectia celor din jur.

Ce trebuie sa faca o persoana cu virusul B al hepatitei pentru propria protectie si a celor din jur

 • Bandajati-va ranile ce sangereaza
 • Depozitati bandajele cu sange sau tampoanele cu sange menstrual in pungi inchise, pentru a nu infecta membrii de familie
 • Spalati-va mainile de sange aparut accidental, cu solutie de apa (10 parti) si clor casnic (o parte)
 • Spuneti partenerului sexual ca aveti virusul hepatitei B
 • Testati-va partenerul sexual si membrii familei pentru prezenta virusului B, iar daca nu au virusul si nu anticorpi, sfatuiti-i sa se vaccineze ; dupa a treia doza de vaccin, la 1-2 luni este necesara testarea pentru depistarea anticorpilor (sa se vada daca vaccinul „a prins:)
 • Folositi prezervativul pentru protectia partenerului, pana se vaccineaza si apar anticorpii
 • Spuneti doctorului dvs ca aveti virusul hepatitei B
 • Faceti control medical de 1-2 ori pe an pentru a depista precoce imbolnavirea ficatului si aparitia cancerului de ficat (virusul B favorizeaza aparitia cancerului de ficat);
 • Gasiti-va un medic gastroenterolog sau hepatolog care sa va urmareasca competent evolutia virusului in timp
 • Daca sunteti insarcinata, spuneti-i doctorului ginecolog ca aveti virusul B pentru a lua masurile necesare la nastere (le gasiti pe site),
 • Nu folositi substante care dau risc de imbolnavire a ficatului (alcool, medicamente, droguri, substante toxice – inclusiv „ceaiuri naturiste”), ficatul dvs fiind sensibil la aceste noxe.

Ce nu trebuie sa faceti daca aveti virusul hepatitei B

 • Nu aruncati aiurea guma de mestecat, lamele de ras, periutele de dinti, piesele de piercing, tampoanele menstruale
 • Nu mestecati mancarea pentru a o da apoi copiilor
 • Nu aruncati aiurea seringile si acele cu care ati facut injectii
 • Nu puteti sa donati sange, plasma, tesuturi, sperma, ovule sau organe

Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru virusul B?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.

Tratamentul bolii poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai virusul hepatitei B?

Dupa cum ati vazut, virusul hepatitei B poate sa dea probleme hepatice simple, banale dar si in unele grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi, daca ai acest virus cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *