Colecist septat, colecist cudat, colecist malformat

DE RETINUT

Malformatiile fierii sunt frecvente, de multe ori dau simptome, rareori au indicatie de operatie

Uneori la un control ecografic intamplator, sau facut pentru dureri in dreapta sub coasta, se gaseste o problema la colecist.

Acest lucru poate ingrijora bolnavul respectiv.

Cele mai frecvente afectiuni ale veziculei biliare depistate la ecografie  sunt

1.Fierea marita.

Exista situatia in care un pacient stie ca are “fiere marita”, fapt care il sperie ingrozitor. De fapt colecistul contine o cantitate de bila, care este evacuata periodic (de mai multe ori pe zi) in duoden; daca evacuarea nu s-a produs de mai mult timp din diferite motive, la ecografie colecistul este marit, pentru ca este plin cu bila (fiere). Situatia este in imensa majoritate a cazurilor trecatoare, la urmatoarele mese aparand evacuarea fieri, si la urmatoarea ecografie colecistul diind normal; evident situatia bulverseaza pacientul care face comparatie intre cele doua ecografii si… se mira de cat de diferite sunt.

In medicina nu exista acest diagnostic sau unul similar, dar la ecografia abdominala, se poate ca medicul sa-i spuna bolnavului (pentru a usura intelegerea acestuia) ca are “fierea marita”.

De ce poate fi marita fierea la ecografie?

O fiere mai mare la ecografie poate fi intalnita in urmatoarele situatii:

  • Colecist hipoton (fiere mai lenesa) – afectiune fara gravitate, dar deranjanta
  • Colecist litiazic (cu pietre) – fierea marita prin blocarea unui calcul, este insotita de dureri mari, greata, si este o urgenta, probabil chirurgicala
  • Colecist malformat (cudat sau septat)– malformatie din nastere, fara gravitate.
  • Consum de alimente care nu stimuleaza evacuarea fierii (grasimii, ciocolata, ou, unt, smantana, frisca, carne)
  • Spasm al muschiului ce inchide colecistul (Oddi)
  • Tumora a orificului de varsare a colecistului in duoden (papila) .

2.Colecist cu perete ingrosat.

Situatia este frecvent descrisa pe buletinele de ecografie.

De ce poti sa ai colecist cu peretele ingrosat?

Sunt mai multe situatii in care colecistul poate avea peretele ingrosat:

  • Vezicula biliara “de portelan” -apare la cei cu colecistita cronica, la care se depus saruri de calciu in peretele ei. Se poate asocia cu cancerul de colecist, de aceea unii recomanda operatia pentru vezicula de portelan
  • Colecistita acuta,  este o urgenta, cauza fiind de obicei litiaza (pietre) cu  infectie supraadaugata. Acestei modificari ecografice i se asociaza de obicie densificarea grasimii pericolecistice, cresterea circulatii in peretele colecistului (la ecografia Doppler) si semnele obtinute la examinarea clinica.
  • Colecistita cronica, da acelasi aspect ecografic, ingrosarea peretelui apare datorita inflamatiei cronice date de obicei de existenta litiazei biliare; pacientul prezinta dureri repetate in dreapta sub coaste
  • Cancerul de colecist, este rar, ecografic se poate vedea o ingrosare neuniforma a peretelui colecistului, sau formatiuni nodulare in interiorul sau; de obicie nu exista simptome, uneori poate da metastaze .
  • Ciroza hepatica si insuficienta cardiaca, sunt insotite de tulburarea circulatiei sangelui prin ficat (hipertensiune portala), acesta stagneaza in zona organelor digestive, inclusiv a colecistului, dand imaginea ecografica mentionata
  • Inagini asemanatoare dau uneori hepatita, pancreatita, adenomiomatoza colecistului sau colecistita xantogranulomatoasa

3.Namolul (noroi) biliar (sludge)

Reprezinta un alt diagnostic ecografic, care poate speria bolnavul , care are frecvent cateva kilograme peste greutatea normala – apare mai frecvent la obezi..

Este o modificare vizibila ecografic, datorata unei evacuari incomplete a bilei din colecist.
Importanta acestei dereglari se datoreaza faptului ca din noroi biliar, se pot forma calculii biliari (pietre).
Noroiul biliar se poate trata medicamentos si cu respectarea unei anumite diete.

4.Colecist cudat

Colecistul este indoit, formeaza o cuta, care poate da probleme, poate fi cudat corporeal (la nivelul corpului) sau infundibular (la nivelul gatului).dar de obicei NU da probleme .Daca apar  simptome, acestea pot fi declansate de alimente care nu ii convin colecistului

5.Colecist septat

Fierea are in mic perete care ii imparte cavitatea in doua camarute mai mici.

Se poate intalni un singur sept sau mai multe.

De obicie nu sunt simptome, dar daca septul este mai spre canalul de evacuare a colecistului, poate inpiedica scurgerea bilei si pot sa apara dureri sau jena in  dreapta sub coaste

6.Polipi la fiere

De obicei sunt formatiuni localizate in colecist , prezente la cca 5% din populatie, de obicei fara a da nici un fel de simptom.

De obicei au sub 1cm,  nu sunt din .. carne, sunt alcatuiti din colesterol si sunt asociati cu pietrele la fiere. Rar por fi cancerosi (adenocarcinom).

Nu necesita nici un fel de tratament, dar la persoanele peste 50 de ani care au polipi mai mari de 1cm, care pot fi  suspecti de a fi neoplazici, se unii autori recomanda colecistectomia – operatia de scoatere a fierii.

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

  • diagnosticul este precoce
  • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
  • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

 

15 comments

  1. Am colecist septat corporeal , dupa ce mananc am senzatia de preaplin greata am luat bileclar o luna, controloc. nu sunt vindecata, exista un alt tratament? oare se poate vindeca pt ca nu am fost asa toata viata ,

      1. Atunci trebuie operat sa inteleg? nu am avut starile astea de greata disconfort pana acum 7 luni a inceput , stiu ca septat e din nastere. doar ca nu am avut asa probleme dupa ce am mancat sa intelegca tot timpul tre sa iau un medicament inainte de masa?

  2. Nu am inteles daca acum e inflamat sau am bila lenesa asta nu mi a zis nici doamna doctor doar a zis ca e septat. sindrom dispeptic. si sa tin regim. Va multumesc oricum pt raspuns.

  3. Buna ziua, dl.dr!

    In urma unei ecografii de rutina, mi s-a comunicat ca pe colecist am un polip de colesterol la nivel parietal, cu lungimea axului lung de 1.7mm. la ultima ecografie abdominala realizata acum 6 luni, acesta nu exista. Varsta este de 30 de ani. Mentionez si faptul ca am colecistul cudat infundibular. Ca istoric medical as mentiona un limfom Hodgkin depistat si totodata aflat in remisiune completa din 2020, stadiu incipient.

    Sunt motive de ingrijorare vis a vis de acel polip?

    Va multumesc anticipat!

  4. Buna ziua . Am facut o procedura la stomac (endoscopie abdomen superior)si sa descoperit o formatiune moale de culoare galbuie in interiorul stomacului, in urma unui control de rutina.Sa luat si proba pentru biopsie si nu a iesit nimic.Dna Dr a dat diacnostic lipom de grasime si ca e o formatiune benigna.Mentionez ca am fost indrumat sa fac si procedura la RMN,am facut si la fel nu sa vazut nimic .Cand stau intins in pat pe spate simt o durere in partea sanga in stomac.Ce investigatii sa mai fac?

    1. Recomandarea de investigatii o face medicul curant, care stie complet caracteristicile cazului medical respectiv.
      Daca ii spuneti unui mecanic ca nu va merge masina, si il intrebati ce piesa sa cumparati, veti primi aceasi raspuns- sa vada mecanic masina pentru a constata ce defect are
      Cu stima

  5. Buna ziua! Am o fetiță de 5 ani misa spus la o ecografie ca are fierea sugrumata.Se poate face ceva in cazul acesta….am probleme cu ea de la 6 luni,scaune diareice cu mucus,ultimul episod a fost de varsaturi de aceea iam facut si ecografie. Mulțumesc frumos!

  6. Astazi după o ecografie abdominala totala am aflat ca fetita cea mica de 7 ani are colecist septat infundibular, hipoton. Deși pana la cei 7 ani a făcut cel puțin 10 ecografii, fiind și internata din cauza unor crampe foarte puternice însoțite de vărsături, nu a fost depistat și azi după o criza de fiere cu vărsături, febră, am refăcut ecografie si am fost informata ca are o malformație a colecistului ereditara, cu care s-a născut. Ce este de făcut în această situație și ce regim ar trebui sa adaptez? Multumesc!

  7. Buna ziua ! In urma unui RMN mi a ieșit : colecist alungit cu sediment fara calculi vizibili .
    Îmi puteți spune va rog domnule doctor, cat de grav este aceasta problema apărută ? Ca și simptome când mănânc mult parcă nu are loc digestia !!
    Va mulțumesc!!

  8. Buna ziua, domnule doctor,

    De foarte multi ani ma tratez contra HBP insa nu reusesc sa scap de el. Am luat tratamentul prescris de diferiti medici ( doua antibiotice diferite, omeprazol sau controloc, fermenti lactici ), insa la cateva saptamani dupa ce incetez tratamentul bacteria revine. Ce recomandati dumneavoastra?
    Multumesc anticipat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *