Purtatorul de virus B

Daca aveti virus B sau cineva din familie are acest virus, este important sa stiti ca:

– Virusul nu se transmite ca gripa, deci in familie nu se transmite obisnuit, daca se respecta reguli simple de igiena personala
– Deoarece virusul se poate transmite pe cale sexuala, este necesara testarea si eventual vaccinarea partenerului sexual

Ce inseamna purtator de virus B al hepatitei?

Majoritatea persoanelor cu infectie cu virus B nu fac hepatita cronica, ciroza sau cancer de ficat.

Importanta pentru aceasta evolutie este varsta la care a fost luat virusul, desi frecvent aceasta nu poate fi stabilita exact, deoarece in mutle cazuri boala acuta evolueaza fara simptome.

 • Daca un copil mic a luat virusul in timpul nasterii de la mama, sau l-a luat pe alta cale, dar sub varsta de 5 ani, sansa lui de a-l elimina natural (fara tratament) in faza de hepatita acuta este doar de 5%. Conteaza si cate luni are copilul cand a luat virusul. Daca elimina virusul, riscul lui de a face hepatita cronica nu exista, daca nu a eliminat virusul, are risc sa faca hepatita cronica si celelalte complicatii specifice acestei boli

 • Daca virusul a fost luat la o varsta mai mare de 5 ani, sansa de a elimina virusul este de 30%. Deci infectia cu virus B luata in copilarie, are risc de 70-95% de a deveni infectie cronica (hepatita cronica)
 • Daca un  adult a luat virusul, sansa de a-l elimina natural in faza de hepatita acuta este de peste 95%, deci are risc 5% de a face infectie cronica cu virusul B (hepatita cronica).

Ce inseamna purtator de virus de hepatita?

Purtatorul inactiv (numit uneori si „sanatos”) de virus al hepatitei B are urmatoarele caracteristici:

 • De obicei a facut boala (cu simptome sau inaparenata, „ascunsa”) in copilarie, cand sansele de eliminare a virusului sunt foarte mici
 • Are AcHBe pozitiv si AgHgBs pozitiv de  mai mult de  6 luni
 • Transaminazele sunt normale
 • Viremia B (ADN VHB) este mica <2000ui/ml (sau 10.000 copii/ml)
 • Daca se face biopsia hepatica sau fibrotest, sau fibromax nu exista inflamatie  si fibroza, sau sunt foarte mici (0-1)

Riscurile purtatorului de virus B al hepatitei

In practica zilnica noi incercam sa constientizam persoana care are virusul hepatitei B  de urmatoarele aspecte ale situatiei sale:

 • Purtatorul de virus B are risc sa faca o boala de ficat, chiar daca este „purtator sanatos” sau inactiv- virusul poate stationa in ficat, si isi poate relua inmultirea daca are ocazia.

 • De la aceasta stare de purtator de virus B boala poate evolua uneori chiar grav
 • Purtatorul de virus B  are risc sa faca chiar cancer de ficat, dar acest risc este mic, desi exista realmente
 • Purtatorul de virus B are riscul sa transmita acest virus si altor persoane; riscul de transmitere in familie este mic, dar exista, riscul de transmitere prin sange sau tesuturi este mare.

Datorita acestei situatii, consideram ca este nevoie de un anumit tip de comportament pentru propria protectie dar si protectia celor din jur.

Ce trebuie sa faca o persoana cu virusul B al hepatitei pentru propria protectie si a celor din jur

 • Bandajati-va ranile ce sangereaza
 • Depozitati bandajele cu sange sau tampoanele cu sange menstrual in pungi inchise, pentru a nu infecta membrii de familie
 • Spalati-va mainile de sange aparut accidental, cu solutie de apa (10 parti) si clor casnic (o parte)
 • Spuneti partenerului sexual ca aveti virusul hepatitei B
 • Testati-va partenerul sexual si membrii familei pentru prezenta virusului B, iar daca nu au virusul si nu anticorpi, sfatuiti-i sa se vaccineze ; dupa a treia doza de vaccin, la 1-2 luni este necesara testarea pentru depistarea anticorpilor (sa se vada daca vaccinul „a prins:)
 • Folositi prezervativul pentru protectia partenerului, pana se vaccineaza si apar anticorpii
 • Spuneti doctorului dvs ca aveti virusul hepatitei B
 • Faceti control medical de 1-2 ori pe an pentru a depista precoce imbolnavirea ficatului si aparitia cancerului de ficat (virusul B favorizeaza aparitia cancerului de ficat);
 • Gasiti-va un medic gastroenterolog sau hepatolog care sa va urmareasca competent evolutia virusului in timp
 • Daca sunteti insarcinata, spuneti-i doctorului ginecolog ca aveti virusul B pentru a lua masurile necesare la nastere (le gasiti pe site),
 • Nu folositi substante care dau risc de imbolnavire a ficatului (alcool, medicamente, droguri, substante toxice – inclusiv „ceaiuri naturiste”), ficatul dvs fiind sensibil la aceste noxe.

Ce nu trebuie sa faceti daca aveti virusul hepatitei B

 • Nu aruncati aiurea guma de mestecat, lamele de ras, periutele de dinti, piesele de piercing, tampoanele menstruale
 • Nu mestecati mancarea pentru a o da apoi copiilor
 • Nu aruncati aiurea seringile si acele cu care ati facut injectii
 • Nu puteti sa donati sange, plasma, tesuturi, sperma, ovule sau organe

Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru virusul B?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.

Tratamentul bolii poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai virusul hepatitei B?

Dupa cum ati vazut, virusul hepatitei B poate sa dea probleme hepatice simple, banale dar si in unele grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Deoarece nu puteti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii va incadrat, nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend, iar in caz de

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *