Intrebarile sunt primire de la pacienti
1. As dori sa stiu ce remedii naturiste se pot folosi in cazul cirozei uscate..?
In mod normal medicina naturista este adjuvanta, adica un fel de supliment optional la tratament standard, cu eficienta demonstrata.Cel mai bun .. tratament naturist este regimul alimentar
2. Am boala depistata recent ,splina este marita am ciroza hepatica, uscata cat se traieste cu aceasta boala
Depinde de situatie, am avut un bolnav care a trait cu ciroza peste 30 de ani, dar durata de supravietuire este diferita, tine de multi factori vedeti aici
3. O persoana diagnosticata cu ciroza hepatica faza terminala este constienta sau intra in coma hepatica inainte de deces?
Uneori (rar) pacientul cu ciroza poate intra in coma, de obicei nu intra. In ciroza hepatica coma este de obicei trecatoare.
4. Ce medicatie sa iau pentru ameliorarea durerilor in ciroza in faza terminala (oare de ce sunt dureri)?
In ciroza nu sunt de obicei dureri nici chiar in faza terminala.
Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneza si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.
5. Cam ce medicamente pot sa iau pentru ciroza?
In ciroza multe medicamente se pot prescrie, medicul curant stie sa aleaga ce trebuie pentru cazul respectiv.
Intrebarea este similara cu „cam ce reparatii se pot face la o masina?”
Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneze si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.
6. Ciroza hepatica se transmite?
Ciroza hepatica nu se transmite.
7. Ciroza hepatica este contagioasa?
Ciroza hepatica nu este o boala contagioasa.
8. Ciroza hepatica se vindeca?Ce da fac sa mearga bine boala
Ciroza teoretic nu se vindeca, dar ameliorarea cu tratament si regim poate dura zeci de ani.Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneza si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.
9. Am ciroza avansata, ce inseamna ciroza avansata, ce trebuie sa fac?
Ciroza avansata este ciroza cu lichid care nu se rezolva cu tratament obisnuit.C
red ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneza si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.
10. Care este ultima faza (ultimul stadiu)al cirozei?
Ultima faza a cirozei este cu lichid ce nu se poate limina cu medicamente, eventual este suprainfectat, iar pacientul are varice mari.
11. Care este durata de viata a cirozei decompensate?
Durata de viata a cirozei decompensate depinde de foarte multi factori, poate ajunge pana la 10 ani. Aveti date suplimentare aici
12.Exista ciroza hepatica fara virus? Eu pot avea astfel de ciroza ca am dureri in dreapta la ficat?
Sigur ca da ciroza hepatica poate avea zeci de cauze, printre care virusurile, dar si alte cauze.
Cred ca cel mai bine este sa va sfatuiti cu un medic hepatolog sau gastroenterolog bun (daca nu ati facut-o pana acum) iar acesta , dupa anamneza si consult coroborate cu analizele corespunzatoare, poate sa va sfatuiasca ce sa faceti.
13.Exista ciroza cu transaminaze normale?
Frecvent in ciroza transaminazele sunt normale.
14. Am tatal cu ciroza cu lichid, este internat si mi se pare ca nu prea se trage lichidul. Pot sa il aduc la dvs? Puteti rezolva problema lichidului?
Puteti sa il aduceti la mine – aveti datele de contact sus pe site. Nu pot sa spun daca pot rezolva problema lichidului, deoarece nu stiu cat de avansata este boala (nici dvs in meseria dvs nu puteti spune daca puteti rezolva o problema pana cand nu stiti complet care este problema respectiva).
15. Puteti sa tratati o ciroza cu lichid care are si cancer de ficat?
Pot sa vad pacientul si sa vedem ce se poate face. Am avut cazuri care au mers bine, dar si altele care au fost intratabile, oricum evalauarea se face supa consult
16.Puteti trata pe tatal de 69 de ani cu ciroza lichida(ascita) ..A inceput sa i se umfle picioarele si burta foarte foarte mare. Se poate extrage lichidul ?
Teoretic se poate trata si extrage lichidul – daca este cazul. Am tratat mii de pacienti cu ciroza cu lichid aflati in diferite faze de evolutie a bolii
As dori un regim si un tratament personal pentru ciroza, imi puteti posta pe site?
Este evident ca pe site se posteaza recomandari generale care nu ajuta prea mult un bolnav.
Am avut postate pe siteurile mele recomandari extinse de regim alimentar in majoritatea bolilor digestive, dar am vazut la consultatie bolnavi care nu mergeau bine cu aceste regimuri standard. Acest lucru se intampla deoarece fiecare bolnav are anumite caracteristici, care trebuie luate in calcul la stabilirea indicatiilor de tratament sau regim alimentar.
De aceea, cred cel mai corect insa este ca medicul sa faca recomandari personalizate de regim alimentar, conform caracteristicilor pacientului pe care il consulta. Dar, ca si in cazul alimentelor contraindicate, eu dau pacientilor mei o lista extinsa de alimente indicate, in functie de fiecare caz in parte.
Am tatal cu ciroza doresc un consult la un gastroenterolog bun, vad ca dvs ati terminat cu nota maxima, felicitari, cum pot sa va contactez pentru un consult?
Pentru o programare puteti suna la numarul de pe site .
Unde trebuie sa mergi de cand ai o boala de ficat la ce fel de medic?
Daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, nu are rost sa stati in incertitudine sau sa asteptati evolutia bolii, totdeauna exista o rezolvare a unei probleme medicale, trebuie doar sa gasesti medicul potrivit. Cele scrise in articol pot sa nu reprezinte situatia dvs, chiar daca ati observat ca in mare parte descrierile se potrivesc cu suferinta dvs, cu simptomele dvs, bolile digestive au cam aceleasi simptome sau nu au deloc simptome. are trebuie personalizat situatiei dvs.
Cat trebuie sa astepti de cand apar simptomele pana mergi la medic?
Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand ai simptome pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.
Daca simptomele nu deranjeaza in mod deosebit in majoritatea cazurilor, in principiu nu reprezinta o urgenta medicala, nu trebuie sa mergi in aceeasi zi la medic, nici nu trebuie sa amani prea mult. Riscul cel mai mare este ca boala care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).
Care este cel mai bun tratament si regim in ciroza hepatica?
Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare
Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect si complet, stabilit de un specialist in astfel de probleme.
Apoi, daca diagnosticul este corect, pentru problemele legate de ficat, exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate, mai multe scheme corecte..
Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.
Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).
Daca toti bolnavii cu o anumita boala s-ar trata la fel, se poate lua o schema de tratament de pe internet, si se rezolva problema, fara sa iei in calcul riscurile tratamentului si ale bolii la persoana respectiva..
Ce va recomand sa faceti atunci cand aveti astfel de probleme?
Daca aveti probleme asemanatoare, cel mai util lucru este sa faceti un consult la un medic gastroenterolog sau hepatolog la care aveti acces, si care – daca este nevoie- sa va monitorizeze evolutia .
Indiferent de boala, evolutia este evident mult mai buna daca
- diagnosticul este precoce
- tratamentul si regimul alimentar sunt corecte si adaptate bolnavului
- monitorizarea (urmarirea) in timp a bolnavului este corecta, pentru a depista repede micile modificari care pot sugera evolutia bolii
In astfel de cazuri, eu fac anamneza, examinez complet pacientul , evaluez exporarile deja existente – daca pacientul le are-, pun un diagnostic – daca este posibil-,iar daca este nevoie recomand explorari suplimentare, al caror rezultat il interpretez pe mail (nu este nevoie sa reveniti la cabinet pentru evaluarea explorarilor).
Regimul alimentar personalizat si tratamentul sunt prescrise la consult, iar dupa rezultatele explorarilor recomandate, acestea sunt completate odata cu evaluarea rezultatelor explorarilor pe email.
Daca este nevoie, recomand si control peste o perioada de timp, in functie de situatie. In multe boli cronice (hepatita, ciroza, steatoza hepatica, boli inflamatorii intestinale, boli de fiere, etc) urmarirea periodica a bolnavului este absolut necesara.
Daca aveti nevoie de o evaluare de specialitate, puteti face o programare sunand la 0758751841.
Datorita numarului mare de solicitari, perioada de asteptare variaza intre 10 zile si 30 de zile
Despre mine
Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu 40 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.
Am 30 de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti.
Unde lucrez acum?
In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti
Ce bolnavi vad la cabinet?
Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital.
Multi dintre ei nu au mai fost la medic, dar altii vor o a doua opinie medicala si unii nemultumiti de perioadele lungi de asteptare si lipsa de timp a medicilor din spitale.
Unii nu prea stiu care este starea lor de sanatate desi au fost in spitale, dar datorita aglomerarii extreme de aici, medicii nu au avut timp sa discute cu ei, sa le spuna ce au, cat de grav este, ce sa faca mai departe, cand sa intrerupa tratamentul, ce controale sa faca ,etc, (acest lucru este obisnuit in spital, stiu bine acest lucru din experienta de 30 de ani de spital Fundeni)
Unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).
Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.
Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.
Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur mai placut sa dai vesti bune decat proaste…
Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina
Am multi pacienti la cabinet dupa cca 4 decenii de activitate medicala , pe unii ii stiu de mult timp, altii vin cu rudele, sau isi trimit prietenii cu probleme de sanatate, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare. Cat timp am lucrat la spitalul Fundeni, era destul de greu pentru cineva sa ajunga la mine la consult datorita aglomerarii si accesului dificil la spital (acum ar fi fost practic imposibil). Acum accesul este relativ facil, liber.
Pentru aceste persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se poate face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841, sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Pentru ca boala nu prea are zile libere (ba uneori problemele apar chiar in zilele cand esti tu liber si ai vrea sa pleci…. la munte) secretariatul de programari raspunde la telefon zilnic de la ora 8 la 20, inclusiv in weekend .
AICI NE GASITI
Clinica Sante este situata in Bucuresti sector 2 str Magura Vulturului 87, intre sos Iancului si Sos Pantelimon in apropierea statiei de metrou Iancului. Daca se coboara din metrou la aceasta statie, se intra pe Soseaua Iancului spre Arena Nationala, iar prima strada la stanga (dupa posta, la primul semafor) este Magura Vulturului, unde la numarul 87 pe partea stanga se afla Clinica Sante, iar la parter se afla cabinetul de gastroenterologie al dr Ditoiu
Am mama bonlava de ciroza iar medicul a spus ca nu este de scos lichidul,ideea este ca ficatul acum doua luni mai avea 2 cm functional,lichidul sa dus la rinichi si acum ii curge un lichid din picioare care sunt si umflate si o dor foarte tare iar in decurs de o saptamana este la pat,nu se mai poate deplasa nici macar ridica din pat, nu mai are putere sa vorbeasca,ii vine sa vomite, urineaza cu sange, nu mai mananca de doua zile,bea doar apa dar cate o gura cand si cand si spune in continuu ca o ia cu ameteli si ca ii este rau,sughita foarte des si nu stiu ce sa ii fac!medicul de pe ambulanta a spus ca tensiunea,glicemia,oxigenul sunt ok dar mama tot rau este! Credeti ca este in ultima faza?se chinuie foarte tare!
Situatia pare grava, dar, cu tratament corespunzator IN SPITAL exista sanse de revenire.
Nu trebuie lasata acasa pentru ca foarte probabil este necesar tratament injectabil
Sanatate
Buna ziua ,as dori va rog din suflet sa imi dati un raspuns . Fratele meu are ciroza hepatica lichida ,i sa scos lichidul dar tot apare in cantitati mai mari tin sa mentionez caci el este alcoolic problema e ca sta la pat de o saptamana abia gusta mancarea la medic nu vrea sa mearga si imi tot cere alcool caci se simte rau si il ameteste daca nu il primeste ,credeti ca poate sa stea fara alcool si sasi mai revina? Doctorii iau dat sanse foarte mici ce sa fac in privinta alcoolului ?
NU pot evalua situatia doar pe baza descrierii dvs.Am astfel de pacienti care merg bine si altii care merg rau, depinde de foarte multe lucruri