Hepatita C diagnostic

In ultimele zile circula pe net informatia ca hepatita C este boala tacuta catre te omoara repede, iar multe persoane se intreaba ce este hepatita C.

Ce este hepatita?

” Hepatita ” înseamna inflamatia ficatului, indiferent de cauza acesteia; prin urmare exista hepatita cu virus si hepatita fara nici un virus .

Cauzele hepatitei

Hepatita poate avea multe cauze

 • Hepatita alcolica

 • Hepatita toxica la medicamente sau alte substante chimice, ciuperci, etc
 • Hepatita autoimuna- prin imunitate mai mare dacat in mod normal
 • Hepatita virala – virusurile care afecteaza cel mai frecvent ficatul  sunt cele de hepatita A , hepatita B , hepatita C, dar si altele

Deci, doar unele hepatite sunt cauzate de virusuri.

Ce este hepatita C ?

Hepatita C este o boala de ficat infectioasa transmisibila care de obicei devine cronica si uneori poate evolua catre ciroza si cancer de ficat.

Cum poti sa iei hepatita C?

Hepatita C se transmite prin sange, de obicei atunci când sangele unei persoane infectate cu virusul hepatitei C vine in contact direct printr-o rana cu organismul cuiva care nu este infectat cu acest virus.

Cele mai frecvente situatii in care se ia virusul hepatitei C sunt urmatoarele

 • prin manevre medicale (operatii, stomatologie, acupunctura)
 • prin tatuaje, piercing
 • schimbul de ace sau alte echipamente pentru a injecta droguri
 • inainte de 1992 transfuziile de sange , hepatita C erau principala cale de a lua virusul C, dar si transplantul de organe sau tesuturi
 • virusul hepatitei C se poate lua si prin  contact sexual.Mentionez ca riscul de a lua virusul de la partenerul sexual stabil – sot- este foarte mic, sub 10% acelasi fiind riscul unei mame cu virusul C de a-l transmite copilului in timpul sarcinii.

Virusul hepatitei C poate supravietui în afara corpului la temperatura camerei pe suprafete de mediu cel putin 16 ore, dar nu mai mult de 4 zile.

Care sunt simptomele de hepatita acuta cu virus C ?

Peste 70% din persoanele cu hepatita acuta C nu au nici un simptom .

Atinci cand hepatita are simptome, acestea pot fi usoare sau severe, ele apar la 6-24 de saptamani de la infectare:

 • febra
 • oboseala
 • Pierderea poftei de mâncare
 • greata
 • varsaturi
 • durere abdominala
 • urina închisa la culoare
 • scaun de culoarea deschisa ca lutul
 • durere in dreapta sub coaste in zona ficatului
 • Icter ( culoarea galbena a pielii sau ochilor )

Care sunt simptomele de hepatita cronica C ? 

Cele mai multe persoane cu hepatita cronica C nu au nici un simptom chiar daca persoana a fost infectata de mai multi ani si ficatul poate fi grav bolnav. La persoanele fara simptome , virusul C poate fi despitat in sange intamplator in timpul unor teste de  rutina pentru a determina functia hepatica sau enzimele hepatice.

Cum evolueaza hepatita cronica C ?

Hepatita cronica cu virus  C este o boala destul de grava care poate duce la ciroza cu insuficienta hepatica, cancer hepatic sau chiar moarte . Mentionez ca doar 20% din cei cu virus C ajung sa faca ciroza hepatica, si doar 1% dintre persoanele infectate cu virusul C mor din cauza acestui virus

Din 100 de persoane infectate cu virusul hepatitei C rezulta:

 • 75-85 de persoane  vor dezvolta infectie cronica cu virusul hepatitei C
 • 60-70 de persoane vor dezvolta o boala cronica hepatica
 • 5-20 de persoane vor dezvolta ciroza dupa o perioada de 20-30 de ani
 • 1-5 persoane vor muri de ciroza sau cancer hepatic

Important este faptul ca, odata cu introducerea tratamentului fara interferon, evolutia hepatite C s-a schimbat. Aproape toti bolnavii cu hepatita C tratati cu noile scheme fara interferon se vindeca – vezi schema

Ce trebuie sa faci cand ai virusul hepatitei C?

Dupa cum ati vazut mai sus, evolutia infectiei cu virus C poate fi severa, uneori mortala.De aceea, daca aveti probleme ca cele din articolul de mai sus, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog pentru o evaluare corecta a situatiei, orice amanare putand avea consecinte neplacute, uneori ireversibile.

Nu mergi la mecanic cand a crapat motorul masinii, ci cand ai vazut o picatura de ulei scursa sub motor. Este normal sa avem aceeasi grija si de organismul nostru, mai ales ca …. nu avem piese de schimb. Va spun din experienta ca pentru orice problema exista o rezolvare, trebuie insa sa gasesti omul potrivit sa te ajute.

Despre mine  

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut 3 ani de stagiatura in Bucuresti, apoi 3 ani la tara la dispensar, apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

Acum am peste 38 de ani de practica medicala., din care 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

Tot cca 30 de ani de experienta am si  la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spita), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Am multe solicitari la cabinet , pe unii bolnavi ii stiu de multi ani, altii vin cu rude sau prieteni, de aceea programarile sunt la 5-15 zile de la solicitare.

Am constat ca sunt numeroase persoane care nu au situatia medicala lamurita si vor sa vina la consult pentru o a doua opinie medicala.

Pentru cei care au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web.

Informatii medicale suplimentare puteti gasi pe net cautand drditoiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *