Cum se ia si cum nu se ia virusul hepatitei B?

Daca aveti hepatita cronica cu virus B este esential sa stiti ca:

– In primele stadii de boala nu veti avea nici un simptom, hepatita acuta cu virus B nu are simptome de multe ori, si la fel hepatita cronica
– In orice tip de infectie cu virusul hepatitei B, exista riscul de evolutie spre ciroza sau cancer de ficat
– In orice hepatita croncia cu virus B exista sansa de stationare sau vindecare cu sau fara tratament
– In orice forma de hepatita cronica cu virus B urmarirea medicala competenta de hepatolgoie sau gastroenterolgoie este esentiala

Cum poti sa iei virusul hepatitei B?

Virusul hepatitei B se poate lua prin diferite cai.

Transmiterea virusului B  pe cale medicala

Virusul B se poate transmite prin manevre medicale, ca transfuzii de sange sau preparate din sange netestate (acest risc este aproape zero in acest moment, datorita testelor foarte performante), sau prin instrumentar chirurgical, de acupunctura sau stomatologic, transplant de organe sau tesuturi de la persoanele infectate.

Transmiterea virusului B pe cale ne-medicala

In prezent virusul hepatitei B se transmite frevvent si pe cale ne-medicala, prin

  • ace pentru tatuaje
  • instrumentar de manichiura sau pedichiura
  • aparate de ras folosite in comun de mai multe persoane
  • sange menstrual
  • prin rani care vin in contact cu sange sau secretii infectate
  • piercing
  • contactul sexual neprotejat; este de mentionat ca riscul transmiterii este mult mai scazut intre partenerii sexuali stabili unici (sot/sotie) decat intre partenerii sexuali ocazionali! Frecvent, daca unul dintre membrii cuplului are virusul, celalalt nu-l are.
  • exista si posibilitatea transmiterii de la mama infectata la fat (de obicei fatul NU are virusul, chiar daca mama sa il are, riscul de transmitere fiind de sub 10%), prin piercing sau taieturi (sub limba, pe spate etc) pentru inchipuite efecte benefice medicale.

Cum nu se ia virusul hepatitei B?

Trebuie stiut ca virusul hepatitei B nu se transmite in familie prin aer, apa, obiecte sanitare (wc), locuitul in aceeasi casa sau camera, autobuz, tren, avion, maini murdare, prosoape folosite in comun, rufe murdare, alimente de orice fel si nici de la animal la om.

Intr-o familie care respecta reguli de igiena normale, riscul de transmitere de la un membru al familiei este aproape de zero, nefiind necesare masuri suplimentare de protectie – de altfel persoanele cu virusul hepatitei B se interneaza in spitale obisnuite, nu in cele de boli infectioase, nefiind necesara izolarea lor.

Riscul de transmitere este nesemnificativ prin sarut, lacrimi sau lapte matern – femeia cu virus poate alapta copilul.

Cand trebuie sa te internezi intr-o sectie de boli infectioase daca ai virusul hepatitei B?

Internarea intr-un spital de boli infectioase poate necesara doar in caz de hepatita acuta cu virus B si icter. Si cum majoritatea formelor de hepatita acuta cu virus B nu au simptome, rezulta ca majoritatea bolnavilor cu hepatita B NU TREBUIE SA AJUNGA LA BOLI INFECTIOASE.

Scopul principal al internarii intr-o sectie de boli infectioase este izolarea bolnavului pentru a nu transmite boala in societate- de altfel, aceasta specialitate se numea clasic boli infectioase transmisibile (pentru ca majoritatea bolilor infectioase se interneaza in sectii… obisnuite- amigdalita la ORL apendicita, colecistita, peritonita abcesele la chirurgie, anexita, la ginecologie, conjunctivita la oftalmologie, etc).

Din pacate, lipsa de cultura medicala face ca multi romani se creada ca orice icter sau hepatita  inseamna hepatita acuta cu virus ,si astfel se reped i nsectiile de boli infectioase, care de obicei , ii redirectioneaza – cum trebuie- la gastroenterologie sau hepatologie.

Ce simptome ai dupa ce ai luat virusul B?

In majoritatea cazurilor pacientul nu are simptome dupa ce a luat virusul, si de aceea calea prin care s-a luat virusul ramane necunoscuta, si poate fi in cel mai bun caz presupusa.

De obicei vad pacienti care vin la consult pentru ca si-au descoperit intamplator virusul hepatitei B, fara sa aiba nici un simptom. Chiar in aceste conditii, unii au analize extrem de proaste si viremie foarte mare; fara sa aiba nici un simptom. Am avut si cazuri in care boala de ficat data de virusul hepatitei B a fost descoperita cand era deja ciroza, fara ca persoana respectiva sa aiba vre-un simptom.

Daca aveti nevoie, aici va puteti programa pentru o a doua opinie medicala la dr Ditoiu

Care este cel mai bun tratament si regim pentru virusul B?

Pentru a recomanda un tratament este necesar in primul rand stabilirea corecta a diagnosticului, apoi – daca este posibil- gasirea cauzei bolii pentru inlaturarea ei.

Tratamentul bolii poate fi diferit, sunt mai multe scheme de tratament corecte in fiecare boala. Problema principala este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant trebuie sa aleaga schema care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dar si un regim alimentar personalizat unui anumit bolnav, medicul este ajutat de lucrurile pe care le-a invatat in cei 6 ani de facultate, in anii de rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie) si luarea in calcul a tuturor caracteristicilor bolnavului pe care il consulta.

Am spus ca si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, deoarece el este diferit la diferiti pacienti (vad la consultatie pacienti care au tinut regim de pe net, fara o ameliorare semnificativa a simptomelor).

Aveti alaturat un model de regim alimentar personalizat pe care il recomand pacientilor pe care ii consult, este un exemplu fara nici o legatura cu articolul de fata.Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat, specific fiecarui bolnav

Ce trebuie sa faci daca  ai virusul hepatitei B?

Dupa cum ati vazut, virusul hepatitei B poate sa dea probleme hepatice simple, banale dar si in unele grave sau foarte grave, am avut numerosi bolnavi din ambele categorii.

Deoarece nu poti sti de la inceput in care dintre cele doua categorii te incadrezi, daca ai acest virus cel mai intelept lucru este va adresati unui gastroenterolog sau hepatolog bun din zona dvs, pentru lamurirea problemei.

Nu trebuie sa  fiti disperat, dar nici sa  neglijati problema .

Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu o lasi sa crape motorul ci  mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb  nu exista.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *