Fierea, localizare, functiile ei

Unde se afla fierea?

Fierea sau colecistul este localizata chiar sub ficat, lipita de acesta,chiar sub ultima coasta in dreapta.

Cum functioneaza fierea?

Fierea  , secretata de ficat are un rol important  in digestie, in special a grasimilor.

Celulele din ficat fabrica in permanenta bila (cam 1 l pe zi).

Bila astfel produsa  este stocata in colecist (numit popular tot fiere sau bila, fapt care genereaza uneori confuzii),nu poate trece in duoden datorita unui muschi (sfincterul Oddi) care este contractat inchizand canalul de evacuare a bilei – vezi schita alaturata

Astfel bila ajunge pin canalul biliar numit coledoc la sfincterul Oddi care este inchis si urca inapoi in vezicula biliara, se relaxeaza pentru a inmagazina bila pe care o  concentreaza si o depoziteaza in perioadele dintre mese.
Cand stomacul se evacueaza in duoden, se evacueaza si colecistul, mai mult sau mai putin, in functie de cantitatea si compozitia alimentelor din stomac. Grasimile fac sa se evacueze colecistul mai puternic.

Din cauza alternantei dintre inchiderea si deschiderea acestui muschi, eliminarea bilei in duoden se face sub forma de jeturi.
In duoden bila se amesteca cu mancarea care a ajunsa aici din stomac si astfel participa la digestie in special a grasimilor, trecand apoi in jos spre colon si eliminare prin fecale

Ce se intampla cand fierea nu functioneaza cum trebuie?

Lipsa functiei  fierii (scoasa prin operatie sau pentru ca nu functioneaza corect din diferite cauze) poate avea urmari serioase

 • pe de o parte se  modifica digestia si apar simptome legate de aceasta
  • balonare
  • diaree
  • scaune decolorate
  • scadere in greutate sau crestere in greutate
 • pe de alta parte fierea o poate lua din duoden inapoi trecand in stomac, esofag si apoi cavitatea bucala dand deseori simptome neplacute
  • dureri in dreapta sub coaste
  • greata
  • gust amar
  • episoade de diaree ,ueori constipatie
  • arsuri pe piept
  • varsaturi.

Scoaterea fierii este urmata de multe ori de probleme, pe care medicii le numesc „sindrom postcolecistectomie” .

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Frecvent imi este pusa intrebarea “ce imi recoamandati?” , la consultatii, pe siteuri, pe facebook, in emisiunile de la televizor, etc

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac astfel

 • Fac anamneza – discutia cu bolnavul despre simptomele sale
 • Examinez complet pacientul
 • Evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are
 • Pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare
 • Interpretez rezultatele analizeloro recomandate  pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor) cu completarea recoamdnarilor tot pe e mail.

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

Daca veniti cu autoturismul propriu, sensul de intrare pe strada Magura Vulturului este unic, dinspre sos Pantelimon spre sos Iancului.. Cel mai bine este sa parcati se Sos Pantelimon, unde gasiti locuri de parcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *