Interpretarea ecografiei de ficat

Cum se formeaza imaginea la ecograf?

Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecventa mai mare de 20.000 Hz, pe care auzul uman nu le poate percepe

Principiul ecografiei se bazeaza pe reflectarea ultrasunetelor mai mult sau mai putin in functie de densitatea si elasticitatea obstacolelor pe care le intalnesc. Cu cât un țesut este mai dens, cu atât va reflecta mai puternic ultrasunetele, iar un tesut mai putin dens va absorbi o parte din undele ultrasonice si deci va reflecta mai putine unde.

Structura ecografica a  unui organ solid (ecostructura) normal este un aspect gri, ca un amestec fin de sare și piper.

O imagine mai alba decât normalul este considerata a fi hiperecogena, iar o imagine mai inchisa la culoare decat normalulmai spre negru – este considerata a fi hipoecogena.

Zonele care contin lichid nu reflecta ultrasunetele si vor apărea complet negre, fiind denumite anecoice sau transsonice . Asa se vad vezicula biliară, vezica urinară, vasele de sange, ascita, pleurezia etc.

Exista si structuri care reflectă  mare parte din ultrasunete, ele  vor apărea  pe ecran albe și vor genera si o umbră  in  vecinatate (oasele, calculii – pietrele, calcificările).
Ultrasunetele sunt aproape complet reflectate ia la limita dintre aer și un alt mediu, astfel ca aerul va apărea intens hiperecogen, ca si calculii si oasele.

Ce modificari arată o ecografie hepatică?

Ecografia permite cercetarea  anatomiei normale și a prezenței anomaliilor la nivelul ficatului.

Structura ecografica a ficatului (ecostructura) normal este un aspect gri, ca un amestec fin de sare și piper.

O imagine mai alba decât ficatul normal este considerata a fi hiperecogena, iar o imagine mai inchisa la culoare decat normalulmai spre negru – este considerata a fi hipoecogena.

O ecografie la ficat poate descrie mai multe tipuri de modificari

 • Modificari  limitate ale unor zone din ficat care pot fi
  • Mase solide (noduli) care la acelasi bolnav pot fi de acelasi tip sau de tipuri diferite, sunt de obicei tumori benigne (hemangiom hepatic,adenom hepatic, hiperplazie nodulara focala, pseudotumori inflamatorii, focare de steatoza ,etc) sau maligne (hepatocarcinom, leiomiosarcom,colangiocarcinom, limfpom, metastaze, etc)
  • Mase chistice (chiste) care pot fi omogene sau neomogene, unele cu calcificari Exista mai multe tiupuri de chiste in ficat – chiste seroase, boala polichistica hepatica boala Caroli, chist hidatic, chist biliar, chist adenom sau chist adenocarcinom, metastaze chistice, abcesele hepatice -structura este mixta( chistica si solida)
 • Modificari hepatice difuze – ficat gras, hepatita și ciroza. De exemplu.
 •           Ficatul gras (steatoza) este mai albicios (mai „ecogen” sau „hiperechoic”) la ecografie decât ficatul normal
 •           in hepatita poate fi mai puțin strălucitor („hipoecogenă”).
 •           In ciroza ficatul poat fi micșorat și poate avea structura nodulara
 • Modificari ale canalelor  biliare (dilatate sau mai ingustate) si colecistului (marime, aspectul peretilor,  malformatii, continutul colecistului – calculi, noroi, tumori, polipi)
 • Modificari ale vaselor ficatului (vena porta, vene suprahepatice), uneori cu cheaguri
 • Lichid din apropierea ficatului (ascita, colecții de lichide)

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .

Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • diagnosticul este precoce
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.

Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.

Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vad la cabinet?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.

In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

4 comments

 1. Buna seara! In urma cu 3 luni m-am simtit rau, am lasat alcoolul din Octombrie si am baut suc mult. Am fost la urgenta pe 12.2023 si am avut analizele urmatoare: TGP 30, TGO 43, GGT 74. Sideremie 198. Am facut ECO dupa o luna si mi-au gasit Ficat: structura Hiperecogena, granulara. LSH -72, LC-22, LDH-128mm. Colecist: Discret stazic 70/33, sediment decliv.
  Pancreas ferestra edificila, corp 10mm. Spliuna Omogena. CBP libera 4mm, Vena porte 12mm, permeabila. Fara sediment decliv. Am slabit 20kg in 2 luni si… am inceput sa am ameteli dupa o luna. Tin regim fara alcool, grasimi, mancare procesata… zahar si sare multe. Ar putea sau este deja Ciroza?
  Va multumesc! O seara buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *