Regimul alimentar este foarte important pentru pacient cu ciroza hepatica.
Vad frecvent cum lipsa indicatiilor medicale corecte de regim in cazul cirozei poate face evolutia bolii nefavorabila si poate inrautati viata pacientului, chiar daca tratamentul este corect si respectat de pacient.
Toti bolnavii cu ciroza au nevoie de acelasi regim alimentar?
Postez acest articol considerand ca el poate fi util pentru informarea pacientilor care se afla in aceasta situatie, dar mentionez ca informatiile nu se aplica automat tuturor pacientilor.
Daca aveti dubii referitoare la aplicarea acestor date la situatia dvs medicala, cel mai bine este sa va sfatuiti cu un gastroenterolog bun din zona dvs, sau, daca aveti drum prin Bucuresti sau sunteti din zona, puteti face o programare la noi pentru o evaluare exacta a situatiei dvs medicale
De ce este nevoie de regim alimentar personalizat in ciroza hepatica?
Dieta in ciroza trebuie sa fie personalizata in functie de stadiul de evolutie al bolii si de bolnav.
Acest lucru este necesar pentru ca fiecare bolnav are caracteristicile lui.
Ca reguli generale, se poate mentiona ca
- regimul alimentar la bolnavul cu ciroza cu lichid este mai restrictiv, in timp ce regimul alimentar in ciroza „uscata” este mai lax
- alte boli asociate (bolnavii de ficat fac frecvent si gastrite/ulcer), necesita regim alimentar suplimentar deosebit, in functie de boala
- starea de moment a bolnavului, poate impune ca in unele momente regimul poate fi mai permisiv, iar in altele mai restrictiv.
- dieta excesiv de restrictiva ca si cea excesiv de permisiva a pot genera neplaceri pacientului si pot cauza probleme in alimentatie
Principii generale de regim in ciroza hepatica:
- Alimentatia trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) dar nu in exces (bolnavul cu ciroza face relativ frecvent diabet sau glicemie crescuta)
- Consumul de grasimi trebuie sa fie moderat, in special animale, dar normal pentru cele vegetale
- Proteinele pot fi consumate in cantitate normala – mai reduse in ciroza cu encefalopatie (tulburari de memorie si constienta); proteinele provin in special din carne, dar si din branzeturi sau lapte; ficatul sintetizeaza proteinele organismului iar ficatul bolnav face acest lucru mai putin bine; de aceea aportul de proteine este util organismului si nu este contraindicat decat in fazele in care exista risc de encefalopatie hepatica.
- Sarea trebuie redusa in ciroza fara lichid dar zero in ciroze cu lichid
- Lichidele – pot fi consumate dupa sete (nu trebuie reduse lichidele nici in ciroza cu lichid, daca are sete, bolnavul poate bea cat doreste)
- Renuntarea trebuie sa fie totala la alcool.
De ce este necesar regimul in ciroza hepatica
Cred ca este necesar sa explic acest regim, deoarece exista persoane, care nu sunt nici medici nici nu au ciroza, care considera regimul prea permisiv.
Cine a fost obligat sa tina regim alimentar o perioada, stie cat de greu este, dar sa tii regim toata viata…
- Pacientul cu ciroza trebuie sa mai si traiasca cu aceasta boala NEVINDECABILA, ori daca ii prescrii un regim excesiv de restrictiv, exista riscul ca pacientul sa fie demoralizant, iar regimul imposibil de respectat.
- Glucidele sunt necesare, deoarece ele se stocheaza in ficat – daca acesta este sanatos – iar in ficatul cu ciroza stocarea glucidelor fiind redusa, glucidele trebuiesc aduse din alimentatie.
- Colesterolul este o substanta extrem de necesara organismului, in special pentru sinteza membranelor celulelor; el este fabricat de ficat, iar ficatul cu ciroza nu sintetizeaza suficient colesterol, acesta trebuind sa existe in alimentatie.
- Proteinele sunt si ele indispensabile organismului, iar sinteza lor se face tot in ficat, desigur mai greu la cirotic, de aceea regimul alimentar trebuie sa aiba proteine pe care ficatul nu le fabrica.
- Sarea trebuie redusa, deoarece in ciroza, ficatul nu inactiveaza un hormon care retine apa in prezenta sarii alimentare.
- Unele condimente – mentionate- trebuiesc acceptate, deoarece alimentele fara sare si fara condimente, sunt practic greu de consumat, iar alimentatia este esentiala pentru un organism care nu poate sintetiza multe elemente esentiale supravietuirii
Atentie!!
- In ciroza cu lichid NU SE CONSUMA SARE sau alimente sarate.
- In ciroza cu tulburari de memorie trebuie REDUS CONSUMUL DE CARNE la maximum 3 ori / saptamana cate 100 grame
- Daca pacientul nu tolereaza anumite alimente, nu le va consuma, chiar daca ele sunt permise
- Ceaiurile in exces, NU VINDECA SI NU AMELIOREAZA CIROZA, iar frecvent pot fi DAUNATOARE (mai ales ceaiurile vandure pentru VINDECAREA CIROZEI)
- Nu se recomanda berea fara alcool (de obicei, de aici se trece la bere cu alcool)..
- Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o anumita persoana poate da doar medicul curant.
Toti bolnavii cu ciroza hepatica au nevoie de acelasi regim alimentar? Care este cel mai bun regim alimentar?
Fiecare bolnav are nevoie de un regim alimentar personalizat, conforma caracteristicilor bolii sale.
Mai mult, acelasi bolnav are nevoie de regimuri alimentare diferite in diferite etape ale evolutiei bolii sale. Acestea se prescrie de catre medicul curant.
Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat pe care il eliberez bolnavilor mei, este un exemplu fara legatura cu articolul de mai sus
Ce trebuie sa faci cand ai ciroza hepatica?
Daca aveti probleme de genul celor descrise in articolul pe care tocmai l-ati citit, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile, de aceea trebuie sa te urmareasca periodic un gastroenterolog, pentru a depista din timp micile modificari care pot sugera o evolutie nefavorabila a bolii. Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. . Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca nu avem piese de schimb, iar cu bani, nu poti cumpara sanatatea, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna.
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .
Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca
- diagnosticul este precoce
- tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
- monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii
In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.
Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.
Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.
Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Ce bolnavi vad la cabinet?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend .
AICI NE GASITI
Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu
Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.