Simptome, boli si analize dupa sarbatori

In zilele care urmeaza imediat sarbatorilor creste   semnificativ numarul bolnavilor care vin la consult cu analize modificate sau simptome neplacute.

Cele mai frecvente simptome pe care le au pacientii fara boli cunoscute sunt

 • balonare, unuii pacienti se plang ca se simt balonati dupa ce mananca mult
 • diaree sau constipatie
 • modificari ale culorii scaunului
 • crestere in greutate
 • greata
 • modificari ale gustului
 • dureri abdominale
 • senzatie de digestie incompleta, de stagnare a alimentelor in tubul digestiv

In multe situatii cauza este suprasolicitarea ficatului sau a intregului tub digestiv – cauzata de perioada sarbatorilor.

Principalele modificari ale rutinei noastre zilnice in perioada sarbatorilor  recunoscute de pacientii mei sunt urmatoarele

 • mesele au fost mai  bogate
 • consumul de grasimi, prajeli, carne a fost mai mare
 • consumul de alcool a fost si el mai mare
 • majoritatea mancarurilor au fost mai sarate si condimentate decat in mod normal
 • consumul de dulciuri si fainoase a fost si el mai mare
 • a crescut perioada de sedentarism
 • s-a dereglat orarul meselor si deseori si al somnului

Din pacate uitam ca organele noastre au o capacitate de functionare limitata, ca orice in lumea asta.

Asa cum nu putem face orice fel de efort si pe orice durata, fara un antrenament anterior, nu putem face in exces nici in plus nici in minus in alte activitati

 • nu putem manca sau bea oricat pentru ca nu avem o capacitate infinita a somacului intestinului, colonului sa usucurilor digestive. Avem resurse limitate de functionare a organelor (sa zicem pentru o suta de ani de viata), iar aceste resurse se termina la un moment dat daca folosim organul respectiv peste capacitatea lui de functionare.
 • sucurile digestive au o anumita compozitiei care le ofera o eficienta maxima. Daca le modificam aceasta compozitie- de exemplu prin compozitia alimentelor sau prin cantitate mare de alimente care le dilueaza (cum ar fi apa bauta in timpul mesei) , trebuie sa suportam consecintele
 • nu putem manca oricand (la orice ora, oricat de multe sau putine mese pe zi) pentru ca organismul este invatat de mii de ani sa fie alimentat oarecum regulat, si secreta sucuri digestive in mod optim atunci cand crede el ca ar treui sa ne alimentam
 • nu putem digera orice si oricat de mult, pentru ca avem o cantitate limitata de sucuri digestive, iar tubul digestiv nu suporta usor agresiunile cum sunt mancarurile picante, alcoolul, mancarurile prea fierbinti sau prea reci, prea acide sau prea alcaline
 • nu putem munci oricat pentru ca avem o capacitate fizica si psihica limitata
 • nu putem sa stam oricat fara consecinte negative, sa fim sedentari deoarece genetic suntem construiti sa ne miscam pentru a ne castiga existenta
 • nu putem sa dormim oricant de putin pentru ca regenerarea resurselor organismului se produce mai ales in somn (organele au nevoie si ele de o perioada de odihna, de activitate scazuta pentru a se reface)

De obicei lipsa de raspuns la tratament a multor boli digestive sau hepatice tine de problemele mai sus mentionate. Acest lucru este rar recunsocut de bolnavi, care considera ca se simt prost desi fac tratament, pentru ca ori diagnosticul ori tratamentul este gresit.

Am vazut de curand o doamna, 121kg,  care recunostea ca practic mananca cam tot timpul si cam orice, si se plangea ca desi ia tratamentul prescris de mine, se simte in continuare balonata, are scaune frecvente, greata si nu scade in greutate. Desigur toate … din cauza tratamentului.  

Atunci cand organismul nu suporta ceva, protesteaza.

Simptomele de protest ale organelor digestive sunt de respingere a alimentatiei (adica lipsa poftei de mancare, greata, modificarea gustului, eliminare de acid din stoamc in esofag),de eliminare a alimentelor inghitite in plus sau care nu au putut fi digerate (adica diaree) sau durere (prin iritarea mucoasei tubului digestiv sau distensie excesiva a organelor pline cu mancare), balonare (prin digestie incompleta cu aparitia fermentatiei, prin tub digestiv prea plin sau prin incetinirea digestiei datorita depasirii capacitatii functionale a organului respectiv, a sucurilor digestive)

Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?

Daca aveti astfel de  probleme, eu va recomand sa incercati sa faceti … invers decat am scris mai sus (desigur cand spun invers, ma refer la obiceiurile proaste).

Daca totusi respectati obiceiurile alimentare si de viata normale si mai aveti simptome, poate ar fi bine sa faceti din cand in cand si un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care sa vada cum stati din punctul  lui de vedere.

O stabilirea corecta a situatiei functiei ficatului si tubului digestiv este utila pentru ca indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca

 • evaluarea medicala este completa si corecta
 • diagnosticul bolii este precoce (cat mai aproape de debutul bolii)
 • tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
 • monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii

Eu de exempolu la bolnavii pe care ii evaluez fac anamneza completa, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).

Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email. Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.

Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, si nu aveti unde sa o faceti puteti face o programare sunand la 0758751841. Perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile

Pana la consult medical (daca programarea este obtinuta uneori mai greu), puteti lua unele masuri pe care le gasiti pe siteurile mele sau cautand pe net ditoiu ..fiere, sau stomac, sau gastrita sau .. hepatita, etc

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent de facultate primul pe tara in 1982, cu media generala zece, acum sunt medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, 

Am cca  40 de ani de practica medicala, incepand cu stagiatura de 3 ani in spital, apoi medicina de familie la tara, apoi la Universitatea de Medicina si Farmacia “Carol Davila” si Spitalul Fundeni din Bucuresti si acum in sistemul privat de sanatate din 2019.

Am cca 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si tot 30 de ani in invatamantul medical superior la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala   oferind consultatii de gastroenterolgoie si hepatologie sau o a doua opinie medicala avand  un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.

Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti  de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.

Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)

Alti bolnavi vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi bolanvi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare.

Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.

Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv  in weekend .

AICI NE GASITI

Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului  87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *